onsdag 18 maj 2016

1274 Schlagerkavalkad med Stockholms Gosskör

Hemma igen efter fem dagar i Stockholm fyllda med musik och där de äldsta av de tre yngsta barnbarnen också var med på ett hörn. Fyra konserter och en operaföreställning på fem dagar är rekord för min del. I fredags uppträdde Stockholms Gosskör med en konsert på Musikaliska med rubriken Schlagerkavalkaden. Det här inlägget är det första av två om konserten.


Program från föreställningen på Musikaliska. (Bilderna går att klicka större.)

Det var ju dagen före den riktiga Melodifestivalen och temat under konserten var gamla fina Melodifestivalsschlager. Mitt barnbarn Casimir, som snart ska fylla nio år sjunger i Preparandkören och var alltså med och sjöng under hela föreställningen.


Som synes är det ett digert konsertprogram som tog drygt två timmar.


Konsertsalen på Musikaliska var fylld av förväntansfulla föräldrar, mor- och farföräldrar och vänner som inte sparade på applåderna.


Preparandkören och Diskantkören sjunger fem sånger - alla utantill även på engelska. Casimir i första raden tvåa från höger. En av de få som har glasögon så han är lätt att känna igen. Preparandkören har vita skjortor och svarta byxor och skor - diskantkören vit skjorta, svart tröja med gosskörens logga, svarta byxor och skor. Alla koristerna ska ha händerna på ryggen under hela konserten.

Före förställningen klockan 19.30 hade alla repeterat sedan klockan 18. Inte undra på att en och annan av de små pojkarna gäspade medan de fick stå stilla och lyssna till de andra körerna. Allt som allt finns det fyra körer i Stockholms gosskör. Den förberedande kören, Preparandkören som i bästa fall leder till Diskantkören. När gossarna kommer i målbrottet finns Målbrottskören. Till Konsertkören plockar man de duktigaste koristerna från alla körerna utom Preparandkören.

En av sångerna som Preparandkören sjöng var Högt över havet - visan som Arja Saijonmaa kom tvåa med i Melodifestivalen 1987. Texten och musiken var skriven av Lasse Holm. Man kan lyssna till sången på videoklippet nedan.En av de sånger jag tyckt allra mest av Melodifestvalsmelodierna är den israeliska Halleluya som vann 1979 i Jerusalem. Wikipedia berättar att säkerhetskontrollen var rigorös på grund av det känsliga läget och att alla medverkande och publik blev genomsökta med metalldetektorer. Vägspärrar med k-pistbeväpnade vakter var uppförda längs vägen till arenan. Ted Gärdestad, som var representant för Sverige berättade att det inte fanns lokaler för repetition utan man fick byta om och sjunga upp på sitt hotell. Det var andra året i rad som Israel vann. Här nedan kommer Halleluya med Konsertkören.

8 kommentarer:

Ditte sa...

Tusen tack för att få vara med om denna konsert via dig. Stockholms gosskör har jag hör t förr men inte direkt med schlagertema.
Jag förstår att du var en stolt och glad mormor denna kväll.
Och musik ger verkligen en sann glädje.

Jag ser att du bytt tema i den "header", verkligen fint och jag kan tänka mig att dte är något du själv målat...
Stor kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Headern, tavlan med Stegeborgs slottsruin målade jag färdigt i går. Den ska vara med på Söderköpingsmålarnas (som jag tillhör) utställning på lördag när det är Kultur i Skymning i Söderköping. Då är alla konstnärsateljéer öppna mellan 18 och 23 på kvällen. Det brukar vara mycket folk i rörelse eftersom det också är tipspromenad med konstvinster.
Det kommer ytterligare ett inlägg om SG. Den gamle Melodifestivalsdirigenten Anders Berglund gjorde ett bejublat framträdande som pianist vilket jag naturligtvis inte kan förbigå. Jag kommer dessutom att lägga in den sista fantastiska sången som alla sjöng: Stad i Ljus.
Stor kram tillbaka från Ingrid
PS. Det är litet dåligt nu med bloggläsningen hos andra men jag ska ta skadan igen när allt är över. Kören har ännu ett framträdande...

Tredje året i Hjo sa...

Vem är tu å vem är ja, levande... Det ska brytas lite på finska i den här låten. Annars var det bra.

Musikanta sa...

Hans:
Haha, ska lägga in Waterloo nästa gånga med ett antal uppsträckta gossar som inte ens rör den minsta finger eller tå när de sjunger...
Passar sig varken att gunga eller bryta på finska i SG med både stort S och G! Men visst hade det varit kul att se. Eller om någon av gossarna hade nyst eller snutit sig!
Ingrid

Ölandsvindar sa...

Härligt med musik och härligt med ungdomar som vill sjunga och orkar med alla övningar. Förstår att du hade en härlig tid i Stockholm.
Kram /Kerstin

Annika sa...

De glömde en vinnare där, Take me to your heaven med Charlotte Perelli. Den låten är ju så bra också. Annars tycker jag programmet ser så KUL ut!!
Verkligen kul att gosskören uppträdde med alla dessa klassiker. SÅ härligt alltså.
Kram!

Musikanta sa...

Kerstin:
Allt jobb och alla övningar uppvägs kanske av den fantastiska respons barnen och ungdomarna alltid får från publiken när de uppträder. Och att de älskar att sjunga som Casimir gör.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Annika:
Jag är inte säker på att jag vet hur den låten går. Men jag ska lyssna på Youtube. Det är ju inte den vanliga repertoaren för Stockholms Gosskör men de har lättat lite på låtvalet som t.ex. på julkonserten där körerna bland annat sjöng gamla välkända amerikanska schlagers.
Kram tillbaka!