måndag 31 maj 2021

1836 Majnytt från Bonniers Veckotidning nr 20 1926


Omslaget är gjort av Hélène Perdriat 1894-1969. Mer om henne och hennes konst kan man läsa här. (Bilderna går att klicka större.)

En serie jag brukar titta på ibland är Badhotellet trots att den går på TV-4. Jag gillar inte reklamen men här är det så korta snuttar att jag härdar ut. Där finns en rollfigur - herr Weyse - som är en egocentrerad och uppblåst B-skådespelare. 

Han har bestämt sig för att skriva sina memoarer och får av sitt förlag en upplaga av Poul Reumerts memoarer för inspiration. Denne berömde danske skådespelare är en nagel i ögat för Weyse som ondgör sig över boken och förkastar den helt. Därför var det kul när jag i BVT hittade en helsida med ett foto av denne Poul Reumert, som jag hittills bara hört namnet på och inte visste något om. Enligt Wikipedia räknas han som 1900-talets mest framstående danska skådespelare.  

Porträttet av Poul Reumert hittade jag i BVT 1926 nr 22. Övriga bilder är från BVT nr 20 1926.

I den här tidningen finns som vanligt en hel del av både kultur och skvaller. Artur Lundkvist har skrivit novellen Kärleken och siffrorna med underrubriken Fragment ur en mycket ung mans dagbok. Även Frank Heller och Erik Lindorm är namn som man känner igen från sin litteraturhistoria. 

Kronprins Gustav Adolf var vid den här tiden en snygg ung man på 44 år som för några år sen gift om sig med Louise Mountbatten. 



Här syns kronprinsparet utanför Ulriksdals slott före sin resa till New York med Gripsholm. Kvinnan i mitten till vänster är Sven Hedins syster fröken Alma Hedin. Hon är och föreläser i "de svenska distrikten av Förenta Staterna."

Men det som är mest intressant i den här tidningen är en flera sidor lång artikel om den förhatliga motboken. Den infördes 1914 och upphörde inte förrän 1955. Den var otroligt diskriminerande. Det var förmögenhet, ställning och position i samhället som styrde vem som kunde få en motbok. Den kostade dessutom pengar. 



Arbetslösa och unga män hade t.ex. ingen chans att få en motbok. Försvinnande få kvinnor hade också tillgång till denna. En på tio läser jag i Historien om Systembolaget som är mycket intressant läsning. Artikeln i BVT beskriver på ett raljerande sätt vilken fruktansvärd byråkrati och kontroll som råder för att få en motbok.


"Stockholmssystemets kontrollavdelning är förlagd till huvudkontoret i Centralpalatset och är uppdelad i trenne huvudavdelningar, frågeavdelningen, centralregistret och motbokskontrollen eller portföljen som den kallas av personalen." 

Om centralregistret står det följande: " Genom särskilda tjänstemän står registret i ständig kontakt med överståthållarämbetet, skattemyndigheterna och fattigvården och införskaffar uppgifter om alla, som försummat av leverera skatt eller av det allmänna mottagit understöd." Underförstått att dessa personer naturligtvis ej kommer att beviljas motbok.  


Det är ofattbart att detta diskriminerande system kunde fortgå under så lång tid. Men före Brattsystemets tillkomst 1914 uppgick spritkonsumtionen till 23 liter sprit per år och invånare. Efter att motboken införts sjönk konsumtionen till knappt 12 liter, läser jag i BVT. Men även om det fanns positiva saker att peka på förde naturligtvis systemet med sig massor av smuggling och bedrägerier som antyds i bilderna. 






"Motböcker utdelas även till ensamstående damer, men dock med största sparsamhet." Här berättas om en handelsidkerska i en bröd- och mjölbutik och som ansöker om motbok som botemedel mot förkylningar som hon ådrar sig då hon vistas i oeldade lokaler. Men vid besök i kvinnans bostad visar det sig att hon har en inneboende manlig hyresgäst med motbok så det blir avslag. 

Efter denna utläggning kan det behövas lite modebilder. 


Att bananer är populärt kan man se av omslagets sista sida.


7 kommentarer:

Karin sa...

Oj, vilken guldgruva till tidskrift! Jätteintressant om motboken med alla konkreta exempel, både på diskriminering och olika sätt att bluffa till sig "varorna"!

Och vilket lustigt sammanträffande att du hittade Poul Reumert!

Jag håller helt med om bananreklamens deklaration om när bananerna är som bäst. Gröna bananer klarar jag överhuvudtaget inte att äta. helst vill jag ha dem lite brunprickiga.

Musikanta sa...

Karin:
Jag funderade länge innan jag la ut sidan med bananreklamen. Men jag tyckte det kunde vara bra att visa vilken bild av svarta människor som mina föräldrar matades med under sin uppväxt. 1926 var min mamma 16 år och min pappa 19. Den här bilden är ändå en av de snällare som brukar förekomma som reklam i tidningen.

Jag tyckte verkligen det var roligt att få reda på lite om denne danske skådespelare som uppväckte sådant hat hos herr Weyse :-).
Ingrid

Lena i Wales sa...

Så roligt med dessa gamla tidningar.
Roligt med inslagen från kungahuset. Visst är det stor skillnad på kronprins Gustav Adolf, mot hur man tänker sig kung Gustav Adolf.
Jag tycker det känns som ett fruktansvärt övergrepp med motboken. Speciellt som det var könsdiskriminerande och inkomstprövat. Visserligen var det andra tider, men trots allt ett övergrepp och överförmynderi av staten, en av många, tyvärr. Motboken avskaffades året jag föddes, så så himla längesedan är det inte.
Tack för trevligt inlägg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Och tack du för din rara kommentar.
Ja, jag blev helt chockad när jag läste den här artikeln om hur fruktansvärt orättvist hela systemet var. Helt otroligt att man inte tog bort motboken förrän 1955. Artikeln handlar också om den fruktansvärda byråkratin - bara i Stockholm var det 400 personer som bara ägnade sig åt detta system.
Som kronprins var ju GA jättesnygg, även om målaren väl hade bättrat på lite.
Önskar dig en trevlig fortsatt vecka.
Ingrid

Bloggblad sa...

Jag tittar på Badhotellet ungefär en timme efter att det slutat sändas på kvällen, för då kan jag snabbspola förbi reklamen. Men det måste ha gått nån timme, annars går det inte.

Har du sett "Det vi döljer"? Den bästa serie jag har sett på väldigt länge. T.o.m. Per ser den, och han gillar inte sånt som handlar om relationer. Tv2. Tog slut ikväll... jag har tänkt länge på figurerna i den efteråt och funderat på hur det ska gå. Det gör jag sällan.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Eftersom jag aldrig ser på TV4 annars gör det inte så mycket med reklamen. Den är f.ö. väldigt kort.
Jag ser också på Det vi döljer. På datorn. Så jag har några program kvar. Jag tycker också den är bra, som de flesta engelska serier, även om det är mycket elände.
För att tala om elände har jag just läst ut "Midsommarnattsdrömmar" av Bengt Ohlsson. Den första jag läst av honom och även den sista! Trots att han har fått Augustpris och annat. Tacka vet jag "Svartvinter" av Marianne Cedervall och som jag lyssnar på när jag är ute och går. Helt fantastisk inläsning.

Janice Michael sa...

Mitt namn är Michael Janice, jag bor från Lund, Sverige, (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA dr.oduduwaspellcaster@gmail.com