torsdag 28 maj 2009

Fredagstema - Show and Tell - Inspiration

Annika - Life in the Suburb med hjälp av Desirée har åtagit sig nästa månads värdskap för fredagstemat.

Övriga fredagsbloggare:
Västmanländskan, Nilla, Simone, Desiree, Annika, Anne, Petra, Millan, Anki, Cecilia, Leopardia, Strandmamman, Jemaya, MiaD, Lena, Erica, Marie, Saltistjejen, Lia, Marina, Jennie, Anna, Maisoui, Ingabritt, Emma, Kristallena, Christel, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Norrsken och Stjärnfall, Taina, Sparkling, Marskatten, Sara, Lisa, Bollebygdsbo, Birgitta, Annika Life as I see it, Petchie, Curieux, Minerva


Säg till om det kommit med någon ny eller om jag glömt någon!


/strong>
Vad tänkte jag på egentligen när jag hittade på att vi skulle skriva något om INSPIRATION? Det är ju ett ämne som är överväldigande på alla sätt. Från den ursprungliga betydelsen av att ”blåsa liv i” eller ”väcka till liv” till den mer moderna betydelsen av ”kreativitet”, vanligtvis påverkad att någon yttre omständighet enligt Wikipedia.

Jag vet inte hur många meningar som innehöll ordet ”inspirerad” eller ”inspiration” som jag hittade i gårdagens skörd av reklambroschyrer. Dessa, enligt dem själva, inspirerar alla till vackrare trädgård, vackrare hem, vackrare hy eller kropp, trevligare pingsthelg med godare mat etc. etc.

Grundbetydelsen av ordet måste tydligen vara positiv. Man kan förmodligen därför inte säga: ”Jag blev inspirerad att börja banta när jag såg hur tjock jag var på senaste fotot.”

Eller: ”När jag var i Paris senast och upptäckte att jag inte alls kunde göra mig förstådd ens på engelska blev jag inspirerad att gå med i en studiecirkel i engelsk konversation.” Eller kan man?

Man blir för det mesta inspirerad av något trevligt eller vackert, någonting fint man läst eller hört eller sett. Fast jag blev faktiskt inspirerad att börja städa i garderoberna och under kylskåpet efter några program i TV av ”Rent hus”. Det höll i sig nästan en vecka.

Jag hör nämligen till dem som har mycket lätt för att bli inspirerad. Ibland med mindre lyckat resultat. Som när jag gick förbi stickaffären för något halvår sen och fick se den sötaste lilla aranstickade tröja som hängde i fönstret. Skulle passa Lillmirren perfekt.

Efter lång tid och diverse sorger och bedrövelser – jag hade nämligen inte förstått att jag skulle sticka mönstret från höger till vänster i stället för tvärtom – så blev den i alla fall färdig. Nu är den för liten och jag bävar för att sticka färdigt den, som jag började på, men som blev för stor redan från början och där mönstret blev upp och nervänt av ovanstående orsak…(Jag köpte genast nytt garn i annan färg och började om när jag upptäckte att bakstycket som jag lyckades sticka färdigt blev alldeles för stort).


För det mesta brukar inspirationen komma direkt när jag äntligen sätter mig ner i lugn och ro, vid datorn eller vid orgeln eller pianot. När jag googlade på ”inspiration” fick jag upp mängder med intressanta sajter som verkligen gav mig inspiration till det här inlägget. Risken är bara att man blir fast och sitter och läser i stället för att skriva själv…På den här inspirationssajten hittade jag t.ex. den lilla dikten som jag tycker är fin.


I'll Paint You A Rainbow
Grace E. Easley


I'll paint you a rainbow to hang on the wall,
to brighten your heart when the gray shadows fall.
On a canvas of joy outlasting the years,
with a soft brush of sweetness to dry all your tears.
I'll paint you a rainbow with colors of smiles
That glow with sincerity over the miles.


On a palette of words I will tenderly blend
Tones into treasures of sunlight and wind.
I'll paint you a rainbow that reaches so wide,
Your sights and your sorrows will vanish inside,
And deep in the center of each different hue,
A memory fashioned especially for you.
So lift up your eyes, for suspended above,
A rainbow designed by the fingers of love...




Bilden är från Norskolan som bedriver Bifrostpedagogik

26 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är likadan och blir lätt inspirerad och vill ta tag i saker och ting, men tyvärr så tröttnar jag väldigt fort också... suck :-)
Trevlig helg! och tack för alla fredagsteman i maj.

