måndag 20 november 2017

1495 Veckans Rubriker Plasten i mitt liv och Eko/Närodlat.

Eftersom jag inte hade tid att skriva om veckans rubrik förra veckan, som var Plasten i mitt liv, tar jag skadan igen nu och klämmer också till med denna veckans som är Eko/Närodlat. Det är Olgakatt som har bestämt rubrikerna för november och fler rubrikbloggare hittar man till höger i bloggen.

I mitt liv kom plasten in när jag var i 8-9-års åldern, alltså efter andra världskrigets slut. Det hette inte plast då utan plastic. Min pappa kom hem med ett illaluktande stort och grönt skynke, ungefär som en presenning och talade om att detta var plastic och det var ett fantastiskt material eftersom det var vattentätt.

Några år senare hade plastpåsarna i hushållet börjat dyka upp. De var så dyra i början att man var tvungen att återanvända dem och  tvätta dem noga och hänga upp dem på klädstrecket tillsammans med övrig tvätt. Jag minns att grannflickan suckande en gång sa till mig:" Jag önskar att jag en gång i mitt liv skulle slippa tvätta plastpåsar!."

Jag vet inte när den riktiga plastrevolutionen kom - kanske någon gång i slutet på 50-talet. Då visste vi ingenting om dess förkastliga miljöpåverkan utan välkomnade alla plastattiraljer med stor förtjusning. Allting skulle plötsligt vara av plast - hushållsartiklar, leksaker, kylskåpsinredning, lådor att lägga saker i och plastpåsar fick man i affären istället för papperspåsar. Plastleksaker var billigt till skillnad mot träleksaker men gick lättare sönder, något som man upptäckte ganska snart.


Omväxlande plast och trädetaljer i byggsatsen för barn. (Bilderna går att klicka större.)

Själv har jag väldigt svårt att tänka mig ett liv utan plast. Var jag ser mig omkring hemma hittar jag saker av plast. Mina glasögonbågar t.ex. är av plast, resväskan  i hörnet är av hårdplast, tandkrämstuben. Alla mina sorteringsboxar är av plast också.


Sorteringsboxar. Jag har en för tidningar också och för metall.

För sorterar plasten för återvinning, det gör vi till skillnad från stockholmarna t.ex.. Jag får nästan ångest varje gång jag är där och hälsar på barnbarnen och måste slänga fina plastburkar och annat av plast i soporna.


Inte mycket i den här lådan som inte är av plast.

En dold last som jag själv har är just plastburkar. Jag har svårt att gå förbi plastburkshyllan i varuhuset utan att köpa hem några burkar. De är så praktiska och bra och många har ljuvliga färger också.


Hyllan med plastburkar som jag rensar ut av och till.

De nya plastpåsarna med en plastdragkedja gillar jag särskilt mycket. Men dem brukar jag faktiskt diska ur och de inte är alltför nedsmutsade. Här har jag skrivit ett kärleksfullt inlägg om dem. 

Sen var det ju det där med Eko och Närodlat också som är denna veckas rubrik. Skam till sägandes bryr jag mig inte om det utan köper det som ser bäst ut och är billigast när jag handlar. Så länge Ekobananer är tre gånger så dyra som vanliga bananer får de ligga kvar i sin korg. Men jordgubbar köper jag alltid från min närmaste omgivning - skulle aldrig falla mig in att köpa jordgubbar någon annan tid än på sommaren.

21 kommentarer:

em sa...

Hellre plastlådor än unicaboxar! Men korgar gillar jag. Gammla tvättkorgar är utmärkta till förvaring.
Margaretha
som även hon
har ett gott öga
till snygga burkar
och askar

Anonym sa...

Hej! Jag läste om märkning på plast och vilka man ska undvika. Jag gick igenom mina skåp och hade en del som inte var bra! Till och med plastburkar inköpta på Ikea.....var inte ok. Kan ju vara bra att ta del av denna information, speciellt att en del plast inte ska användas till varma varor....skickar en länk så du kan läsa:
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?und=34&art=1230
Hälsningar från Carola Bladh som uppskattar dina blogginlägg! 😊

olgakatt sa...

