onsdag 25 april 2012

Majblomman 2012

Jag brukar sällan gnälla här på bloggen. Men varför är årets majblomma så gräsligt, gräsligt FUL? Finns det möjligen någon blomma i verkligheten som har sådana färger – kanske någon orkidé? Vem designar majblommorna förresten, för det kan väl inte vara någon konstnär i alla fall.
Majblomman 2012 (Bilderna går att klicka större.)

Jag är kanske extra fördomsfull eftersom bakgrundsfärgen på majblomman påminner om den examensklänning som syddes upp till mig av hemsömmerskan när jag slutade trean i lågstadiet. Det var en klänning som påminde om en städrock, rak och helknäppt med vita knappar fram. På det rödvinsfärgade tyget var det små figurer av olika hus och stugor dragna med vita, tunna streck. Jag avskydde klänningen av hela mitt hjärta.
Min bästis hade en enfärgad citrongul klänning med vid rynkad kjol, smal midja och en stor rosett där bak. Och puffärmar! Inte nog med att jag var tvungen att ha klänningen på examen, jag fick också ha den på mig hos fotografen när jag skulle ta passkort några dagar efteråt

Nu för tiden slipper jag att ta på mig något som någon annan bestämmer, som väl är. Jag har idag omsatt ett presentkort, som jag gav till Mirren för två år sedan och har fått tillbaka (eftersom hon aldrig hinner åka till Norrköping och handla när hon är här) i ett par sköna sandaler från Ecco. Själv fick hon i stället ett par påslakan med tillhörande örngott och underlakan som hon gillade, så det jämnade ut sig.

Eccosandaler att ha med till Frankrike i början på juni. Som ombyte till gympadojorna...
På vägen till parkeringen var jag tvungen att gå upp till Dea-Axelssons eftersom jag hade en lapp med 25% på ORDINARIE ytterplagg i väskan.  Jag kom nämligen plötsligt på att jag inte har något snyggt att ta på mig nu på våren. Har inte köpt någon vårtrench - eller vad man nu ska kalla de halvlånga tunna kappor som dammodebutikerna är fulla av - sedan jag var i Kina 2005 och köpte några piratkopior av Burberrysådana för 150 kronor styck. Nu kan jag med gott samvete skänka dessa till Återvinningen.


Färgerna på kappan är inte riktigt rättvisande. Fodret i kapuschongen och ärmmuddarna är klart smårutigt i vitt och svart. 

Det var svårt att övertyga MM om att kappan inte var gjord av plast – han vet inte hur man kan manipulera tyger numera så att de känns som sammet eller som om de var impregnerade. Tyget känns i alla fall som om regndropparna inte borde få fäste alltför snabbt. Den som lever får se. MM vidhåller dock med envishet att det ÄR en regnkappa...

Uppdatering:
Har nu varit inne på Majblommans hemsida och fått reda på att det är barn som designat majblomman. Tycker plötsligt att den är riktigt vacker - tur att man kan ändra sig ganska snabbt :-)! Jag har också röstat på nästa års majblomma, få se om det blir den... Gissa vilken!

11 kommentarer:

Pettas sa...

Det är säkert så att du associerar din barndomsklänningsfärg med majblomman för i år. Brukar inte majblommorna se ut så där ungefär alla år? Du ser, jag märker dem knappt. Betalar och lägger undan...:)

Eccoskorna ser mycket sköna ut och påminner om att jag behöver skaffa mig nya till sommaren jag också.

Ha en skön kväll!
Karin ger kram!

Karin sa...

Håller med om att den var ovanligt ful, den där majblomman. Och jag har aldrig utsatts för någon vinröd examensklänning. (Den låter väldigt artistisk och udda, den där klänningen. Kanske en riktig boutique-outfit?) Men majblomman ser dessutom plastig ut, brukar det inte vara lite mer blåsippsliknande blad?

Vårkappan däremot är fin!

Musikanta sa...

