lördag 17 juni 2023

1948 Bonniers Veckotidning nr 25 1928


 Omslagsbilden av Germaine Michel. (Bilderna går att klicka större.)

Det som slår mig varje gång jag läser mina gamla tidningar är hur lätt texten är att läsa trots att det just idag är 95 år sedan detta nummer utgavs. Det är bara verbens pluralformer som stör och ett och annat ord ibland som sällan (aldrig?) används numera. Som "klämmig" och "med furor". (Betoningen på den sista stavelsen.) 

Egentligen är det bara SÄTTET som man skriver på som skiljer sig från dagens tidningsartiklar. Detta är för det mesta rakt på sak och inte så tillkrånglat och med så många språkliga krusiduller som på den tiden. Meningarna är ibland otroligt långa. Krönikorna känns- med ett dåtida ord - skojfriska och raljerande

Som vanligt finns det frågespalter med juridiska, hygieniska och allsköns allmänna frågor, som här nedan.


Kung Gustaf V fyllde 70 år den 16 juni. 

Ännu ett resebrev från en av mina absoluta favoritillustratörer - Einar Nerman - som vid den här tiden bodde i London. Jag citerar: "Annat är det här i landet (än hemma i Sverige, min anm.) Här blomstrar varietén mer än någonsin. Engelsmannen njuter i full drag när t.ex. Harry Lauder sjunger sina skotska kupletter eller när den genialiske musikclownen Grock spelar något vansinnigt på något ännu vansinnigare instrument."


Grock var kanske en inspiratör för Victor Borge?

Ett nordiskt studentmöte i Stockholm äger rum i dagarna. 
"Ånyo ha representanter för de nordiska broderfolken samlats för att befästa de förbindelser, vilka uppstodo under den gamla skandinavismens dagar. De ord som under tillbakablickandet på detta historiska och högtidliga möte under några snabbt förflutna junidagar i år först vilja tränga sig fram ur ett internordiskt bröst äro: 
      - Hur var studenskorna? " ( Ni kanske förstår vad jag menar med ett tillkrånglat språk ?) 


Det är här som ordet "klämmig" kommer in. "Finländskorna voro de sötaste, norskorna de klämmigaste, danskorna de intelligentaste och svenskorna de stilfullaste".  Inte något för dagens feminister...


Mötet öppnades i Konserthuset och ärkebiskop Nathan Söderblom "höll ett vist, kvickt, glänsande, i sann mening humanistiskt tal, säkerligen det bästa som hörts på många år i akademiska kretsar." En orkester spelade under Oscar Lindberg (han med Fäbodpsalmen antar jag) och även studentsångarna framträdde. Efteråt följde en bankett på Royal "som var så talrikt besökt att man måste stå stilla på en och samma fläck om man ville dansa".

 
När teatrarna slår igen flyttar Thalia ut i det gröna. Här är bilder från Vanadislundens friluftsteater, Hagateatern, Skansens friluftsteater och Tantolundens friluftsteater. Bilden högst upp till höger visar en scen på Hagateatern, från Hennes lilla majestät, Karl Gerhards debut som lustspelsförfattare tio år tidigare. 


Tidningen är som vanligt full av annonser. Här är en från Nyborgs Yllefabrik i Norrköping som lades ner på femtiotalet vilket gjorde att massor av människor blev arbetslösa. 


En bild som alla kan ha råd med, står det i annonsen nedan. Jag undrar det eftersom 7.100 kr 1928 motsvarar 243.351 kr och 6.500 kr 222.786 kr. enligt prisomräknaren.


Inga kommentarer: