fredag 27 maj 2016

1278 Besök i förskoleklassen på LA och oboekonsert.

Anledningen att jag åkte upp till Stockholm förra veckan var främst för att vara med på Stockholms Gosskörs våravslutning på fredagen och på Casimirs och Caspars klasskonserter på lördagen. (Casimir 8 och Caspar 6 år är de två äldsta av mina tre yngsta barnbarn och fyller 9 respektive 7 år i juli.) Att sen besöket utvidgades till nästan en vecka berodde på en konsert på Confidensen på Ulriksdals slott på söndagen och på en operaföreställning - Cosi fan Tutte - på operan på måndagskvällen.


Caspar i full fart på rasten. (Bilderna går att klicka större.)

Som en extra bonus fick jag vara med Caspar hela fredagen i förskoleklassen på Lilla Akademien. Morgonen gick åt att repetera sånger och Lappricka Pappricka av Lennart Hellsing, som klassen framförde suveränt tillsammans. Före lunch var vi i Änglaparken mittemot skolan där barnen fick springa av sig i Hökleken.


Här repeteras Lappricka Pappricka inför lördagens avslutande klasskonsert. Både svenska och matte står på schemat, visserligen med ett "lek" efteråt för säkerhets skull. Det har fått till följd att nästan alla i klassen redan kan läsa.


I Änglaparken.

Efter lunch var klassen inbjuden att övervara generalrepetitionen i årskurs 3 där man spelade teater, sjöng och spelade av hjärtans lust. Både Mozart, Vivaldi, bröderna Strauss och Purcel var närvarande i egna höga personer med peruk och fina kostymer. Barnen i klassen skulle nämligen spela stycken av dessa kompositörer på sin klasskonsert som följde efter tvåornas.


Här ställer barnen upp sig ordentligt på led innan de går in i skolan efter rasten. På morgonen hälsar fröken ordentligt på var och en och pratar lite med varje elev innan de går in i klassrummet.

Väl hemma igen bjöd Mirren på pannkakor  med hjälp av den nyligen införskaffade pannkaksmaskinen. Den är mycket populär och barnen brukar själva vända sina pannkakor vid bordet. Här tar dock Mirren det säkra före det osäkra. Inte särskilt mycket os heller konstigt nog.


Vid bordet från vänster Casimir, Jessica (ung superduktig violinist som bor hos Mirrfamiljen), Caspar, Mirren och Clarissa. 

På lördagen var det två klasskonserter. Klockan 10 skulle Caspar spela oboe ackompanjerad av klasskompisen Konstantin. Klockan 14 var det Casimirs tur att ackompanjera sin klasskompis på gitarr.

Caspars konsert gick utmärkt och jag var mycket imponerad av den lille pianistens lyhördhet i sitt ackompanjemang. När Caspar drog lite på tonerna var han med och anpassade sitt ackompanjemang därefter. Hela klassen imponerade ockå med sin samstämmiga Lappricka, Pappricka av Lennart Hellsing och genom att sjunga Broder Jakob i kanon.


Alla barnen fick var sin minisolros som tack efter klasskonserten.

Glädjen var stor när alla barnen fick var sin minisolros. Klockan 14 var vi tillbaka i skolan för att lyssna på Casimir som spelade gitarr tillsammans med Louine som spelade klarinett. Han hade varit lite nervös innan men allt gick bra även denna gång. De får sin egen videosnutt i nästa inlägg.Barnen i förskoleklassen sjunger Broder Jakob på avslutningskonserten på Lilla Akademien. Caspar med händerna i fickorna...Caspar spelar Star Wars på förskoleklassens avslutningskonsert på Lilla Akademien. Han ackompanjeras av klasskompisen Konstantin på flygeln.

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Vad roligt för dig att du har möjlighet att åka upp och vara med så ofta!
Men...tur att inte Lissan läser din blogg, hon hade nog reagerat på att C och C är dina yngsta barnbarn...

