fredag 10 april 2009

Långsamt – Fredagstema, Show and Tell

Fjädrarna på vårt lilla plommonträd har äntligen kommit på plats

Månadens andra fredagstema , Låååångsaaamt, har påhittats av Västmanländskan.

Det är just nu inte mycket som är långsamt i mitt liv, i alla fall inte Långfredagen. Ska iväg och spela på Långfredagsgudstjänsten vid tvåtiden. Sen kommer Mirren med familj i kväll.

Men jag kommer ihåg den dagen som en väldigt tråkig dag när jag var liten. Man fick inte göra någonting, inte spela kort eller skratta högt. Min pappa var alltid klädd i mörk kostym och svart slips och gick omkring och såg allvarlig ut. Jag kommer däremot inte ihåg att vi var i kyrkan. Vi barn kanske slapp att följa med. Först frampå kvällen lättade stämningen när min mamma bjöd far- och morföräldrarna på en god middag med rödvin…

Men det finns ett och annat i mitt liv som är långsamt – Largo t.ex. Så här skriver Wikipedia om detta fenomen:

Tempo är en av de grundläggande musiktermerna och betecknar hur snabbt musiken spelas. Ett sätt att definiera tempot är genom antalet taktslag per minut, förkortat bpm (av engelskans beats per minute). I notskrift betecknas oftast tempot med en tempobeteckning, ibland även genom metronomtal, vilket då anger taktslag per minut. Tempot kan även anges direkt av dirigent eller liknande.

Och så här definieras Largo enligt susning.nu:
Largo är en term som används inom musik för att beskriva ett musikstycke som skall spelas mycket långsamt. Largo har c:a 40 taktslag/minut, bpm.

Jaha, då fick jag lära mig det… Ja, ja visste förstås att det är ett stycke som ska spelas långsamt men jag visste inte precis hur långsamt egentligen.

Många tror att Largo är titeln på ett speciellt stycke. En person som bara önskade att jag skulle spela Largo till en begravning blev förvånad när jag talade om att det fanns tusentals Largon i musiklitteraturen.

Vi kom dock ganska snabbt fram till att det var Händels berömda Largo som han ville att jag skulle spela. Här kan man lyssna till två olika versioner av detta musikstycke. Ett med en underbar sångerska och ett med The London Symphony Orchestra med vackra bilder från England (tror jag).

17 kommentarer:

Grekland nu sa...

Ja, just det! Så mycket fin musik i Largo det finns, och som passar på långfredagen. Det hade jag inte tänkt på. Kul tolkning!

Fritt ur hjärtat sa...

Oj 40 bmp det är inget ju! Som spinnledare letade jag långsamma låtar på 80-120. Jojo;-)

Mia sa...

Jag har sldrig upplevt långfredagen som långsam själv men idag har vi haft en långsam dag och det har varit underbart! Glad Påsk!

Musikanta sa...

Grekland nu:
Ett annat populärt Largo har Vivaldi komponerat. Långfredagsgudstjänsten som jag tjänstgjorde på idag var helt utan orgel! så jag fick vara kantor på riktigt - vara den som ledde psalmsången...

Fritt ur hjärtat:
Har du varit spinnledare - inte dåligt! Måste kolla på min metronom hur fort 40 bpm går. Men 40 måste väl vara långsammare än 80 eller? :-/

Mia:
Jag har just varit inne och läst om din härliga långsamma promenad - är ledsen att jag inte hann gå en sådan promenad själv idag i det underbara vårvädret!
Glad Påsk själv!

Bloggblad sa...

Du hinner ju hur mycket som helst - ditt liv är väl minst allegretto?

Jag har i alla fall vaknat upp igen efter att ha varit totalt ausgepufft i ett helt dygn.

tant lila sa...

Ja, vem minns inte dessa ändlösa, tråkiga långfredagar då allt var stängt dessutom! Men hemma spelade vi faktiskt kort ibland, det var nog den enda dagen på hela året. Det ansågs inte som synd där!
Men jag minns inte heller några kyrkobesök på långfredagen, fast man minns ju inte allt!

StrandMamman sa...

Påskhälsningar!

Emmama sa...

Intressant! Hoppas du har en bra påsk!

Eleonora sa...

Du sötaste rara lilla pensionärsdam! Du har så många järn i elden denna Påsk. Hoppas i alla fall att du få tid att njuta av Lillmirren och de andra. God fortsättning på Påsken och påskkram!

Saltistjejen sa...

Vilken bra tolkning!
Och vad du verkar ha ett icke-långsamt liv. Tck för att jag fick lära mig ngt jag itne kände till förut!
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Bra att du vaknat upp! Skulle varit tråkigt annars...Kan bara upplysa om att allegretto är långsammare än allegro (haha) som kanske livet är just nu.