Nej, det är inte bara det. Jag tycker att den mörkkröda bakgrundsfärgen är gräslig som kontrast till den cyklamenröda mittcirkeln. Kronbladen är lite svagt gröna och så mitt i en äggul prick...Jag har aldrig sett en så ful majblomma förut!

Eccoskorna är helt underbara. Behöver sådana skor att gå långt med i värmen. Har Schollskor hemma, men de är utan häl och sådana kan jag inte ha om jag ska promenera.
Ha en skön fortsättning på kvällen själv!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

KarinE:
Skönt att du håller med mig trots att du inte hade någon sådan klänning :-)! Min salig mamma hade en alldeles otroligt dålig smak när det gällde kläder, både för sig själv och för andra. Vilket bäddade för många konflikter tills hon slutligen gav upp och jag fick ha på mig de kläder jag ville.

Vårkappan går om utan att sitta åt - vilket är en ytterligare fördel...

Bloggblad sa...

Men jag tyckte ju att majblomman var fin i år! Mina färger... Kransen tappade jag ganska omgående, och den enstaka lilla blomman gav jag till en elev som tyckte att den var fin.

Tror du att du behöver kappa i Fr i början av juni? Jag har inte tänkt att använda min tunna jacka på Mallis, den har jag bara tänkt åka tåg till och från flygplatsen i... Jag hoppas på sol och värme!

Resfeber har jag....

olgakatt sa...

Jag gillar årets majblomma men kan förstå att dina minnen av en avskydd klänning påverkar din uppfattning.
Du kan gå in på majblommans hemsida och rösta på en bättre färg nästa år om du vill! Det gjorde jag nyss...
Kappan ser skön och trevlig ut och själv har jag redan inlett sandalsäsongen till mina fötters förtjusning. Växlar mellan Ecco och MBT där MBT har ledningen.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tur att vi har så olika smak - annars hade världen varit rätt tråkig. Tycker fortfarande att det är den fulaste majblomma jag någonsin sett :-)!

Den har "regnkappan" är väldigt tunn och lätt - hade också tänkt att ha den till och från flygplatsen. I Frankrike och på Mallorca lär man inte behöva något ytterplagg alls vid den tiden - inte ens på kvällen. En liten tunn kofta kanske om det drar från Medelhavet...

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag tycker bara att bakgrundsfärgen skär sig totalt mot mittcirkeln men det är väl kanske bara jag som har färgfördomar...
Tack för tipset om hemsidan, jag ska gå in där och kika!

Kappan är jag redan förtjust i trots att jag inte använt den än. Bra plagg för Sverigeväder och faktiskt för regn också, tror jag. Förhoppningsvis kommer jag inte att behöva den i Frankrike men den väger lätt i bagaget och skrynklar sig inte.

Har nästan helt övergett opraktiska skor för bekväma, i synnerhet när jag ska promenera. Lider varje gång jag måste vara "fin" i någotsånär högklackade skor. Jag vill ju gärna se ut lite över mängden ibland...

Bloggblad sa...

Ja, det är en himla tur att allt inte är betonggrått... om nu alla skulle vilja ha just det.

Jag får dagligen mail med uppgifter om vädret på Mallis, har blivit lovad vackert av min värdinna där, men ... får också låna regnkappa och paraply och tjocka tröjor om det behövs. Just nu är det fint där, som svensk sommar utan överdrift... (alltså våra värmeböljor räknar jag som överdrift av sommarväder)

Eleonora sa...

Riktigt snygg kappa. Den kommer du att få stor glädje av.

Vad avser majblomman - så har inte en enda unge hittat mig i år, så jag har ingen. Tog dom bara slut så där omgående.

Också till skorna då. Ecco är sköna och om du ska ut och vandra eller gå mycket, kommer dom att sitta som handskar på din fot.

Kram till min fina Ingrid.
Från Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Har redan använt kappan och tycker mycket om den. Eccoskorna har jag också prövat och de känns väldigt sköna att promenera i. Är det riktigt varmt kan man ju gå kippskodd i dem också.
Kram från vännen Ingrid