Kram

Annika sa...

TACK för alla roliga teman du har varit värdinna för.
Inspiration var inte helt lätt, men buffetbordet var värre, haha!!
Inspiration finns överallt, och när den kommer gäller det att gripa den i flykten, för den försvinner ju ofta alltför fort igen.

Jättekram och tack från Annika i DC!

Nilla sa...

Ha ha, apropå Rent hus så hällde jag citronsyra i tvättmaskinen idag! Vilket fint inlägg. Dina teman har varit jättebra och det är alltid lika kul att titta runt bland bloggar (i den mån man hinner.) Ha en fin helg.

Erica sa...

Ett riktigt bra inlägg. Det var väldigt intressant att läsa :)

Och tack för temana den här månaden. De har varit riktigt roliga att klura på :)

Hoppas du får en riktigt trevlig helg!

Bloggblad sa...

Jag älskar regnbågen och dess färger - nästan synd att den kommit att symbolisera homosexualitet - nu har jag inte lust att ha regnbågsfärgad mössa eller strumpo, och regnbågsfilten jag stickade till min dotter för 33 år sen(äsch, jag ljuger, det var min morsa som gjorde färdigt den) känns plötsligt som en symbol.

Jag tycker visst man kan bli inspirerad av nåt negativt. Jag började skärpa mathållningen när jag såg en kollega som inte kunde böja sig för magen...

Taina sa...

Underbar dikt! Ryste när jag läste den. När jag läser dikter så gör jag det högt. Det blir liksom mer känsla i det då.
Tänkte inte på att inspirationen var "positiv" men så måste det ju vara.
Önskar dig en trevlig och inspirerande helg!

Musikanta sa...

Maisoui:
Jag önskar dig också en skön helg! Kram tillbaka!

Annika DC:
Ska strax gå in och titta på dina teman. Har precis hunnit hem från en begravning och en födelsedags-uppvaktning...

Det gäller, som du säger, att ta vara på stunderna av inspiration.
Ofta kommer man på viktiga saker när man har lagt sig.

Då gäller det att stiga upp och skriva ner saker och ting. Annars har man glömt det på morgonen!

En trevlig och skön helg önskar jag dig! Varma kramar och TACK för dina uppskattande ord!

Nilla:
Det är synd att man inte har mer tid att läsa vad andra skriver om de teman som man hittat på... Det är ju så intressant att se hur olika man kan tolka ett ämne!

Har inte hört det där med citronsyra. Det måste väl vara utspätt i alla fall...
Jag önskar dig också en skön helg.
Kram

Musikanta sa...

Erica:
Jag blir så glad över att du uppskattade mina teman - när man väl har publicerat dem så är man inte säker på att någon enda skulle gilla att skriva något om dessa...
Jag kommer att jobba i hegen som vanligt, en vigsel i morgon och två gudstjänster på söndag. Men den ena är en konfirmationsgudstjänst och den andra en med många musikinslag så det blir lite variation i alla fall. :-).
Ha en skön helg själv och kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
När jag övertog Bifrostkören tänkte jag i min enfald döpa om den till "Regnbågskören" eftersom Bifrost ju är bron som förbinder jorden med asarnas rike i den fornnordiska mytologin.

Mirren reagerade omedelbart med viss förskräckelse och talade om för mig att det kunde ge helt fel signaler, så jag fick skrinlägga det projektet.
Kollegan som du skriver om - var det jag? :-D

Taina:
Om du går in på den sajten som jag länkade till hittar du fler fina små dikter.

Jag håller också med dig om att det är bra om man läser dikter högt för sig själv.

Vad gäller den positiva inspirationen säger Bloggblad ovan att den visst kan vara negativ. Jag satte ju omedelbart igång med storrengöring av alla garderober (åtminstone mina egna och våra gemensamma) efter Rent Husprogrammet. Trodde att jag skulle hitta diverse små djur. Som väl var fanns där inga just då i alla fall...
Ha en skön och inspirerande helg själv!

Mia sa...

Tack för ett bra sista tema! Visst är det härligt att hitta inspiration och visst är det underbart att känna sig inspirerad. Jag försökt mig på att sticka en tröja en enda gång i livet och det var på syslöjden i högstadiet. Det blev en babytröja men jag kan avslöja att inget av mina barn utsatts för att ha den på dig!Kram!

Musikanta sa...

Mia:
Jag blir inspirerad nästan varje dag att göra någonting - ibland blir det av, ibland inte.