Plastens vagga i Sverige stod i Perstorp i Skåne, det vet du säkert. En indisk ingenjör, Inanendra Das Gupta, blandade i Perstorp 1918 till det som blev den svenska varianten av bakelit som redan fanns i USA. Det fick heta isolit och användes bl a till elprylar. Sen gick det fort. Perstorpsplattan är ju klassisk och nu är nytillverkade Virrvarr-mönstrade prylar högsta mode.
Nej, plastbantning med utbyte av alla plastprylar är att kasta ut barnet med badvattnet. Men menar du att Stockholm inte sopåtervinner? Skandal.

Karin sa...

Visst är det så att Stockholm inte sopåtervinner! för mycket motstånd från fastighetsägare som inte vill/kan ordna utrymme för olika återvinningskärl. Så jag kämpar på så gott jag kan. Man kan hitta pappersåtervinning, glasåtervinning, batteriholkar och plastförpackningsåtervinning (men då får man gå en lång promenad).
Men kompost får man fixa själv på balkongen om man har någon och forsla till landet (om man har något).

Finfina plastburkar Ingrid!

Geddfish ♥ sa...

Intressant inlägg, där jag kan koppla ihop det till lmin barndom och hur min mamma använde plast. Hon tvättade naturligtvis alla plastpåsar och återanvände. Efter hennes död fanns mängder med plastpåsar.

Vi har ju detta Tupperware, vem har intr köpt grejor på plastpartyn, som håller livet ut??

Jag handlar i typpåsar och ryggsäck, sen många år tillbaka, men använder plastpåsar i hushållet, till viss del.
Så detta "vill du köpa till en plastpåse?" är inget för mig, jag är utrustad.

Kram, Gerd

Klimakteriehäxan sa...

Men varför slänger ni plastsaker i soporna när du är i Stockholm? Varje återvinningsstation i huvudstan har ju holk för plastförpackningar!!!! Läggs ALDRIG i hushållssoporna!

olgakatt sa...

På ICA här är det samma pris per kg på ekobananer och fulbananer! Och jag har aldrig sett så stor skillnad som du beskriver även om de ekologiska visst ibland kostar några kronor mer. Som sig bör, egentligen. Kaffe, potatis, vindruvor och bananer som inte är eko lär vara de mest giftbesprutade livsmedlen vilket drabbar inte bara den som äter dem utan kanske värst de som jobbar med odlingen och hanteringen. I de ”vanliga” bananerna hittas oftast upp till 7 olika bekämpningsmedel, i ekobananer 0.
Du ska inte skämmas över dina val men kanske tänka ett varv till, fr a om du tänker bjuda barnbarnen på frukt.

Anki sa...

Konstigt att de inte sopsorterar Stockholm - hoppas det blir ändring på det!
Skulle aldrig falla mig in att köpa icke ekologiska bananer - då är jag hellre utan ... och likadant med kaffet. Både för min egen del, men framför allt för de stackarna som arbetar på plantagerna och får i sig mängder med bekämpningsmedel för att vi ska få billigare varor.

Gunnel sa...

Plast är nog ganska svårt att klara sig utan idag. Jag minns också hur noga min mor var med att diska plastpåsar. De med blixtlås är ofta kraftigare och kan användas till lite av varje. Dem gillar jag. Kram

Musikanta sa...

Margaretha:
Även jag gillar korgar - i synnerhet IKEA:s Braberg. Har svårt att låta bli att köpa sådana när jag är på IKEA.
Ingrid

Musikanta sa...

