tisdag 9 juli 2019

1686 Två födelsedagsbarn i Mogata och blåbärspaj

Nu har livet återgått till det normala efter att vi haft Mirrfamiljen på besök i Mogata under fyra dagar. Tomt och tyst och bara en diskmaskin som går om dagen i stället för tre. Visst var det rörigt med frukost, två lagade måltider om dagen och sju personer till måltiderna, men dagarna gick fort och det var fart och fläkt hela tiden. Mirrfamiljen var också iväg på äventyr på eftermiddagarna så Kent och jag kunde ta det lite lugnt mellan varven.


Födelsedagsbarn nummer ett - Casimir som fyllde 12 år den 2 juli. Här får han sin favorit, budapesttårta. (Bilderna går att klicka större.)

Vi firade också två födelsedagar. Casimir fyllde 12 år den 2 juli och Clarissa 8 år den 5 juli. Caspar fick fira sin tionde födelsedag hemma i Stockholm den 8 juli. Ibland fyller barnen år samma vecka. Det är bra eftersom det är lätt att komma ihåg hur gamla de är.


Vi sjunger för Casimir.Pappa Christian och Caspar gillar också tårta som synes. Dagen till ära serveras det också äppelcider.

Mellan måltiderna hann vi med ett ritpass. Det är ett stående önskemål från barnbarnen att få måla med akrylfärger när de kommer och hälsar på, vilket fordrar en hel del förberedelse och även efterarbete. Dessutom måste de ta av sig de flesta kläderna då. Den här gången räckte det med de vanliga färgpennorna som jag alltid har hemma.


Clarissa lyssnar på den sjunde (?) Harry Potterboken medan hon ritar och målar. 

På fredagen var det dags att fira Clarissa som fyllde 8 år. Som vanligt uppvaktades hon på morgonen med blommor och ljus. Hon fick "presentkort" som hennes pappa hade dragit ut på datorn på bland annat glitterfärgpennor. I stället för dyra presenter får alla barnen önska sig en äventyrsdag på sin födelsedag (vilket inte heller är gratis, min anm.) Casimir hade önskat sig en dag på Sörsjöns äventyrsbana och Clarissa en dag på Centralbadet i Norrköping


Clarissa blir uppvaktad på morgonen med "presentkort".


Efter hemkomsten från badhuset blev det tårtkalas med prinsesstårta. 

På torsdagen innan hade Caspar och Clarissa varit ute i skogen och plockat blåbär. De hade fått ihop så mycket att det räckte till en blåbärspaj.


Här rensar Clarissa och Caspar sina blåbär som de plockat med var sin skrapa. 


Det blev blåbärspaj med vaniljsås till kvällsmat den kvällen. Blåbärspajen gör jag på mördeg - tycker att det är godare om än inte så nyttigt... Här hittade jag ett recept som är ungefär likadant som mitt med socker i degen. Nästa gång ska jag förgrädda pajskalet i 175-graders värme som det receptet förordar. Pajen blev lite bränd i kanterna eftersom jag tydligen hade för hög värme då. 

4 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Kan verkligen sakna de där födelsedagarna när ungarna var överlyckliga och superglada - det krävdes inte så märkvärdga saker!

Musikanta sa...

Aina:
Inte nog med att de får önska sig en äventyrsdag, de får bestämma lunch och middag själva. För Lissans del blev det potatismos med bacon till lunch och pizza med bacon till middag för köttätarna i familjen.
Ingrid

"LillaSyster" sa...

Pajen ser väldigt god ut =) Kan vara gott med välgräddade kanter. Barn med tålamod, som orkar plocka blåbär.

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Jag blev faktiskt förvånad när barnen själva frågade om de fick gå ut och plocka blåbär i skogen. Och ännu mer förvånad när de hade så många med sig hem att det räckte till en paj! När jag var liten skickades man bara iväg till skogen med en liten korg. Fick bannor om man inte hade med sig så tillräckligt många blåbär hem.
Ingrid