måndag 19 juni 2023

1949 Kvällspromenad i Söderköping

Mirren och Caspar kom och hälsade på i helgen. På söndagen regnade det hela dagen men till kvällen höll det upp. Vi beslutade oss då för att åka in och gå en kvällspromenad i vår lilla stad. Det var helt underbart friskt efter regnet men ändå varmt. Jag passade också på att inviga min nya rollator, med vilken jag kan gå lika bra som förr i världen undantagandes på kullerstensgator. Men där är det ju svårt att gå med högklackat också. 

På väg mot Slussen. (Kent har tagit nästan alla bilder i inlägget. De går att klicka större.) 

Med undantag av några få som var ute och rastade sina hundar var det nästan helt folktomt i stan.

Inte en kotte så långt man kan se på Hagatorget. 

Jag var nyfiken på Å-konsten som har blivit en tradition sedan några år. Konstnärerna i BlandArt som har sina ateljéer i det gamla rådhuset får placera några av sina konstverk i Storån, som rinner genom Söderköping. 

Utsikt från bron vid Rådhustorget. 

1. Åbäddat. 2. Aicha och Carl Anders Nabilay (?). 3. Näckros. 4. Jordgubb, päron och citron. 5. Super, Duper, Duck and the Dynamic Duo. 6. Å-djuret. 7. Peace-dreams.




Åbäddat.



Vi går vidare upp till Slussen och Göta kanal. Trots att klockan inte är mer än 8 på kvällen verkar det som om om folket ombord på segelbåtarna hade gått och lagt sig. Det försiggår inget som helst nattliv vid kajen eller ombord på båtarna. Caféerna och restaurangerna är stängda, kanske man tar igen sig på söndagen efter lördagskvällen?

Caspar i röd tröja är den enda människa man ser på kajen. 

Fortfarande vått på kajen. 

Gräset vid Slussen har tagit stryk av torkan som synes.

Stilla flyter Göta Kanal. 

Det visade sig att det går alldeles utmärkt att ta sig fram genom Söderköping med Rullan, som hon heter. I alla fall när det är folktomt. I vanliga fall när vi promenerar i stan brukar jag ha stavarna med. Men det är så mycket enklare med Rullan så det får nog bli hon som får följa med i fortsättningen. Man kan inte begära att man ska kunna gå som en tonåring när man - som jag - fyller 87 idag. 

Kent är för en gångs skulle med på bilden.

11 kommentarer:

Ingrid sa...

Det ser fint ut i Söderköping och en kvällspromenad och så bra att det funkade bra med Rullan.
Ha en fin midsommar!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, jag går väldigt mycket bättre med Rullan än med stavarna. Jag har ju tidigare inte velat ha rollator av fåfänga - men så tänker jag, vem bryr sig? Bättre att gå med den än att falla (som jag höll på att göra med stavarna idag).
Önskar dig också en skön och trevlig midsommar!
Kram tillbaka från Ingrid

Matilda sa...

Grattis till en fin ålder! Skönt att det finns stöd som rullatorer så att människor i alla åldrar kan ta sig runt och få uppleva platser som Söderköping :)

Lena i Wales sa...

Tack för stadsrundturen. Så vackert du har runt dig!
Trevlig midsommar!

Musikanta sa...

Matilda:
Man vänjer sig när fördelarna med rollator är så mycket större än nackdelarna, som i mitt fall bara var ren fåfänga. För jag ville ju inte för mitt liv skylta med att jag är så gammal :-).
Önskar dig en riktigt trevlig midsommar!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för att du tittar in och för rar kommentar. Den värmer!
Önskar dig också en riktigt skön och trevlig midsomma!
Kram från Ingrid

BP sa...

Stort, stort GRATTIS i efterskott. 87 år - helt otroligt! Du ser minst tio år yngre ut om du frågar mig. Vilket du självklart gör;-)
Så kul med den nya kompisen. Bra att du döpte henne till Rullan. Döpta "manicker" brukar hålla betydligt längre än grunkor utan namn.
Så lång Caspar är! Han är ju längre än sin mamma och nästan lika lång som hans morfar.

PS. Utsmyckningarna i Söderköping är sååååå fina:-) DS.

Musikanta sa...

BP!
Tack snälla! I den här åldern får man vara tacksam för varje nytt år man får och inte ledsen. Jag är så glad över att jag äntligen kommit över min fobi för rollatorer. I synnerhet eftersom jag kan gå ungefär som förr med den. Är man trött kan man sätta sig på den och har man en handväska kan man stoppa ner den i "åkpåsen" och slippa bära den. Fantastisk uppfinning egentligen. Tror att den är svensk eftersom jag t.ex. aldrig sett någon i Frankrike.

Caspar är ett lysande exempel på hur snabbt tiden rinner iväg.

Ingrid som önskar dig en skön och trevlig midsommar!

Bloggblad sa...

Ja, det är en kvinna som har uppfunnit den. I Sverige. Hon fick, som kvinnor brukar, stå lite i bakgrunden. Minns inte namnet och ids inte googla. Kanonbra uppfinning. Och du har helt rätt: vem bryr sig? När jag ser gamla vänner som åldrats, går tanken direkt till: då har jag också gjort det …

Före midsommar brukar det vara heldött om kvällarna, möjligen lite liv fredag/lördag.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack för upplysningen. Jag förstod nästan det eftersom jag aldrig sett någon sådan utomlands. Man får bara gilla läget och vara glad för ännu ett år som man lever. De flesta dör ju mellan 80 och 90 som min brorson som är läkare sa.
Önskar dig en skön midsommarhelg!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hon hette Aina Wifalk och var utbildad sjuksköterska när hon fick polio som 21-åring. Lärde sig så småningom gå med stavar men tyckte det var jobbigt för axlarna. Så uppfann hon rollatorn. Hon har t.o.m fått en gata uppkallad efter sig i Västerås. Alltid något!