måndag 23 maj 2016

1276 Kultur i Skymning

Varje år en lördagskväll i maj anordnar Söderköpings Konstförening en konstrunda i vår lilla stad med titeln Kultur i Skymning. Alla konstnärsateljéer och även kyrkan är öppna mellan klockan 18 och 23 och samtidigt kan man gå en tipsrunda med en tipsfråga att svara på på varje ställe. Man kan vinna priser i form av tavlor och keramik, vilket brukar locka ganska mycket folk. (Kent tog de flesta bilderna i det här inlägget.)


Några av besökarna som deltog i vår egen tipspromenad i Vidarlokalen på Munkebrogatan i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)

Vi, som är ett gäng som kallar sig för Söderköpingsmålarna, fick inte vara med i den allmänna tipsrundan - vi är ju bara glada amatörer bevars - så vi anordnade själva en egen liten tipspromenad i Vidarlokalen på Munkebrogatan, där vi hade vår utställning. Det var uppenbarligen populärt eftersom vi hade många besökare under kvällens lopp. Alla vi som deltog i utställningen hade också skänkt var sin tavla som pris.


Britt i färd med att hänga sina tavlor i Vidarlokalen på eftermiddagen.

Vi var där redan vid tretiden på eftermiddagen för att göra lokalen i ordning och hänga våra tavlor. Nina hade ordnat med dricka och tilltugg och hade även gjort en banderoll som hängdes upp utanför ingången. Söderköpingsmålarna med stora bokstäver.


Nina hade både ordnat drycker och annat tilltugg för hugade besökare. Hon hade också gjort frågorna till vår egen tipspromenad.


Nina bredvid sina tavlor. Hon är inne i en "djurperiod" just nu som synes.


Inger målar landskap, blommor och fåglar.


Gunilla har målat sedan hon var nio år och är vår nestor i målarcirkeln. Hon har haft många utställningar själv genom åren. 


Marianne målar både i akryl och i akvarell. Motiv från landskap och från skärgården. 


Vår nyaste och yngsta Söderköpingsmålare är Jali som kommer från Afghanistan. Han är 15 år och redan en duktig konstnär enligt min mening. Jali målar i olja till skillnad från oss andra som målar i akryl.

På fredagkvällen kom jag inte i säng förrän efter midnatt eftersom Kent och jag tillverkade ramar till sju av mina tavlor som jag skulle ha med på utställningen. Lördagsmorgonen tillbringade jag med att måla ramarna vita. Här nedan kan man se resultatet.


Här är framsidan av min utställningsskärm.

Stegeborgs slottsruin på staffliet. Jag upphör aldrig att fascineras av detta motiv. Översta tavlorna på skärmen är målade utifrån foton som jag fått av Kerstin på Öland. Tack Kerstin! Även det lilla huset till höger är från Öland - från Högby fyr efter ett eget foto. Blommorna i bergsskrevan är från ett eget foto på Arkö utanför Arkösund.


Baksidan av skärmen. 

Motivet till trädet från har jag fått från min bloggvän Klimakteriehäxans. Tack mina bloggvänner för att jag får låna era foton att måla efter! Vintertavlan är en av de allra första tavlorna jag målade. Flickorna är inspirerade av Agda Groth, chefredaktören som gjort omslagssidorna till tidningen Charme från 20-talet. Dessa omslag hade bara tre färger - vitt, svart och en färg, mestadels rött eller gult så färgerna på tavlorna är påhittade av mig.

12 kommentarer:

Ronny sa...

Ett fint och trevligt kulturarrangemang! Och att ni inte är "proffs" (?) gör inte utställningen mindre intressant. Ofta är det i mitt tycke faktiskt tvärt om.
På sista bilden, tavlan till höger ovanför de söta flickorna - har du visat den i närbild på bloggen någon gång?

Ronny

Annika sa...

Ni är duktiga allihop tycker jag! Jag gillar speciellt din tavla med båtarna på Öland och så gillar jag Ninas tavla med kon i dimman. Hästens öga också för den delen.
Kram

Annika sa...

Så fint, Ingrid.
Gillar era tavlor och så roligt att få ställa ut dem.
Dina Ölands-tavlor gillar jag massor.
OCH de snygga baddamerna!
Kramar!

Ditte sa...

Vilken fin header! Såg den först nu!
Jättetrevligt med denna "Kultur i Skymningen" och jag kan verkligen förstå att utställningen blev välbesökt.
Och så många olika tavlor men skilda tekniker! Tänk att kunna måla utifrån bilder och foton och ändå sätter du din prägel på det hela.
Flickorna gillade jag också.
Jag kan inte annat än lägga märke till att du också tycker om blått....
Kram!

Musikanta sa...

Ronny:
Du menar vinterbilden. Nej, det har jag inte. Den får väl bli header till nyår någon gång, haha. OJLOJIHKT (Om jag lever och Jesus inte har kommit tillbaka.) Det var en av de första tavlorna jag målande 2013 när jag började måla akryl. Gick på en kurs där vi skulle limma på silkespapper och annat skräp för att sedan måla på Gesso. Och efter det motivet. Kanske skulle börja med lite sånt igen - det var rätt kul.
Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Roligt att du gillar mina båtar. Tavlan bredvid ska jag måla om förgrunden på och göra ljusare. Jag hade inte något ljus på den som hemma, så den var alldeles för mörk såg jag.
Nina är fantastiskt duktig! Du får gå in på vår hemsida och titta på övriga målningar som hon gjort. Man blir förvånad, hon målar lika skickligt som renässansmålarna ibland.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

annika:
Tack för din rara kommentar - jag blir så glad. Jag har några fina foton från dig som jag kanske "lånar" någon gång. Du har ju sagt att det går bra! Nu, när jag inte är uppbunden av kören längre ska jag försöka sätta igång med måleriet igen. Det har varit dåligt på sistone.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Har inte tänkt på det förut - men visst gillar jag blått. Blå himmel och blått hav - det är grejer det! Ska måla lite fler flickor vartefter - de flesta har jag gett bort. Men det finns fler omslagsbilder från Charme att bli inspirerad av.
Du anar inte hur vanligt det är bland etablerade konstnärer att måla efter foto. Man blir faktiskt förvånad. Zorns berömda Midsommardans är t.ex. målad från ett foto.
Kram tillbaka!

Eleonora sa...

O du min superduktiga vän - du har så många strängar på din lyra! Tack för din fina vänskap!
Kram kram

Ingrid sa...

Tänk vilket rikt liv du lever med alla dina intressen. Musiken och målandet och alla andra kulturella evenemang du deltar i. Jag blir så trött på mig själv ibland och tänker med avund på människor som du! Ja, ja, vi är alla olika och det är väl så det ska vara.
Kram, IngridMusikanta sa...

Eleonora:
Tack själv för din fina vänskap. Synd bara att du inte bor lite närmre!
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag måste ju ha något att göra här ute på bondvischan. Kören har jag slutat med så sen blir det inte så mycket kvar. De yngsta barnbarnen bor ju i Stockholm så dit kan jag ju inte åka jämt heller.
Jag tycker inte det verkar som om du skulle lida någon brist på upplevelser. Du jobbar ju ibland på Kupan och deltar i olika aktiviteter som pensionärsföreningen anordnar. Dessutom har du ju inte så långt till Stenstugu, efter vad jag förstår. :-)
Kram tillbaka från Ingrid