Carola:
Jag har läst artikeln på Facebook. Intressant. Men jag är så gammal att jag fortsätter att ha vatten i den tomma plastflaskan som jag gjort sen plastflaskan uppfanns. Har det gått bra hittills så...
Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Intressant det du skrev om Perstorpsplattan. Det visste jag inte.
Jag vet att Mirrfamiljen sparade på tidningar och papper och åkte och slängde i containrar. Men på den platsen fanns ingenting att lägga plast, glas och metall i. Så allt sådant gick i soppåsen
Jag vet inte hur man kan vara så säker på att EKO-produkter som är odlade hundratals eller tusentals mil härifrån kan vara fria från besprutning. Jag köper sällan bananer och druvor och dricker inte kaffe så jag klarar mig väl några år till. Barnbarnen får alltid EKO-odlat hemma och det är inte ofta de är och hälsar på. Men jag ska inhandla EKO-bananer nästa gång de kommer.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Här kommer en lastbil var tredje vecka och tömmer backar med papper, tidningar, glas, hård- och mjukplast, metall och batterier utanför huset. Så det är fint ordnat. Annars ligger sopstationen nära supermarketen där vi handlar så det är lätt att bli av med återvinningsgrejorna.
Ingenting sådant har jag sett i Stockholm. Bara kärl för återvinning av papper och tidningar en bra bit från huset i Mälarhöjden.
Kram

Musikanta sa...

Gerd:
Nej, inte köper jag heller några plastpåsar numera. Vi har alltid med oss egna kassar när vi handlar. Kul att du kom ihåg det där med att tvätta påsarna. Förstår att din mamma inte nändes att slänga bort dem. Och vem har inte varit på Tupperwareparty? Det var ju väldigt många fina plastskålar och burkar där.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Aina:
Nej, någon sådan station fanns inte i Mälarhöjden. Bara kärl för återvinning av tidningar och papper, vilket också slängdes där. Här hemma kommer det ju en lastbil var tredje vecka som samlar upp allt som kan återvinnas - finns inte i Stockholm. Det är ju svårt för en småbarnsfamilj att åka långa vägar för att slänga saker även om det nu råkar finnas en och annan återvinningsstation för plast, glas och metall någonstans. Helt omöjligt i alla fall för dem som inte har bil.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Det är inte något stort problem för mig eftersom jag varken dricker kaffe eller äter bananer särskilt ofta. Det är fint av dig att tänka på alla som arbetar på plantager för usel lön. Men det gäller väl inte bara livsmedel, då ska man ju överhuvudtaget inte köpa billiga kläder eller andra textilvaror överhuvudtaget. Det finns ju numera nästan ingenting av dessa varor som är tillverkade i Sverige utan i länder med usla arbetsförhållanden.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, visst är plastpåsarna med "blixtlås" helt underbara. Dem diskar jag ur om de inte luktar något. Så användbara.
Kram tillbaka

Femte året i Hjo sa...

Har även jag minnen av man sa plastic. Ordet har fallit bort. Kan vara så att hårdplast var plastic? Alltså burkar och liknande. Plastic-påsar har man ju aldrig hört talas om.

Musikanta sa...

Hans:
Nej. Allt hette plastic från början, sen förkortade man det. Visst fanns det plasticpåsar också på min tid. Innan du var född...
Ingrid

Paula i pörtet sa...

Hej, jag är ungefär som du, skiter högaktningsfullt i ekologiska produkter. I min mun smakare de inte bättre, de är inte snyggare och det är dubbelt så dyra. Miljömässigt säkert ett bra kort, men jag är fattig och köper det som passa plånboken. Jag har också extremt många plastburkar hemma, men många fler lock än burkar. Ungefär som med sockor. En av paret försvinner obegripligt...
ha en skön hösthelg

Musikanta sa...

Paula:
Man vågar knappt säga att man undviker att köpa ekologiskt genom att priserna är så mycket högre. Det är inte politiskt korrekt. Jag uppskattar verkligen att du är ärlig.
Samma här med lock. Konstigt nog har jag burkar som inte alls passar ihop med mina lock heller. Det blir att röja igen och bara ha kvar sådana burkar som har lock som passar :-).
Kram