onsdag 26 september 2018

1603 William Morris på Millesgården.


Sen jag såg annonsen på Facebook om William Morris-utställningen på Millesgården har jag velat se denna. Därför jag blev glad när det visade sig att Mirren hade fått biljetter till utställningen genom sitt Abundo-abonnemang som gör att hon kan boka överblivna biljetter till diverse evenemang. Hon tyckte också att det skulle bli spännande att se om den tapet som hon tapetserat sovrummet med, fanns med.

William Morris, 1834 - 1896. (Bilderna går att klicka större.)
Redan när vi kom dit på fredagsmorgonen lite före elva var det en lång kö som väntade utanför. Det är första gången som en utställning med verk av William Morris äger rum i Sverige och intresset har varit stort. Utställningen pågår till den tredje februari så det är ännu gott om tid att sen den. Här kan man läsa mer om den.

Mirren tyckte det var roligt att se sin sovrumstapet på fondväggen.
Här i Sverige är William Morris mest känd för sina textilier och tapeter och jag visste inte så mycket mer om honom innan. Genom de innehållsrika skyltarna på väggen vid föremålen får man veta mycket om hans liv. Han var också konstnär, författare, arkitekt, trädgårdskonstnär, möbelformgivare och inredare förutom att han designade tyger och tapeter. 

Morris skapade också muralmålningar och verk i kakel som ovan. Även prov på glasmålningar fanns med på utställningen. 
William Morris föddes 1834 i Waltham nära London i ett välbärgat hem. Men han blev snart medveten om de djupa klassklyftorna i samhället och gjorde till sin uppgift att försöka göra världen lite vackrare för vanliga, enkla människor. Han blev också en av dem som var med och startade den första socialiströrelsen i Storbritannien och var hela sitt liv en brinnande socialist. 

Det fanns många utkast och skisser och schabloner som ovan till de många konstverken.


Här ses resultatet av ovanstående schabloner i en tapet. 



Underbara tyger i blommönster. 
Speciellt intresserad var han av det medeltida hantverket som det visade sig i broderier och gobelänger och som han fick mycket inspiration av. Han och hans fru Jane skapade många broderier tillsammans. Tyvärr blev föremålen som han så omsorgsfullt tillverkade i sin firma, Morris & Co. så dyrbara att endast de rikaste i överklassen hade råd med dem. 

Det här är en akvarell av the Showroom på George Street hos företaget Morris & Co. Stolarna till vänster i bilden som Morris designade blev populära. 
William Morris hade en önskan om att hantverket skulle få konstnärsstatus och att hantverkarna skulle ses som konstnärer. Han ville också få en återgång till det traditionella hantverket som med industrialismens intåg hade ersatts med billiga fabriksgjorda dussinvaror. Som centralgestalt i Arts and Crafts-rörelsen har han haft ett mycket stort inflytande, framför allt i Storbritannien med avseende på arkitektur, stadsplanering, trädgårdskonst och inredning under 1800-talet.

När Mirren och jag var färdiga med rundvandringen på utställningen gick vi en trappa upp och fikade i restaurangen. Vi hann även med att bese konstnärshemmet och Carl Milles ateljé med sina många skulpturer i gips innan vi åkte hem till Clarissa som slutade skolan vid halv två-tiden. På kvällen väntade ytterligare ett evenemang för Mirren och mig – musikalen Broarna i Madison County på Maximteatern.

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

En så intressant och vacker utställning du bjuder oss med på idag Ingrid! Vilka tapeter! Tack säger jag.

Eleonora sa...

Underbara mönster man vill ju ha dem alla! Älskar Morris o måste ta mig till Millesgården så fort jag kan gå igen. Tack för fint inlägg!!

Eva på Seniorvinklat sa...

Tack för jättefint inlägg om Morrisutställningen. Har varit på väg dit flera gånger men fått förhinder. Med ditt fylliga och så intressanta inlägg tror jag inte jag behöver åka dit. Trevlig helg!

em sa...

Roligt att få en skymt av utställningen - jag blev tvungen att välja mellan William Morris och Paula Modersohn-Becker. Det blev den senare eftersom jag gillar henne, och inte har några böcker om henne, medan jag har en hel del om och av Morris.
Se'n hörde jag Måns Hirschfeldt recensera utställningen, och tror jag valde rätt - han gillar Morris men var inte så imponerad av utställningen. Vad tyckte du?

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara och uppmuntrande kommentar.
Ha det gott önskar Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Håller tummarna för att du snart blir bra. Utställningen är inte så omfattande så om du kan få skjuts till den så kanske den inte behöver vara besvärlig. Men den pågår ju till februari så då ska du väl vara bra igen hoppas jag.
Kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Eva på Seniorvinklat:
Visserligen är inte utställningen särskilt stor men det finns massor av intressant saker att se som jag inte tog med i inlägget. Det var t.ex. konstverk av prerafaeliterna med också. Och mycket att läsa om paret Morris och deras samröre med dessa.
Ingrid som också önskar dig en trevlig helg.

Musikanta sa...

Margaretha:
Utställningen var precis lagom för mig - inte för omfattande. Och eftersom jag visste mycket lite om Morris var det väldigt roligt att ta del av all information av honom. Gjorde man som vi, Mirren och jag, kombinerade den med fika på restaurangen och besök i konstnärshuset var dagen helt perfekt. :-)Önskar dig en skön och trevlig helg.
Ingrid