fredag 26 juli 2019

1686 Månadens illustratör juli 2019 - Sara Teleman

Jag hittade månadens illustratör, Sara Teleman, på utställningen om kvinnlig rösträtt på Arbetets museum i  Norrköping. En av hennes senaste böcker heter just Rösträtt för kvinnor och utställningen är baserad på denna. Illustrationerna i boken är uppförstorade till tavlor. Mellan dessa finns hennes texter om kvinnornas kamp för rösträtt. 1919 togs beslut om att kvinnor fick rösta till andra kammaren in plenum men det dröjde ända till 1921 innan kvinnors rösträtt blev allmän lag.

Boken är säkert tänkt som eventuellt undervisningsmaterial i historia för främst högstadiet. Språket är enkelt och tydligt och kan säkert också användas i SFI-undervisningen. Utställningen var rolig och intressant och jag lärde mig en hel del nya saker. Den pågår ända till den 3 november i år. Här kan man läsa mer om denna.


Boken, som har samma omslag som affischen, finns att köpa i museets shop. (Bilderna går att klicka större.)

Sara Teleman blev 2018 Sveriges första och enda professor i illustration och har sitt arbete på Konstfack där hon tidigare tagit sin masterexamen. Hon är författare, föreläsare, journalist och lärare och har tidigare arbetat bland annat på Beckmans designskola och på Södertörns högskola. Mer om henne finns att läsa här


Kampen för kvinnlig rösträtt började redan i mitten på 1800-talet i England. John Stuart Mill skrev boken "Förtrycket av kvinnor" tillsammans med sin fru Harriet. Hennes namn stod dock inte med i boken. 


Fredrika Bremer var en av förkämparna i Sverige för den kvinnliga rörsrätten.


Fortfarande var det pengarna som styrde vem som skulle få rösta till riksdagen. Myndiga var endast kvinnor som var änkor eller ogifta.


LKPR - Landsorganisationen för Kvinnans Politiska Rösträtt, LKPR, bildades i början på 1900-talet. Kata Dahlström var en förgrundsgestalt.

Elin Wägner var en annan kvinna som kämpade för kvinnors rösträtt. 


Manliga argument mot förslaget om kvinnlig rösträtt. 

På utställningen finns med ett drygt trettiotal andra bilder med illustrationer av berömda kvinnor, som den första studenten, den första läkaren etc. Även bilder på berömda engelska suffragetter finns att se. En lite annorlunda utställning som jag varmt kan rekommendera om man har vägarna förbi. 

8 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Vilken spännande kvinna!
Rita kunde hon också och kämpa för kvinnorna.
Roligt att få en historisk tillbakablick också.
Önskar dej en skön sommardag!

Musikanta sa...

Lena:
Tack för din uppskattande kommentar. Ja, det var faktiskt en både lärorik och intressant utställning. Bra med översikten också - man blir imponerad över alla dessa kämpande kvinnor.
Ha det gott själv önskar Ingrid

Marie i Skrifvarstugan sa...

Ett intressant ämne och tack för tipset om utställningen. Historia är intressant och man har alltid något att lära sig. Och tänk att det inte var så väldigt långt tillbaka då svenska kvinnor också var förtryckta liksom i många andra delar av världen. Tack för ett intressant inlägg !
Önskar dig en ny fin vecka !

Musikanta sa...

Marie:
Det fanns lite kvar av det när jag var ung även på 50-talet. Viktigaste (enligt min mamma) vara att man blev gift, som det hette då. Yrke var bra att ha att "falla tillbaka på" om ens man var otrogen eller dog. För att inte tala om vilken skam det var att föda barn utan att vara gift. Det är skönt att dessa tider, i alla fall här hos oss i Sverige, är förbi. Tyvärr lever ju en stor del av världens kvinnor fortfarande under ett likadant förtryck som hos oss för länge sen.
Ingrid

Karin sa...

Vad roligt med en illustrationsprofessor – det visste jag inte att vi hade!

Och vilken spännande utställning – hur ska man hinna... Tur att boken finns!

Musikanta sa...

Karin:
Inte jag heller :-). Ja, du kan ju låna den på bibblan om inte annat.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Oj, den här hade jag missat! Kul bilder! Men visst är det väl ändå rätt skämmigt att Sverige väntade så länge med att ge kvinnor rösträtt!

Musikanta sa...

Aina:
Ja, vi var väl sist av alla nordiska länder? Konstigt att tänka sig att min mormor inte fick rösta när hon var nygift. Eller att fattiga män inte heller hade rösträtt.
Ingrid