fredag 6 april 2012

Fredagstema Show & Tell – Två flugor i en smäll – Min hemliga last och Ett bra hjälpmedel.

Den senaste tiden har varit aningen turbulent så därför har jag inte haft ro eller möjlighet att sitta vid datorn och skriva eller läsa inlägg. Besöket hos Mirrfamiljen förra veckan var som vanligt trevligt men totalt datorfri. Båda pojkarna var hemma alla dagar från förskolan på förekommen anledning, som Mirren själv har berättat om på sin blogg. Hon nämnde taktfullt nog inte mormodern, som också tog del av den procedur hon beskrev så ingående…

På söndagen var det konfirmation med det yngsta av mina äldsta barnbarn, något som jag tänker berätta om i kommande inlägg. När jag kom hem igen till Mogata hade jag spelning tillsammans med Mina Vänner både på måndagen och tisdagen. På onsdagen repeterade jag först med min vän H-Å som spelar trumpet – vi ska spela tillsammans på Påskdagen i Dagsbergs kyrka  -  och därefter spelade jag på en mässa på Blå Porten, servicehus i Söderköping.
Igår hade jag två skärtorsdagsmässor, den ena i Östra Stenby och den andra i Å. Idag fredag har MM och jag varit på långfredagsgudstjänst i Börrum.

Men NU, nu ska jag skriva om Min hemliga last som var det sista fredagstemat i mars som Olgakatt stod som värdinna för.
Jag är nämligen spelberoende. Patiensberoende. Så fort jag sätter på datorn på morgonen och har öppnat och läst mina mejl blir det patiensspel. På listan står först Diplomaten, sen kommer Four Seasons.  Efter det Klondike och sen Monte Carlo. Har jag mycket gott om tid lägger jag Precedence och sist Pyramid. Jag lägger alla tills de går ut med undantag av Monte Carlo och Pyramid, som sällan lyckas. Det hela brukar ta en halvtimme – ibland mer ifall det är särskilt kärvt.


Bilden från nätet

Jag är fascinerad över att alla givarna alltid är olika. Lägger du så en patiens tusen gånger får du aldrig upp samma kort. Det här spelberoendet är nedärvt. Min farfar lärde mig att spela Tretton och Harpan. Mamma fortsatte lära mig mer invecklade patienser, ofta med två kortlekar. När jag växte upp fanns det ju ingen teve, så vi spelade ofta kort, min bror och jag och spelade olika spel. Underligt nog tröttnar jag aldrig…

Fredagstemat för april månad har Karin på Åland bestämt . Månadens första denna fredag är Mitt bästa hjälpmedel. Det allra bästa jag har är nog MM när det gäller hjälp med datorn, att bära min tunga synt till och från spelningar, ta loss halsbandet när det krånglar, färga mitt hår, dra lakan, sköta min bokföring och tusen andra saker.
Men jag förstår att hon menade en pryl. Och då vet jag bara att min kökspall är ovärderlig. Eftersom jag är till åren kommen vågar jag mig inte upp på stolar numera som förr när jag ska nå upp till saker. Stolar välter lätt också, något jag har en viss erfarenhet av.


Även de yngsta barnbarnen har stor glädje av min kökspall. Trots att den nästan är lika stor som snart treåringen och lika tung, släpar han den glatt till köksbänken för att klättra upp och hjälpa till med matlagningen eller för att förse sig med någon godsak utom räckhåll för honom annars. 

9 kommentarer:

Pettas sa...

Vet du, jag räknar inte ditt kortspelande till en last:), fastän du kanske gör det själv. Jag spelar Spindelharpan, den svåra varje dag...eller nästan varje dag. Ett bra sätt att koppla av:)

Givetvis så kan man räkna MM till ett bra hjälpmedel;). Vilken kille!
När jag har läst de andras inlägg om hjälpmedel så inser man att det finns så många "självklara" sådana i vår vardag. Kökspallar, glasögon, knivar..m.m.

Glad Påsk!

olgakatt sa...

Så länge du inte faller för nätpoker med pengainsats tycker jag du kan fortsätta med patiens utan dåligt samvete!

