torsdag 3 januari 2019

1635 Gems Weekly Photo Challenge vecka 1 2019 - TANKAR

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Denna första vecka 2019 är ordet TANKAR.  Fler som antagit utmaningen hittar man på hemsidan. Det är också den första utmaningen 2019. Kul att Sanna fortsätter att utmana oss även i år.

Den här boken, som är skriven av Markus Fernlund,  handlar just om tankar och om hur du kan kontrollera dem med träning. Den har fått fina recensioner så jag beställde den på biblioteket. 





Bilderna går att klicka större.



Det var många tankar som susade igenom mitt huvud vid läsningen. Det är mycket text att ta sig igenom men efter varje kapitel har författaren en sammanfattning av det viktigaste i kapitlet. Det finns även många övningar som man själv kan utföra med motivet att kontrollera sina tankar.

Det är fina och ibland förvånande sanningar som Fernlund levererar. Jag citerar:
"Varje dag snurrar 50000 tankar i ditt huvud."
"Du kan kontrollera dina tankar istället för att de kontrollerar dig."
"Du har alltid ett val. Du kan välja att tänka på något som gör dig lugn, glad eller lycklig. Framför allt kan du välja bort tankar som gör dig olycklig. Du kan också vilja att inte tänka alls."

Författaren har många bra övningar om hur man ska lyckas med detta när hela ens tankevärld kanske är uppfylld av något som är sorgligt eller hemskt. Intressant och tänkvärd läsning.


22 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Heisann, takk, jeg skal merke meg boka... kanskje den kan komme til nytte for meg også! Hvem vet! Sannelig går vi og tenker på mye ... og mye vi helst ikke skulle ha tenkt på. Vi burde ha brukt tida på noe mer konstruktivt. Ha et riktig godt, fredfullt, nytt år, Ditte. Ønsker deg alt godt ;:OD)

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Det är en väldigt intressant bok, mycket som man inte har tänkt på. Jag tror du kommer att ha glädje av den.
Önskar dig också allt gott för det nya året!
Ingrid

Gunnel sa...

Ibland är det inte så enkelt att styra sina egna tankar, tyvärr. Jag tror jag ska läsa boken och se om det finns en del tips. Kram

"LillaSyster" sa...

Tack för boktipset!

Geddfish ♥ sa...

Tack för boktips. Dock är jag dålig på att läsa böcker, jag är bättre på att tänka och helst positivt.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gunnel:
Nej, men med lite träning går det till en viss del. Det är inte bara tankar som man "lär" sig styra i den här boken utan även vad man eventuellt tänker att säga. Mycket nyttigt att tänka på.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Varsågod!
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Då kanske du skulle läsa den här boken och känna igen dig till en del. Men en del skulle nog vara nytt för dig.
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Har läst om boken men jag har inte läst den. Intressant verkar den i alla fall. Och känns som viss form av mental träning. (Har jobbat med det en hel del under årens lopp med med hjälp av Lars Erik Uneståhl som införde den i Svrige för väldigt länge sedan. Så givande.)
Ska absolut titta efter boken.Tack för tipset.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Det är precis det vad boken handlar om - mental träning. Jag har ju läst en hel del om sådant tidigare - jag var inte så där väldigt imponerad av boken. Men det var några nya saker jag inte tänkt på tidigare. Dessutom passade den ju utmärkt in på veckotemat :-).

Men det är en hel del som jag har svårt att förstå i den. Jag läste den mest eftersom det var så många som hade prisat den på FB. Om du får tag i den kunde det vara kul att höra vad du tycker.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Efter moget övervägande har jag uppdaterat min blogg med en liten ändring.
Ingrid

Beppan sa...

Intressant... Mycket energi går åt för många att oroa sig i onödan.
Lärde man sig att styra tankarna vore mycket vunnet.

Violen sa...

Verkar vara en intressant bok, värd att läsa. Kanske kan man styra sina tankar bättre sedan. Alltid kul att få boktips!

Margareta sa...

Intressant bok och visst är det många tankar som snurrar i ens huvud dygnet runt. Men, ska man verkligen ta bort dem och kontrollera, de behöver kanske finnas där för att kunna gå vidare - vad vet jag.
I alla fall en bok som jag gärna skulle kunna köpa för att läsa lite då och då, inte någon sträckläsning tror jag.

Musikanta sa...

Beppan:
Det är lättare sagt än gjort att sluta oroa sig. Det går faktiskt att styra tankarna i någon mån om man tränar.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Roligt att du uppskattade inlägget. Boken finns ju att låna på biblioteket.
Ingrid

Musikanta sa...

Margareta:
Du kan väl låna den på biblioteket och se om det är något du kan få ut av den. Jag skulle nog inte köpa boken. Författarens summeringar i slutet av varje kapitel räckte för mig. Men det var många tips om hur man kan försöka ta sig ur en ond cirkel av t.ex. oönskade tankar som jag tog till mig.
Ingrid

Paula sa...

Hej och god fortsättning!
Genom åren har jag läst många självhjälpsböcker i olika ämnen. Men jag har jättesvårt att överföra dem i praktiken. Precis så länge jag läser så biter sig orden fast, men jag har inte lyckats förvandla dem till något jag kan använda i min egen tillvaro. Tyvärr. Denna bok låter vettig och bra, och jag hoppas du fick med dig "ord på vägen". Kanske har jag inte varit mogen att ta till mig de budskap jag läst om? Du ser vad många tankar som väcks

Musikanta sa...

Paula:
Tack för din långa och trevliga kommentar. Det här med att ca 50000 tankar snurrar runt i huvudet på en varje dag var nytt för mig. Lite skojigt. Jag tyckte också det var bra att man skulle bli medveten om sina tankar. Att tänka på hur man tänker ungefär. Han pekar också på hur vår uppväxt har påverkat våra tankar och fördomar - inget nytt förstås men bra kanske att vara medveten om det.
Önskar dig också en fin fortsättning på året.
Ingrid

byblixtra sa...

Intressant bok som kan leda till många nya tankar.

Helén sa...

Den där boken verkar väldigt intressant och jag skulle gärna läsa den men jag är rädd att jag inte kommer igenom den men jag ska kanske ge den ett försök. Att tänka på hur man tänker är nog bra ibland. Fick idag veta att en kollega ska sluta och fick genast negativa tankar om hur det ska gå nu eftersom han är till stor hjälp när det strular till sig ibland. Ska försöka prova att ändra mina tankar och se vad som händer... Tack för ett intressant inlägg.

Musikanta sa...

Helén:
Du kan ju alltid låna den på biblioteket och se om du gillar den eller får ut något av den.
I det här fallet med din kollega som slutar är det nog mest att du oroar dig för framtiden. Du får ta dagen som den kommer - när man inte kan göra något för att påverka sin situation, då ska man heller inte oroa sig, läste jag någon annanstans. Förhoppningsvis har du en annan kollega som du kan samarbeta med på jobbet, annars får du väl försöka lösa problemen själv :-). Det klarar du säkert!
Jag önskar dig allt gott för det nya året!
Kram från Ingrid