söndag 1 maj 2016

1271 Mogata Marken 2016

Så var det då dags igen för den årliga begivenhet som förvandlar vår sömniga lilla by till en storstadsmetropol - visserligen i miniformat, men ändå.


På kyrkans parkeringsplats hade knallarna slagit upp sina stånd. (Bilderna går att klicka större.)

Redan på fredagen hade det gamla vanliga tivolit parkerat sina containrar med diverse karuseller och annat på kyrkplanen utanför Mogata kyrka. Runt denna kyrkplan ligger förutom Mogata kyrka, även den äldsta och näst äldsta skolan, det vackra gamla tingshuset och arresten.Tingshuset är numera fritidshem och f.d. arresten ett bostadshus. (Den som vill se hur det ser ut runt denna kyrkplan när det inte är Mogata Marken kan gå in och kika här.)


Nya för i år var dessa djur.

Som vanligt hade knallarna slagit upp sina bord och stånd med diverse varor. I år var det ingenting som drog för min del, men det är alltid roligt att titta. Förr om åren har jag alltid hittat någonting på loppisborden och även denna gång fanns det några vackra glasskålar som jag gillade. Dock inte priset som uppgick till flera hundralappar.


Samma tivoli som förr om åren.


Här är det inte långt till Sankt Anna skärgård och fiske. Nytt för mig var att se att fiskarna låg vakuuminplastade (om man kan kalla det så).


Kön till strömmingsburgarståndet utanför det gamla tingshuset var lång.

Kyrkan deltog också i år i marknaden. Fika inne i kyrkan och i Tingshuset och försäljning av prästost. Min vän, kantor Roger Eriksson, stod för en halvtimmes orgelkonsert klockan elva som vi hade bestämt oss för att komma och lyssna på.


Vår präst Mirjam i islandströja hjälper till med försäljningen av prästost.

Jag konstaterade tyvärr vid en tidigare promenad upp till Häggvallen - vår idrottsplats - att det inte låg någon stor rishög på fotbollsplanen som förr om åren. Inte heller hade jag sett någon annons om att det skulle bli valborgsmässofirande i Mogata. Så det var bara att inse att det inte skulle bli någon majbrasa här i byn. Visst kunde vi ha åkt in till Söderköping där det är ett storslaget valborgsmässofirande med blåsorkester och manskör, men vi avstod. Det är alltid besvärligt med parkering vid sådana tillfällen.


På hemvägen träffade vi Jan-Olof och Gudrun - gamla vänner och sångare i min Sankt Ragnhildskör. Tidigare stöttepelare i min gamla kyrkokör.

15 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Storstadsmetropol i miniformat - ja vad mer kan man önska sig en söndag i maj? :-D

Ditte sa...

Marknader kan vara trevliga även om man inte handlar. Ohc kul att ni även i år hade mogata marknad.
Vi brukar varje höst vara på Åland och på deras Höstmarknad, nr man tar sig runt till olika gårdar och då är det också en hantverksmarknad nere i Sjökvarteren i Mariehamn. Men där säljs det fisk som inte är vacumpackad utan nyfångad.
Kram!

Musikanta sa...

Aina:
Ja, det var nästan som jag var tillbaka på Hamngatan i Stockholm...
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Den här fisken var väl ganska färsk iofs. Den kommer väl ganska direkt från Sankt Anna där man fortfarande fiskar. Åland låter väldigt trevligt. Är det någon "höstmarknadsresa" som ni har åkt med, eller har ni bara rest själva? Jag avslutar kören nu i vår för gott, så i höst får jag lite mer tid att resa.
Kram tillbaka från Ingrid

Vi i Kasperian sa...

Jag gillar också att strosa runt bland marknadsstånd, men brukar sällan handla nåt. Dessutom är jag ju liksom i ett tvärtom-stadium just nu. :) Fast kanske just en strömmingsburgare... :)
Så fin användning du fick av spetsen, ser jag i förra inlägget. Snyggt!
Berit E

Annika sa...

Åh, färsk strömming är nog den enda mat jag riktigt saknar numer - rykande varm strömmingsburgare är ju otroligt gott. Rökt fisk är inte dumt det heller - det kan jag faktiskt köpa på ett par ställen så längtan är mindre akut.
Gå på marknad kan vara roligt men det blir lätt lite väl stökigt och trångt tycker jag. Kul iallafall när ens samhälle lever upp på en sån dag!
Kram

Musikanta sa...

Berit:
När jag ser något vackert föremål i glas eller keramik på marknader eller loppis så tänker jag numera: VAR ska jag få plats med det? Och då blir det inget inköp. Jag tycker också det är trevligt med marknader, man träffar ofta vänner och bekanta och det finns ganska mycket vackert hantverk att titta på.
Kul att du gillade mitt "spetsverk".
Ingrid

Musikanta sa...

Annika CA:
Man MÅSTE helt enkelt ge sig ut och trängas med de andra marknadsbesökarna när det är marknad i ens egen lilla by. Annars brukar vi aldrig åka runt på sådana även om jag tycker det är trevligt att gå omkring och titta på framför allt hantverk.
Har inte prövat strömmingsburgaren än men det får väl bli till nästa år.
Kram tillbaka

Eleonora sa...

Jag känner igen " den goa marken" såsom jag upplevde den i Småland för länge sedan. Ganska mysigt är det, men det är inte mycket man vill ha nuförtiden.

Ha det gott i vårsolen
Kram från
Eleonora

Gunnel sa...

Alltid kul när det händer lite extra i samhället. Här har vi Torparmarknad varje år i juli, men den är inte alls lika välbesökt nu som den var förr om åren. Kram

Tredje året i Hjo sa...

Idag har vi vår knallemarknad - Gönköpings marknad! Och nu håller evenemangen på med jämna mellanrum. Hela sommaren. Nu lever vi upp!

Musikanta sa...

Eleonora:
Nej, skåp och lådor är överfulla av prylar. Det är egentligen bara att röja som är nödvändigt. Och ändå kan man inte låta bli att köpa mer saker ibland.
Jag har det verkligen gott i vårsolen nu - helt underbart med detta väder!
Kram tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Gunnel:
Här var det väl kanske något mer folk när marknaden startade för ungefär 10 år sedan, men fortfarande kommer det många marknadsbesökare hit. Det är ju inte så mycket som händer här ute på vischan.
Kram tillbaka

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Hans:
Precis som i Söderköping. Här har Smultronstället öppnat för säsongen. Det betyder också att turistsäsongen har öppnat för säsongen. Det finns även vatten i Kanalen så snart börjar väl eländet med bilköerna också. Men visst lever vi upp, vi med här i vår lilla stad. Det är alltid roligt att strosa längs Kanalen och titta på de fina båtarna och på dem som är i dessa.
Ingrid