Hoppas avlusningen inte ska behöva upprepas! Min häst hade löss för några år sedan; det var betydligt besvärligare än den procedur Mirren beskriver. Hela hästen måsten pudras in - flera gånger.

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Det är nästan som en last när man inte kan låta bli... Men som du säger, ett bra sätt att koppla av allting både fysiskt och mentalt. Det behövs ibland. Haha, glasögon räknar jag inte till "bra hjälpmedel". De är nästan ihopvuxna med mig. Ibland tar jag av mig dem när jag inte har dem på mig...

Ha en fortsatt Glad Påsk och kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tur att man inte är en häst...
Jag hade bara EN lus, men en bjässe. Kunde t.o.m räkna benen på den, närsynt som jag är. Så jag fick också smörja in mig med dyrt lusmedel - ungefär lika dyrt som en middag på en bättre restaurang! Har aldrig haft påhälsning av dessa smådjur förut, men någon gång ska vara den första.

Jag skulle aldrig kunna tänka mig att spela om pengar. Tar aldrig lotter mer än på kyrkans basarer och tippar aldrig. Sträckte mig till klädpoker någon enstaka gång i min ungdoms dagar. Det är preskriberat numera.

Bloggblad sa...

Lika mycket i farten som vanligt! Jag fattar inte hur du orkar. I dag sov jag till halv tolv, sen somnade jag i soffan med laptopen på eftermiddagen... Blir väl kul i natt.

Mitt barnbarn har fått gäster i håret flera gånger, men jag har faktiskt klarat mig än så länge.

Bloggblad sa...

Vad gäller kortspel så var det förskräckligt förbjudet och syndigt i min barndom. Så gifte jag in mig i en kortspelarfamilj, lärde mig två kortspel och två patienser, varav jag minns en... som jag lägger ibland med vanliga papperskort om jag inte kan somna. På datorn har jag inte lärt mig, och vill inte heller. Risken är att jag lägger ännu mer tid här då.

Karin sa...

Harpan betraktar jag som en mycket invecklad patience! Undrar hur de ännu mer invecklade, som din mamma lärde dig, ser ut.
Och en stadig och bra kökspall borde alla ha. Jag med. Nu balanserar jag på en smal vinglig sak med svajiga stålben – bara ren tur att jag inte ramlat när jag byter lampor eller gardiner!

Glad lusfri påskafton!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag fick dessutom akut Påsknattsmässan i Sankt Lurentii. ER sa att det "bara rörde sig om tre psalmer" men det visade sig vara de tre plus tre andra som jag inte spelat på och en som jag hittade noter till i sista sekunden. Hade aldrig hört den förut så därför var det svårt att spela bara efter melodislingan i agendan. Som väl var hade jag stoppat ner ett preludium uti fall att, och det fick jag också spela...
Barnen har fått nya gäster efter bara två dagar på förskolan!
Jag vet hur mycket som var syndigt i frikyrkokretsar, kommer ihåg att jag led med de klasskamrater som inte fick gå med när det var skolbio. Frisyren skulle vara rulle i nacken eller knut på vuxna damer och smink var portförbjudet.

Som väl är, är det tänkandet HELT borta nu - C. förstår inte alls när jag berättar. Däremot håller man fortfarande hårt på helnykterhet och det är inte någon jag känner som röker t.ex. Skilsmässor är heller inte särskilt vanligt i de kretsarna.

Musikanta sa...

Karin:
Det var en patiens där man skulle lägga upp fyra kort på bordet och sen bygga på alternativt med tre kort i taget. Jag tror att det var en hög med kort till vänster också, men kommer inte ihåg hur många. Tretton kanske?

Jag rekommenderar en sådan bra och stabil kökspall - den är ovärderlig. Min är i massiv ek så den skäms inte för sig i köket heller. Jag vet att IKEA har bra sådana pallar även om de inte är i ek, men det finns målade om man vill ha det.

Helgen har varit garanterat lusfri :-)! Har kollat med min nyförvärvade eleganta luskam à 80 kr.