Just nu är det roligt att läsa kommentarerna till mitt inlägg och man blir inspirerad att gå in hos andra temabloggare och läsa hur de har tolkat inspirationstemat!
Kram/M

Fritt ur hjärtat sa...

Inspiration hittar jag precis som du på en massa ställe. Musik, böcker krestiva människor, positiva människor, bloggar och av att bara vara. det liksom bara finns, bara kommer, när man minst anar. Damtsuuar och marsvinshår till exempel inspirerar till städning, det hade man aldrig kunnat tro;-)

leopardia sa...

Först och främst, tack för den här månaden! :)
Jag brukar nog oxå känna inspiration om jag råkar få på Rent hus, men det är sällan att det håller i sig såpass länge att jag börjar rensa i garderoben - men jag borde...

Anonym sa...

Jag tackar också för kul teman den här månaden även om jag bara hunnit med två! Förra veckans tema var verkligen jätteintressant och jag blev inspirerad att skriva något om förnamn snart - jag tom en kort uppsats på spanska om förnamn som jag tänkt översätta och lägga upp på bloggen! Orsaken till att det inte blev något fredagstema förra veckan var våra besök, det blev lite väl intensivt för att jag skulle hinna blogga också!
Vad tråkigt att stickningen inte gick som du hade tänkt dig, det är lätt att tappa inspirationen eller motivationen om det blir fel från början.
Vad intressant att definitionen av inspiration är att något positivt ger intryck - visst kan man bli inspirerad av något negativt intryck vilket leder till att man vill FÖRBÄTTRA något!
Och jättefin dikt, den ska jag spara på!
Trevlig helg!
KRam
PS Som du kan läsa på min blogg så har jag inte varit inspirerad att skriva email på sista tiden men jag lovar att svara på ditt email snart :-)

StrandMamman sa...

Tack för att du inspirerat oss att gnugga geniknölarna den här månaden!!

Rent hus ja... jag såg avsnittet denna vecka och har på programmet att göra nåt åt tvättmaskinen.... Bra att de har samlat många av tipsen på tv4.se, bara att gå in och lära sig!

Musikanta sa...

Fritt ur hjärtat:
En sådan här underbart strålande solig försommardag har just inspirerat mig till en lång promenad. Jag vet inte om man kan bli inspirerad till städning av att se dammtussarna flyga omkring lite överallt. Snarare är det väl plikten som kallar. Om man inte vill komma med i "Rent Husprogrammet" förstås :-)Ha en skön helg!

Leopardia:
Svärsonen som är en fena på städning och brukar sätta på dammsugaren så fort han kommer hem från jobbet vid 7-tiden på kvällen har spelat in alla städprogrammen på TV4. När jag kommer och hälsar på brukar han spela upp dem för mig och Mirren...
Trevlig helg önskar jag dig!

Petchie:
Du behöver inte alls känna dig tvungen att svara på mitt mail - det var ju egentligen bara att jag ville tala om att jag uppskattade det du skrev!

Har läst i Desirés blogg om era äventyr och även sett hur söta ni är tillsammans, du och din O! Kul!!

Vad beträffar stickningen så var jag rätt duktig på att sticka förr, så jag kunde inte för mitt liv begripa varför det blev bakvänt! Inte förrän jag gick tillbaka till affären och beklagade mig över mönstret, haha! Man ska aldig ge upp...
Kramar och ha en skön helg/M

Strandmamman:
Det där med tvätt maskinen har jag tydligen missat. Måste fråga svärsonen, han har förhoppningsvis spelat in de nya programmen också!
En skön helg önskar jag dig!

tant lila sa...

Intressant! Du har rätt att inspirera nog inte kan komma från något negativt. Ordet är ju synonymt med hänföra, något som kommer från Anden (spirit) eller hur? Det är något som lyfter.
Tråkigt att homosexuellas frigörelsesymbol, regnbågen, ses med sådan avsmak av en del människor! Men visst regnbågen ger associationer idag, det får man tänka på i olika sammanhang, där det kan missuppfattas.

Musikanta sa...

Tant Lila:
Mirren, som påpekade detta för mig, är nog den mest toleranta människa jag känner i det avseendet. Hon skulle säkert blev mycket ledsen om hennes reaktion förknippades med "avsmak".

Snarare var det väl så att jag då inte visste om att regnbågen var en symbol för gay-rörelsen och att hon trodde att damerna i det ärevördiga Bifrostsällskapet, grundat i början av 1900-talet, inte skulle gilla att bli tagna för medlemmar i denna rörelse...

