Utställningen pågår tills den 19 augusti så det finns god tid att se den. (Bilderna går att klicka större.)
Casimirs klasskonsert började inte förrän klockan 14 på söndagen, (här kan man läsa om den) så jag var där när museet öppnade och hade nästan hela utställningen för mig själv. Underbart att kunna gå omkring och fotografera i lugn och ro. Om Peter Dahl visste jag ungefär att han illustrerat samtliga av Bellmans Fredmans Epistlar, 87 litografier som visades runt om i landet från 1984 och att han räknas som en av Sveriges främsta konstnärer.
Monumentalverket - Stolta stad 1984.
Utställningen var helt fantastisk och jag lärde mig mycket om denne konstnär som jag inte visste om tidigare genom alla informativ skyltar vid konstverken. Jag har inte något minne av att vi tog upp något om honom på kursen i konstvetenskap på universitetet - men jag kan ju ha glömt. Det var ju snart 15 år sen jag läste konstvetenskap i Linköping.
Peter Dahl, ett självporträtt från 2009.
Peter Dahl flyttade med sina föräldrar till Sverige som femåring från Norge 1939, där hans farmor och farbröder blev kvar och där han tillbringade många sommarlov. Hans ljusa minnen från denna tid resulterade bland annat i nedanstående fina tavla av sin farmors hus.
Redan som femåring uppfann Peter Dahl landet Caribanien på planeten Cellus på andra sidan solen från vår jord räknat. En helt ny värld som gått parallellt med Dahls konstnärskap under hela hans liv. Landet är befolkat av bland annat 30 000 tennsoldater under befäl av kejsaren Peter den förste. Själv är Peter Dahl hovmålare i landet. Man blir otroligt imponerad när man tittar på de här bilderna av Caribanien med sina mängder av hus, krigsskepp, tåg, flygplan och all övrig dokumentation i form av tidningar, bilder och skyltar.
Ofattbart hur mycket arbete som måste ha lagts ner på den här världen.
Peter Dahl utbildades bland annat på Konsthögskolan i Stockholm där han även blev professor i måleri 1975-79. Stort rabalder väckte han 1970 med tavlan Liberalismens genombrott i societeten - även kallad Sibyllatavlan ur serien Drömmar i soffhörnet. Tavlan beslagtogs av polisen och lämnades inte tillbaka förrän efter ett halvår- Den hänger nu på Göteborgs konstmuseum.
Drömmar i soffhörnet 1970. Makarna på den sista tavlan i serien går på visit till chefen vilket slutar med att hon sitter hemma i soffhörnet och gråter eftersom inte maken kan leva upp till hennes förväntningar.
Prinsessan Sibylla lyfter på kjolen och visar att hon inte har något under denna. Man kan kanske förstå att tavlan var chockerande även för det sexuellt frigjorda 70-talet.
Många av Peter Dahls tavlor har krogen eller nöjesetablissemanget som motiv.
Vem är krogens konung? en olja från 1981 kan man beskåda på Norrköpings konstmuseum.
Nöjestempel, en olja från 1986-1987.
Peter Dahl visar också prov på sin mångsidighet med några underbara målningar av landskap. Här nedan är ett exempel på en sådan tavla.
Parklandskap från 1999.
Innan jag gick hem såg jag på filmen om Peter Dahl som visades i salen på garderobsplanet. Där visades det hur trippelporträttet kom till. Sonen skjutsade omkring sin far i en rullstol och de stannade inför dubbelporträttet av honom själv. Då tyckte Dahl att han kunde måla ett trippelporträtt också och det är det som möter oss i första utställningshallen.
Det är Peter Dahl i rullstolen som skymtar nederst i mitten av tavlan.
4 kommentarer:
Ett verkligt välkomponerat och intressant inlägg om utställningen. Ligger troligen mycket arbete bakom det. Tänker själv besöka den vid första bästa tillfälle. En fantastisk konstnär. Jättefina bilder!
Eva:
Tack så mycket för din uppskattande kommentar - den värmer. Den söndagen jag var där klockan 11 när de öppnade var det bara jag och några stycken till som var där och tittade. Först vid 12-tiden kom det lite fler. Så jag hade en hel timme på mig i lugn och ro. Ingen trängsel framför tavlorna :-).
Ingrid
Peter Dahlt tillhör inte mina favoriter, men det finns ändå en del tavlor han målat som jag gillar. Kram
Gunnel:
Även om man inte gillar honom måste man ju ändå erkänna att han är en helt nyskapande konstnär och unik bland våra svenska konstnärer. Det var många tavlor på utställningen som var vackra också, utsikterna från hans ateljé t.ex. Utställningen var en stor upplevelse för mig i alla fall.
Kram tillbaka
Skicka en kommentar