fredag 13 april 2012

Fredagstema Show&Tell – Skrock

Idag är det fredagen den trettonde så det var kanske med avsikt som Karin på Åland valde temat Skrock. (Nu vet jag att hon gjordet det.) Övriga bloggare som skriver om Skrock finns länkade på hennes hemsida.

Fredagen den trettonde anses ju hos oss i Västerlandet som en otursdag. Anledningen tros vara kombinationen 13 och fredag. Jesus intog ju sin sista måltid, Nattvarden, på Skärtorsdagskvällen tillsammans med sina tolv lärjungar av vilka Judas skulle förråda honom. Jesus korsfästes dagen därpå på Långfredagen  - kristenhetens största sorgedag. En teori är också att det var tretton personer runt korset.

Bilden från nätet. (Bilderna går att klicka större.)
Talet 13 är således djupt förknippat med olycka och förräderi. Fortfarande är det nog inte många som bjuder in tretton personer att sitta runt bordet till middag. På hotell i västvärlden brukar det inte finnas ett rum som har nummer 13.  

I Kina är 6 och 18 lyckotal. 18 låter som vill ha framgång och lycka när man uttalar siffran. 13 betyder ingenting. Men där är det andra tal som är mer ödesdigra. 4 är ett sådant tal eftersom det låter som död. Mirren och Mirrmaken bodde i Kina under ett år i en skyskrapa på trettiofyra våningar men varken våning 4, 13 eller 14 fanns med. 

Fyran hade man hoppat över av ovannämnda skäl, den trettonde för att det var många västerlänningar som bodde i huset och den fjortonde fanns inte heller med eftersom 1 låter som vill och 4 som .  Talet 14 låter då som vill dö.

Kinesernas största lyckotal är 8 eftersom det låter som välstånd och rikedom. Det var ingen slump att Olympiska Spelen invigdes 2008-08-08 klockan åtta eller att ett oräkneligt antal brudpar gifte sig just den dagen.  Även 6 är ett lyckotal eftersom det förknippas med enkelt liv – fritt från komplikationer…

Kortet taget när vi var i Peking i augusti 2009.
Annars har väl vidskepelse försvunnit mycket i vår – både bokstavligen och bildligen - upplysta tid . Men jag går inte gärna under en stege – kanske mest för att inte få en hink målarfärg eller något annat verktyg i i huvudet.

Från början var förklaringen att man inte skulle bryta Treenigheten, läste jag någonstans. Nycklar lägger jag ALDRIG på bordet, mest för att det är lätt att de kommer bort. Själv kom jag hem en gång med en kollegas bilnyckel i väskan. HON hade lagt ifrån sig den på bordet i lärarrummet och jag trodde väl att det var min. Varför jag inte upptäckte det förrän dagen därpå kommer jag inte ihåg.

”Att inte lägga nycklar på bordet har av radioprogrammet Folkminnen visats härröra från bruket på vissa hotell, där damer som erbjuder sexuella tjänster visar detta med att de har egen rumsnyckel, som de lägger på bordet bredvid sig.” läste jag här. Tro det...

Och så till slut en tröstande mening som jag gärna vill tro på och som härstammar från Kina: All lycka kan sopas ut ur ett hem genom en alltför grundlig städning. Här hittade jag den på nätet.

11 kommentarer:

Pettas sa...

Vi bär alla en viss prägel av skrockfullhet inom oss, tror jag. Jag är inte skrockfull och har många gånger haft tretton vid bordet utan att blinka eller ens tänka på det.
Men som jag redan skrev så händer det att jag säger peppar, peppar ta i trä, men mera på skämt än på allvar.

God lycka!
Kramar!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Jag säger ALLTID peppar, peppar etc. för att vara på den säkra sidan. Går aldrig under stegar och lägger aldrig nycklar på borde...
Ha en skön helg och passa på att vila lite från allt brödbak!
Kramar från Ingrid som åker upp till Mirrfamiljen i morgon.

Ebba sa...

Javisst känns det lite obehagligt när det blir fredag den 13:e. Man håller sig så stilla man kan hela dagen och väntar på att det ska bli den 14:e. Ha det bra i den spirande våren.

Musikanta sa...

Ebba:
Det värsta som hände igår var att min tvätt, som jag hade hängt ut dagen innan, blev genomblöt. Just nu är det ganska kallt och snö i Mälarhöjden, dit jag ska åka upp om en stund. Annars är allting bra!
Kram från Ingrid

✿Ewa sa...

Så intressant du skriver!Fredagen den 13e gled obemärkt förbi här. Kanske snön som började singla ner från skyn på kvällen kom pågrund av datumet. ;)

Jag kommer väl ihåg 1988 och att siffran åtta var en siffra man pratade mycket om. Vår son föddes då, 8808 men ej dag åtta. Det lyckades vi inte med haha. Men jag minns att Prins Andrew och Fergie fick sin dotter Prinsessan Beatrice i exakt tid för att få massor av åttor både i dag och i tid.

Ha det så fint i Mälarhöjden! :-)

Musikanta sa...

Ewa:
Tack! Har inget minne av att det var något speciellt med 1988 - men det var innan vi hade varit i Kina! Det där med siffror och nummer har alltid inneburit en viss magi. Men det är intressant att de har så olika betydelse i världen. Här är ju alla goda ting tre, t.ex. tror inte att det är det i Kina.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg UTAN snö!

Karin sa...

Trevligt skrock det där om att man inte ska städa alltför frenetiskt! Det tror jag gärna på.

Skön helg, trots lite trist väder!

Mirren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Musikanta sa...

Karin E:
Jag har inte hört det där med städningen förut, passar mig alldeles utmärkt! Är tillbaka till vintern i Stockholm - hemma hade vi strålande sol och vackert väder. Här ligger ju snön i drivor! I morgon blir det Nationalmuseum och barnvisning av monster i tavlor. Spännande! Det måste ju finnas många att beskåda...
Ingrid som befinner sig i Mälarhöjden hos Mirrfamiljen och som också önskar dig en skön och trevlig helg.

Gnuttan sa...

Ja, detta med Kina och tal med skrock kan verkligen verkligen få några lustiga konsekvenser som kan vara svåra för oss västerläningar att förstå när vi inte satt oss nog in i talens namn och betydning. Sedan måste jag nog säga att det västerländska bortplockande av talet 13 i diverse sammanhang för mig känns ganska så onödig. ;-)

Musikanta sa...

Gnuttan:
Förlåt att jag inte svarat på kommentaren tidigare, men jag har varit utan dator en vecka. Vissa tal har ju alltid förknippats med mystik - talet tre i sagor t.ex. Men jag tror faktiskt att det stämmer att man inte gärna placerar 13 vid ett matbord om man bjuder. Skillnad är det väl inom släkten om det skulle råka bli 13. Då är det väl ingen som bryr sig, antar jag. Men vi är inte hälften så skrockfulla som kineserna i alla fall.
Kram från Ingrid