onsdag 11 juli 2012

Fondation Maeght – Skulpturparken

St-Paul-de-Vence. (Bilderna går att klicka större.)

På en kulle utanför St-Paul-de-Vence ligger ett av världens finaste museum för modern konst – Fondation Maeght. Det var konsthandlarparet Aimé och Marguerite Maeght som lade grunden till museet med sin privata konstsamling med målningar och skulpturer av bl.a. Leger,Chagall, Miró och Giacometti. De skulpturer som finns i parken står alltid framme, f.ö. anordnas roterande utställningar  inomhus.


På väg till Fondation Maeght från St-Paul-de-Vence

En dörr på vägen upp till muséet.
Vi missade detta lilla intressanta museum förra året vi var i Nice, så i år hade vi bestämt oss för att åka dit. Vi steg av bussen vid St-Paul-de-Vence och gick först en sväng i den gamla staden uppflugen på sin klippa innan vi tog genvägen därifrån upp till Fondation Maeght som låg en bra bit högre upp.
Det lustiga taket är specialgjort för att släppa in ljus.
För fem Euro fick man lösa biljett för att fotografera – kanske något för svenska museer att ta efter. På de flesta museerna i Sverige får man numera fotografera, men inte på alla. Det var en underbar  upplevelse att gå i den stora parken med alla skulpturerna av kända och ibland – för mig i alla fall – okända konstnärer. Jag har delat upp besöket på tre inlägg, det första kommer att handla om skulpturparken, det andra om muséet och det tredje om Mirós labyrint.


Härlig skulptur av Joan Miró.


Fågel av Joan Miró.


Sculpture Spaciale av Norbert Kricke


Allessandro Mendinai kallar sin skulptur för Albero Meccanico


Les Renforts av Alexander Calder är en av muséets mest berömda skulpturer. "Stabiler" i motsats till de jättelika mobiler som han är mest känd för. En finns utanför Moderna Muséet i Stockholm.

När vi gått igenom entrén till muséet kom vi ut på en liten skulpturgård med några spännande skulpturer. Två enorma gong-gongar stod uppställda med uppmaning att vi skulle slå på dem. En hette "Drömmar" den andra kommer jag inte ihåg tyvärr. De lät ganska lika när vi slog på dem - ett imponerande ljud.
 

MM slår på den stora gong-gongskulpturen "Drömmar".

 

Maffig Venus av Robert Morris


Något magrare dam av Alberto Giacometti.


En underbar fontän av Pol Bury


Det här är en ambo i metall - kanske något att ta efter för en präst eller föredragshållare som vill väcka lite uppmärksamhet...

Så var det äntligen dags att gå in i själva muséet, men det tänker jag skriva om senare.

4 kommentarer:

Eleonora sa...

Vilket fint reportage!! Mycket spännande att bese och jag förstår att ni njöt till fullo.

Tack för att jag fick följa med på vandringen. Blir spännande att få läsa fortsättningen.
Stor kram från Eleonora

olgakatt sa...

Å, jag vill dit igen!
Jag har varit där två gånger, senast för ett 10-tal år sedan. Sen dess har det varit stängt ett längre tag för ombyggnad och renovering. Då fanns en del av verken utlånade till andra ställen, bl a Moderna Museet i Stockholm där jag passade på att säga hej till dem.
Nu ser jag ju att det hänt stora saker och längtar dit igen! Väntar otåligt på kapitel två!

Musikanta sa...

Eleonora:
Välkommen hem igen! Har saknat dig på bloggen. Jag tog ju så många bilder att jag tyckte att det inte räckte med bara ett inlägg. Så det kommer mer när jag har redigerat bilderna.
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var faktiskt du som tipsade mig om muséet för en tid sedan. Jag visste iofs om att det fanns men din entusiastiska beskrivning av det gjorde att jag bestämde mig att inte missa det denna gång. Förra gången vi var i St.Paul såg vi också var det låg ungefär och att det gick en genväg dit från St.Paul. Det hade verkligen varit synd om vi inte kommit dit...
Ingrid som har börjat planera fredagstemat.