Jag får sällan veta när Linnéa sjunger solo eller gör nåt extra på skolavslutningarna. Fast ofta släpper de bara in föräldrar och syskon, de har för små lokaler.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Haha, nu har jag uppdaterat!
Lilla Akademien lever bland annat på sina konserter - det finns alltid (för det mesta) plats för alla anhöriga som vill vara med. Mirren är snäll och löser biljett till mig om hon vet att jag kan komma. Klasskonserterna är alltid gratis.
Jag får ju passa på så länge JLOIJHKT.

Bloggblad sa...

Haha... Ja, NJHKT, då blir det bara idel harpomusik....

Musikanta sa...

bloggblad:
Glömde du inte ett H i slutet?

Äventyret framtiden sa...

Din header! Wow! Jag gillar den skarpt!
Tack för avslutningskonserten och avslutningen. Det kniper alltid till lite extra för min del med barnbarnen i Sverige och jag här. Just nu kan jag inte fara härifrån.

Kram
Karin

Karin sa...

Underbart med alla dessa musiksammanhang för barnbarnen – och för dig förstås! Jag vet ju att det tar en hel del av Mirrens tid och din också, men tänk vad mycket det ger tillbaka. Kul!

Jag var på ett av barnbarnens dansavslutningsuppvisning nyligen och tänkte att det är så viktigt att dessa andra uttrycksmedel också finns, sång, dans, musik, målande... Det ger så mycket glädje! Som vanligt smusslade jag med näsduken, för jag blir så rörd och så upptäckte jag att min dotter, som satt bredvid mig, också snörvlade lite…

Gunnel sa...

Vilken härlig Stockholmsvecka du har haft och så duktiga dina barnbarn är. Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Som sagt, smaken är som...Kent gillar den inte alls. Tack för uppmuntrande kommentar - jag blir glad som vanligt!
Skulle gärna också vilja bo lite närmare dem. Förstår att du inte kan åka hemifrån just nu. Som väl är finns det ju FB och dator så man kan följa deras göranden och låtanden :-).
Kram till er båda

Musikanta sa...

Karin:
Det är bra att näsduken (eller pappersservetten) är med vid dessa tillfällen. Jag är så tacksam för att jag har så pass små barnbarn att jag äntligen har tid att få vara med dem. När de nu vuxna barnbarnen var små hade jag dubbla jobb och kunde nästan aldrig komma hemifrån.
Tur för mig att Mirren satsar på sådant som både hon och jag tycker om. Hade varit svårare att engagera sig i tennis, fotboll eller hästar...
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, det var en fantastisk musikvecka för både mig och Mirrfamiljen. Pojkarna är duktiga men så är det också en timmes övning varje dag sen de var 4 år för var och en som gäller. Jag skulle aldrig orka som Mirren att öva två timmar varje kväll med dem efter skolan. Efter att ha jobbat hela dagen, hämtat och lagat middag. De övar bara när hon är med...
Kram tillbaka

Ditte sa...

Jag börjar med att berömma den läckra "header". Så härlig och levande!
Väldigt roligt att ta del av barnbarnens konserter och de evenemang som sker runt dem i dessa avslutningstider.
Jag har ingen erfarenhet från LA men dock en del från Adolf Fredriks musikskola och operans balettskola så att få vara med och se och lyssna till det som är barnens/barnbarnens vardag är så roligt.
Tack för att du delar me ddig och jag förstår att du är både stolt och glad över barnbarnens musikintresse och begåvning inom området.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för rar headerkommentar! Det värmer och uppmuntrar till vidare måleri.
AF och operans balettskola är också fantastiska skolor som tar till vara barnens begåvningar.Balettskola är väl särskilt krävande vad jag vet.

Jag är både stolt och glad men mest tacksam över mina fina barnbarn. Och glad för att Mirren orkar öva en timme varje dag med var och en av dem. Undrar hur hon ska orka med en till - Clarissa ska börja spela cello till hösten med sikte att pröva in till LA:s förskoleklass.
Kram tillbaka från Ingrid