lördag 23 februari 2019

1649 - Februarinytt från Bonniers Veckotidning nr 7 1926


Bonniers Veckotidning från 13 februari 1926. Omslagsbilden skapad av Godsfred Rönning. Bilderna går att klicka större.

Som vanligt innehåller tidningen gott och blandat av kultur och skvaller. Några författare och konstnärer som jag känner igen  har bidragit till detta nummer - den finländske diktaren Elmer Diktonius har skrivit en novell och Ragnar Josephson en artikel om Modern Illustrationskonst, t.ex.

Konstnären Isac Grünewald medverkar med en besk, kritisk artikel - Som folk vill ha det. Där förfasar han sig över att Operan hade blivit alldeles för publiktillvänd och lagt "huvudvikten vid ögonfägnad, prakt och andra utvärtes ting, men lät det stiltrogna musikaliska komma i andra hand".


Här har Isac Grünewald avslutat sin artikel med en karikatyr av sig själv. 

Flera sidor handlar om välklädda herrar - storheter i Stockholm på sin tid. Joseph Sachs, generalkonsul och grundaren av NK är en av dem. Här kan man läsa om honom.


En annan välklädd kändis är friherre Gustaf Cederström. Han som målade Karl XII: s likfärd, varav en av två målningarna finns att beskåda på Nationalmuseum. Han målade två stycken likadana målningar eftersom storfursten Konstantin i Ryssland köpte den första tavlan och Sverige inte fick köpa tillbaka den. Den som storfursten köpte lämnades tillbaka efter revolutionen och hänger nu i Göteborgs konstmuseum. Vill man läsa mer om Cederström kan man titta här.


När jag fick se bilden av den berömda balettdansösen Carina Ari blev jag väldigt glad. Jag vet inte hur många gånger hon förekommer i korsorden som jag brukar lösa och jag visste ingenting om henne mer än att hon var dansös tills jag googlade och läste om hennes fantastiska karriär. Mycket intressant läsning.

"Carina Ari dansar Degas., en av de scener där hennes konst och hennes humor förenats till en framställning som väckte stormande bifall vid de föreställningar som den utmärkta konstnärinnan nyligen gav på Oscarsteatern. teckning för B.V.T. av Annie Bergman."


Gångna vinterdagar i Åre är rubriken på ovanstående sida. Det översta fotot visar kronprinsen i egen hög person som med en kompis gör sig redo för en tur med ackja dragen av en ren. Fotot längst ner visar prins Eugen som tillsammans med hovstallmästarens fru Olga Platen ska ut på slädfärd. Hovstallmästaren själv syns inte till - kanske en liten romans på gång?



I full fart lyder rubriken på sidan därpå som skildrar hur Stockholmarna roar sig på isen. En fin vinter verkar det ha varit.  Tydligen är det en tävling i isjaktssegling eftersom mittenbilden visar hur "direktör Clarence Holmgren passerar mållinjen på bästa tiden med sin isjakt Svalan."

Bilden överst till höger visar hur dottern till generalkonsul (fint ska det vara) Axel Åhrberg från Djursholm är ute och seglar isjakt med sina väninnor. Konsuln själv med sin fru och hennes väninna syns på nedersta bilden till vänster.


Reskappor och bilpälsar var ett måste så här i februari för de damer som hade tillgång till en bil. Förmodligen var det ganska kallt på vintern att åka bil - därav anledning att köpa sig en speciell bilpäls.


Man kunde också köpa mönster och själv sy sig en maskeraddräkt.

Något måste man ju roa sig med på den tiden när det inte fanns TV och ljudfilmen ännu inte hade slagit igenom. Så det var vanligt att man hade maskeradbaler samtidigt med karnevalerna runt om i Europa.




Här är exempel på maskerad-utensilier som man kunde ha användning för om man skulle iväg på maskerad eller själv ha en tillställning hemma. Det kanske inte låter så mycket med 35 kronor för en låda sådant, men i dagens penningvärde är det närmare tusen kronor.

Som alltid är omslagssidorna i färg. Här en helsidesannons för Pommac. Fanns inte så mycket konkurrens när det gällde läskedrycker på den tiden. Det var bara Champis som kunde konkurrera i någon mån.

8 kommentarer:

Gunnel sa...

Carina Ari är ett namn som ofta dyker upp i frågetävlingar. Jag vet tyvärr inte heller så mycket om henne, men nu har du gjort mig nyfiken. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag blev också nyfiken på Carina Ari när jag såg bilden i tidningen. Nu vet jag lite mer om denna fantastiska kvinna - var väldigt mycket före sin tid vad jag förstår.
Kram tillbaka från Ingrid

Ingrid sa...

Jag säger som Gunnel, Ari dyker ofta upp i korsord.
Pommac har man druckit en och annan.
Trevlig söndag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det var kul att få veta lite mer om henne. Jag är väldigt förtjust i Pommac - det är roligt att drycken finns kvar efter så lång tid.
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en fortsatt solig och trevlig söndag.

Karin sa...

Intressant och kul läsning! Jag fastnar särskilt för omslaget på tidskriften. Stilsäkert, snyggt, djärvt och intresseväckande. verkligen synd att vi inte har några sådana tidningar idag, som satsar på illustratörer, suckar jag återigen!

Musikanta sa...

Karin:
Jag har försökt att googla på illustratören men jag hittade inget om honom. Han måste i alla fall ha inspirerats av Einar Nerman som var verksam vid den här tiden. Håller helt med dig om att de gamla omslagen till tidningarna är fina. Många nutida veckotidningar har ju ett hopkok av bilder på alla möjliga saker som omslag. Mycket förvirrande.
Ingrid

Eleonora sa...

Tack raringen för ( som vanligt) mysigt inlägg med mycket nytt att lära!
Kramisar

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, en av fördelarna med att läsa i de här tidningarna är att man lär sig något nytt. Som t.ex. lite om Carina Ari som i mitt liv bara förekommit i korsorden tidigare.
Kram från vännen Ingrid