söndag 26 april 2009

Mogata Marken lördag 25 april 2009

Jag tror jag skrev om Mogata Marken vid den här tiden förra året men jag själv läser aldrig mina gamla inlägg, så varför skulle mina bloggvänner göra det då?

Förra året var den ganska dåligt besökt p.g.a. regn och kyla. Över denna marknadslördag flödade dock en generös vårsol från en intensivt blå himmel, helt renons på det minsta lilla moln…

Så det var bäddat för en välbesökt marknadsdag. Hur välbesökt den skulle bli kom vi inte underfund med förrän MM och jag skulle åka till första dopet i Valdemarsvik vid tolvtiden på dagen och inte höll på att komma upp på landsvägen. Alla tillfartsvägar till området där vi bor var mer eller mindre blockerade av utsocknes besökares bilar.

Mogataborna själva tog sig till marknaden till fots. Redan vid tiotiden, när jag var där, hade det kommit mycket folk...


Trångt om saligheten


Knallarna var på plats redan vid sextiden på morgonen

Som vanligt var jag på jakt efter FYND i något loppisstånd. Jag hittade ett nästan med detsamma – en etsad glasvas för 30 kronor samt två fingerborgar à fem kronor styck.

Mitt gamla fågelhus, som förfallit till oigenkännlighet, hade jag tydligen slängt förra sommaren (minnet är kort numera) så de stackars övervintrande småfåglarna har fått klara sig utan mina solrosfrön denna vinter. Så när jag fick se fågelhusfarbrorn från julmarknaden slog jag till omedelbart, prutade faktiskt 40 kr…


Fågelhusfarbrorn och hans fru väntar på en kund...som kommer här glad över att ha hittat ett fågelhus off season

Man hade också passat på att ha klädbytardag denna marknadsdag och där fann jag HUNDEN till Lillmirren för 10 kr. Han älskar nämligen hundar av alla sorter, men Mirren är höggradigt allergisk för alla pälsdjur så det får bli plyschvarianten. Här nedan är foto på det inhandlade, fingerborgarna glömde jag att föreviga…

Mina fynd


Mängder, mängder med urvuxna kläder, överskottet går till Lettland

För övrigt var det den vanliga blandningen av knallar och skolungdomar som sålde hembakat till skolresan eller Stegeborgs IF. Och lotterier, prickskytte och ponnyridning. Det lilla tåget var mycket populärt förstås…


Alltid kul att åka tåg

Även kyrkan var öppen idag och man kunde, enligt affischen utanför, både prata med prästen och dricka kaffe. Vår spelglade kantor satt större delen av dagen (är jag alldeles säker på) vid ”min” gamla underbara Mogataorgel och lät marknadsbesökarna njuta av diverse orgelstycken.


Affischen får tala för sig sjävDet gamla tingshuset har blivit församlingshem. Till höger näst äldsta skolan


Penséerna ser fina ut

Kanske man skulle köpa sig en katthink...Skaparglädjen tar sig mångahanda uttryck

13 kommentarer:

Grekland nu sa...

Visst är det mysigt med såna här marknader! Och med sånt väder så blir det ju en perfekt dag, det syns på dina fina bilder.

Musikanta sa...

Grekland nu:
Ja, det var mysigt och det blev nog den mest välbesökta marknaden som jag kommer ihåg! Den har snart funnits i tio år tror jag.

Det är fortfarande varmt och skönt här, +12 grader i morse. Vi är ju inte så bortskämda med värme här uppe i norden...
Kram/M

Mia sa...

Åh vad mysigt med marknad! Hoppas Lillmirren tyckte om den söta hunden. Bra att det finns plyschvarianter för allergiker! :-)
kram!

tant lila sa...

Visst är väl marknader lite kontinentala! Verkar mysigt.
Här hade vi kosläpp, som tydligen ställde till trassel i trafiken. Massor av människor kommer hit då. Och så hade vi Elvis-mässa i kyrkan! Den rymmer 1200 personer och var absolut smockfull. Det var häftigt vid nattvarden. Lite skillnad mot det normala antalet ca 15 pers!

Bloggblad sa...

Kunde man frottera sig med Kändisen också?

Jag låg på soffan och löste korsord/satt ute och slappade och njöt av att inte gå på marknad... Så trist är jag.

Musikanta sa...

Mia:
Det är framför allt roligt att vara där med kameran p.g.a. alla färger, allt folk och roliga hantverksalster.
Kram till dig också!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Det hade varit kul att vara med med kameran när korna släpptes lösa... Bara det inte blir som i Pamplona!

Att det var 1200 i kyrkan när Elvis var tema för gudstjänsten förvånar mig inte alls.

När Dagsbergs Dragspelsgäng gästar vår lilla medeltidskyrka i Skällvik vid Slätbaken är det så fullt att alla inte får plats att sitta...

Till deras försvar ska sägas att de bara sjunger andliga sånger vid detta tillfälle.
Kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag kan ju förstå att du inte var på marknaden när du skulle iväg och sjung hela lördagseftermiddagen och även på söndagen...

Annars hade nog sångfågeln tyckt att det var roligt. Fin orgelmusik var det också i kyrkan. Men Kändisen har tydligen övergett församlingen för gott efter vad jag har hört ryktas.

Elisabeth sa...

Jag var in och läste ditt inlägg om Gusums bruk för några dagar sen... och det fastnade.
Dels för att det, som vanligt skulle jag vilja säga, var välskrivet och intressant, men också för att jag alltid tycker det är intressant att höra historien bakom något som en gång var något stort och viktigt, men som sedan lämnats till förfall!
Det finns ett slags vemod över det, än om nu tiden måste ha sin gång...

Varm kram...

Ps. Det är roligt att fynda..!

Musikanta sa...

Elisabeth:
I det här fallet var det inte BARA tiden som hade sin gång utan bruket var illa skött och gick i konkurs under skandalösa former...

Vilket gör det hela ännu sorgligare.

Ha en skön Valborg!
Kram/M

Eleonora sa...

Glad Vår du söta Musikanta-Ingrid!!

Musikanta sa...

Eleonora:
Glad Vår själv min kära bloggvän. Själv har jag haft ledigt och njutit av Mirren, Mirrmaken och Lillmirren som varit och hälsat på över Valborg.

Varma kramar/M

Saltistjejen sa...

Å vad mysigt du verkar haft! Och alltid bra med fynd! Skylten utanför kyrkan tyckte jag var kul. Vädret verkade också väldigt vårigt och fint. Superhärligt!
Kram!!