torsdag 11 januari 2018

1517 - Nytt av gamla jeans

Som alltid, när jag har bestämt mig för att röja i bokhyllorna, hittar jag någon trevlig bok och så blir det inte mer röjt för tillfället. Den här gången var det Nytt av gamla jeans av Inger Ingmanson och Kajsa Sjödin. Jag älskar att titta i handarbetsböcker och andra böcker om textil, men är inte särskilt bra på att sy så det blir bara lustfyllt bläddrande.


(Bilderna går att klicka större.) 

Den här lilla boken är tryckt 1981 och har alltså 37 år på nacken. Jag själv köpte den på rea 1986 så den har stått i bokhyllan länge. I förordet står det en hel del om vem som skapade jeansen och varför, men det antar jag finns att läsa om på Wikipedia. Den här lilla boken finns att låna på Bagarmossens bibliotek i Stockholm (går således att beställa från ditt eget bibliotek). Den finns också på Bokbörsen för 20 kr för den som är intresserad.


Min vän Marianne alias Bloggblad är däremot en fena på att sy, så jag frågade henne om hon ville låna den. Det var tydligen ett populärt beslut eftersom hon genast började tillverka massor av fina grejor av gamla överblivna jeans. Jag har fått lov att dela med mig av några av hennes alster.


Här är några av hennes vackra grytlappar som hon kan ge till någon i stället för blommor när hon blir bortbjuden.


Två snygga väskor.


Kuddar är tacksamt att sy av lappar från överblivna jeans.


Den här spännande kudden är enbart sydd av jeanslinningar.


En fiskkudde (?) som hon har utsmyckat med några gamla sidenband. 

Det står mycket detaljerat i boken hur man ska gå tillväga för att sy t.ex. förkläden, leksaker till barn och väskor. Här kommer några bilder på den enklaste lapptekniken. Marianne säger att hon inte lider någon brist på gamla utslitna jeans eftersom många av hennes goda vänner förser henne med sådana. Kul att de kan komma till användning.
12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Hoppas att någon mer blir inspirerad. När jag hade min alldeles nysydda tygkasse, som är specialanpassad för att få ner pärm och dator, till skolan i förrgår, fixk jag en kommentar. "Har du köpt den där på Röda Korset?"

Jag har faktiskt kompletterat med bågra billiga jeans just från RK-butiken. Det gick åt väldigt många till den fina mattan som en svägerska vävde åt mig mot att jag klippte trasorna och betalade för varpen. Hon väver av ren glädje och ville inte ha betalt, men hon fick i alla fall så det räckte till ett par bra flaskor vin.

em sa...

Just den boken har jag inte, men flera andra i samma serie. Alla om olika hantverk, en del riktigt bra. Kanske dags att rota fram dem.
Margaretha

Pettas sa...

Så bra kombination det blev av dig och Marianne! :) Härlig läsning! Nu jag känner mig också inspirerad helt plötsligt och tänker på symaskinen som bara står där den står och högarna med jeanstyg. Mitt i allt så händer det! <3

Gerd ♥ sa...

Jag har faktiskt återbruk i ett halssmycke, det är gjort av gamla T-shirts mm. Och jeans, superläckert, ju! Själv är jag inte längre någon hantverkare, men förr, då flödade fantasin.
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Vet inte om man ska ta kommentaren som en komplimang? Men den får väl stå för att väskan är unik och inte finns att köpa i någon affär kanske.
Ronny Lingstams syster som jag är vän med på FB har skickat mig en bild på en matta som hon vävt av just gamla jeans. De måste ju bli väldigt slitstarka, de där jeansmattorna.
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Jag har ett antal gamla handarbetsböcker som jag älskar att bläddra i emellanåt. Något sytt därifrån blir det dock aldrig. Det räcker med saker man måste laga och byxor som måste läggas upp.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Kul om det kanske kan bli en inspiration för dig som är så händig. Kanske man får se ett resultat av inlägget så småningom? Ja, det är roligt om man kan göra ett inlägg tillsammans.
<3 tillbaka

Musikanta sa...

Gerd:
Kan du förstå att man gjorde så mycket förr när man dessutom arbetade hela dagarna? Numera hinner man inte med någonting. Fast det tar ju tid att sitta vid datorn förstås :-).
Halssmycke av gamla T-shirts låter spännande. Du får väl visa någon gång.
Kram tillbaka

Bloggblad sa...

Nu ska jag sy andra kuddar till vardagsrumssoffan - men... jag körde sönder maskinen så jag måste lugna mig.

Musikanta sa...

Har du inte symaskinssupport hemma? Men det är kanske bara datordito? Hoppas det fixar sig. Jag antar att min symaskin håller livet ut eftersom jag syr så lite.

"LillaSyster" sa...

Jeans är användbart till mycket. Själv har jag bla. sytt ett fodral/väska till den bärbara massagebänken. Skummet tolkade du bra, en lycklig liten unge! Ha nu en fin söndagskväll!

Musikanta sa...

Lillasyster:
Kul att du också har sytt något av gamla jeans. Själv har jag bara tittat på allt i boken och på Bloggblads alster och imponerats. Är inte så bra på att sy - målar hellre :-).