Tant Lila:
Denna Långfredagsgudstjänst var en överraskning för mig. Jag fick nämligen inte spela orgel alls utan alla psalmer sjöngs à cappella - så jag fick vara en gammaldags cantor och stå i koret och leda sången.

Strandmamman:
God fortsättning på Påsken!

Eleonora:
Nu är det jobbigaste avverkat, nämligen Påsknattsmässan och Påskdagsgudstjänsten med kör, så det återstår bara Annandagsgudstjänsten - lätt som en plätt. Det har varit mycket att spela och att hålla rätt på. Mirren (och Lillmirren!) var med och förstärkte kören på Påskdagen och allt gick bra som väl var...

Emamma:
Välkommen till Bloggen - jag tror inte du har hälsat på förut. (Rätta mig om jag har fel).Jag har haft en underbart omväxlande Påsk hittills och hoppas min sista Annandagsgudstjänst går lika bra som de övriga. Roligt att du tyckte inlägget var intressant!

Saltistjejen:
Ja, mitt liv skenar på med snälltågsfart just nu. Men det är roligt och omväxlande! Jag lär mig också mycket nya saker genom att blogga...

VARMA KRAMAR TILL ER ALLA OCH EN GLAD OCH GOD FORTSÄTTNING PÅ PÅSKEN ÖNSKAR MUSIKANTA

Anonym sa...

Långfredagen var inte långsam i Puerto Rico heller, vi var i kyrkan två ggr och där hände det mycket med processioner och korsfästningar!
Largo har jag aldrig hört talas om så jag säger som Saltis, tack för jag fick lära mig något nytt!
Hoppas att resten av påsken var trevlig!

Musikanta sa...

Petchie:
Spännande att höra lite från Puerto Rico! Jag har varit i Sevilla under en påsk för mycket länge sedan och där var det också procession med Jesus som bar korset etc.

Tänk vad saker och ting poppar upp ur minnet...
Påsken här har varit underbar med strålande väder f.ö.
Ha det gott och kram/M

tant lila sa...

Musikanta, du förvånar mig! Visste du inte att man inte spelar orgel på Långfredagen? Det har man aldrig gjort på de gudstjänster jag har besökt.
Efter påsken, som för min del innebar flera kyrkobesök, känner jag mig, om möjligt, ännu mera förvirrad i min inställning till kyrkan! (Men inte till Kristus o Gud!)Men jag är i alla fall inte likgiltig till kyrkan!Det är bara det att jag känner mig så dålig när jag är där. Jag fattig, syndig människa...

Musikanta sa...

Tant Lila:
Kanske är det så i det högkyrkliga Småland (eller Blekinge?). Här i det mer lågkyrkliga Östergötland är det först gången i mitt tjugofemåriga kantorsliv som jag inte spelat orgel på Långfredagen.

Eftersom psalmen "Höga Kors" endast sjungs på denna dag är det bara jag och prästen (om han kan sjunga) som möjligen kan den. Det blev alltså mer eller mindre solosång där...

Körerna har tröttnat på att sjunga på Långfredagen beroende på att de dels sjunger på Påskdagen, dels att det nästan inte kommer någon alls till kyrkan på Långfredagen...

I grannförsamlingen, där jag f.n. mer eller mindre upprätthåller hela kantorstjänsten, var det orgelmusik under hela gudstjänsten. Där tjänstgjorde just då en kollega till mig som har varit kantor i 45 år och är dotter till en präst!

Så det är tydligen olika. Kanske det är så att de yngre prästerna mer håller på traditionerna? Min präst den aktuella dagen är bara några och trettio...

Vi har sällan den traditionella syndabekännelsen i våra gudstjänster. Om den förekommer någon gång tar jag inte åt mig särskilt mycket. Men jag kanske inte är så känslig...

tant lila sa...

Musikanta, du är kanske inte så syndig! (skämt)
En kyrka utan syndabekännelse och med orgelmusik på Långfredagen är helt otänkbart för mig.
Här hade hela kören svarta kläder!
Jag vet inte hur pass högkyrkliga våra två kvinnliga präster är, fast en av dem har varit kyrkoherde på Öland i många år.
Fast i Småland visste man ibland inte vad de var, de mixade högkyrkligt och frikyrkligt och hade specialtillstånd på tjohejsanhoppsan musik m. m Det var rätt rörigt faktiskt, men syndig det var man!!!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Vi har mycket sällan den syndabekännelse som börjar med "Jag fattig..." Många gånger är det istället en sorts förlåtelsebön med menlösare innehåll. Men eftersom jag måste ha koll på psalmerna så att de kommer på rätt ställe lyssnar jag inte så mycket till bönen...

Dessutom är det mässa varje söndag (9 gånger av 10),då blir man ju förlåten och det känns ju bra.

Syndig var jag i min ungdom, numera har jag inte så många tillfällen till synd tyvärr...