Vad gäller inspiration har vi rett ut begreppen på bloggen och sett att inspirationen även kan ha negativa orsaker - som att bli inspirerad av ett TV-program för att börja storstäda eller att börja banta om man läser om alla sjukdomar man kan få om man är överviktig...
Ha en skön helg och kram/M

tant lila sa...

Musikanta! Jag tror inte på att den rätta betydelsen av ett ord kan diskuteras fram! Som svensklärare hade jag rättat om någon blev "inspirerad" till att städa för att man såg röra. Definitivt.Däremot kan man bli inspirerad om man ser ett rent hem.Inspiration kommer från något som är positivt, oavsett vad många tycker. Annars får man lust att göra något.
Ja, ärevördiga damer kan vara farliga för homosexuellas rättigheter! Nu ska man skilja på gay-rörelsen som är något helt annat än vanliga Svensson-par.I gayrörelsebegreppet ligger också en sorts sexuell utlevnad, som nog en del har kommit att förknippa hela den här jämställdhetsrörelsen med. Jag förstod att Mirren mest upplyste sin mor!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Ursprungsbetydelsen "att väcka till liv" eller "blåsa liv i" kan man väl tänka skulle kunna vara relevant även om det råkar vara någonting negativt som väcker ens livsandar...

Fast visst tänker man för det mesta på något positivt när man hör ordet "inspiration". Jag kanske ska höra med L-G Andersson vad han tycker.

Skönt att du begrep att dottern blev förvånad över att jag inte visste det och upplyste mig något förvånad om detta.
Kram

tant lila sa...

Tack för dina kommentarer på min blogg, det är alltid lika roligt att läsa dem! Jag känner verkligen att du hör till den där sortens borgerliga bohémer som jag tycker är kul.
Ringde huvudläraren i svenska på min gamla arbetsplats, en väninna till mig, och frågade vad hon sade om ordet inspiration. Sådant här är intressant, tycker vi. Hon höll i princip med mig, men hon sade att hon hade inte rättat eleverna.

Musikanta sa...

Tant Lila:
Haha, borgerlig bohém - det ska jag kalla mig hädanefter! Utmärkt beskrivning på mitt liv. Men jag var faktiskt medlem i S*A*P under ca tio år när jag var ensamstående med diverse bidrag för barn och bostad och i några år i början av mitt andra äktenskap.Var t.o.m. ledare för damkören "Rosorna" en kort tid(!)

Men efter det att vi bott i Prag några månader (innan muren föll) gick jag omedelbart ur partiet när jag kom hem och återvände till det politiska parti som alla mina förfäder tillhört sedan det grundades.

tant lila sa...

Jag var, som jag nog har skrivit tidigare, medlem i SAP i nästan 30 år. De fångade in mig när jag klagade på något i barnomsorgen, tror jag att det var. Detta kom inte hemifrån för min far stängde av tv:n när Erlander dök upp i rutan. Men nu är jag alltså- mera riktigt- liberal.

Saltistjejen sa...

Intressant det där om att inspiration måste vara ngt positivt. Har jag aldrig funderat över men kanske stämmer det. Om det är ngt negativt som får en att vilja göra något kanske det mer handlar om motivation??
Sist men inte minst vill jag tacka dig för dina fina teman under maj månad! Jag vet att denna kommentar kommer lite sent, men bättre sent än aldrig kanske?
Kramar!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Min farfar hade högerbyrå i Målilla någon gång på 1930-talet och min far tog inte gärna en socialdemokratisk politiker i hand. Han bröt kontakten med mig under ett år när han fick veta att jag avfallit från den rena tron...

Erlander gick an hemma, men Palme var ett rött skynke för båda föräldrarna. Och ändå var det han - eller rättare sagt hans död som gjorde att jag blev kantor vid 51 års ålder vilket jag är honom evigt tacksam för...
Kram/M

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Mitt svar kommer också sent. Men det beror på att jag varit i Stockholm och hälsat på Mirrfamiljen och hon har en dator utan mus. Så det tog lång tid innan jag kom på hur man skulle göra och sen när jag äntligen hade skrivit ett svar tryckte jag på något som gjorde att det försvann. Så jag gav upp.

Är det någon större skillnad på motivation och inspiration egentligen. Kanske finns det en betydelse av plikt i motivationen som det inte finns i inspirationen. Vad säger bloggvännerna tro?
Många kramar tillbaka/M