måndag 9 juli 2012

Fredagstema Show&Tell – Frukost med barnbarnen

Mitt fredagstema blir några dagar försenat, men jag hoppas att Englundskan i Livsrummet som är värdinna för juli ursäktar. Jag kom nämligen inte på förrän sent i lördags att det överhuvudtaget var något fredagstema i juli. De senaste åren har vi gjort uppehåll med temat under just juli och augusti. Några tappra fredagsbloggare hänger dock i och dessa hittar man på hennes hemsida.

I vanliga fall är frukosten en utdragen historia för oss två pensionärer, MM och jag. Vi kliver ur sängen vid åttatiden på morgonen, ibland senare. MM dricker kaffe och äter en smörgås med ost, sallad och tomat och jag en tallrik yoghurt med müsli och ett hårdkokt ägg med kaviar ibland. Det brukar ta drygt en timme eftersom lokaltidningen måste läsas noggrant.
Igår kom Mirrfamiljen med de tre barnbarnen och sov över hos oss på sin resa till sommarlandet på Öland. Vid halvåttatiden kom två små herrar in till mig som sov gott och väckte mig med ett uppfordrande : ”Det är morron mormor!” Anledningen till att jag inte blev väckt redan vid halvsjutiden var att pojkarna och vi andra inte kommit i säng förrän efter midnatt kvällen innan.  De kom inte hit till Mogata förrän vid elvatiden på kvällen.


Här äter Casimir och Caspar yoghurt vid halvtolvtiden på natten... (Bilderna går att klicka större.)

Båda var rörande överens om att de ville ha ÄGG till frukost. De äter aldrig kokta ägg hemma och gillar det inte särskilt mycket, men det är roligt att skala. Men hos mormor är det ÄGG som gäller. Alltså kokade jag två ägg som pojkarna mycket riktigt skalade och bet varsin tugga i innan båda konstaterade att de inte tyckte om det. Mormor fick som vanligt äta upp dem…


Koncentrerade äggskalare med den trötta Mirren, som knappt fått sova någonting under natten, i bakgrunden.

Mirren kokade sedan havregrynsgröt med mormors hemmagjorda lingonsylt som Casimir uppskattade och åt upp till sista droppen. Caspar var ”färdig” efter två tuggor. Mirren berättade att det enda han äter med god aptit till frukost är pasta. Hemma brukar hon därför koka pasta åt honom på morgonen.


Casimir uppskattar gröten mer än vad lillebror gör.

Lilla Clarissa äter allt och mycket. Hon älskar smörgås och drickyoghurt som den opedagogiska mormodern förde in i hennes liv i ett svagt ögonblick. Sen dess vill hon inte ha något annat att dricka – möjligtvis läsk när pojkarna någon sällsynt gång dricker detta. Mirren ammar fortfarande så hon får väl i sig lite mjölk då och då i alla fall. Annars är det vatten som gäller för alla.

 Clarissa har just fått en smörgås.


Jättegott...


...för att inte tala om hur gott det är med drickyoghurt!

Efter frukosten blev det presentöppning. Alla barnen är nämligen födda i samma vecka i juli – om man inte räknar så noga var veckan börjar eller slutar. Casimir fyllde fem år den andre juli, Clarissa ett den 5 juli och Caspar tre den 8 juli - alltså igår. Alla tre fick grävskopor, bröderna exakt likadana  – Clarissa fick en som funnits i mormors leksakslåda sedan några år tillbaka. Hade tänkt ge henne en docka men Mirren berättade att hon föredrar bilar och traktorer. Märkligt nog reagerade inte bröderna på detta! Men de älskar ju sin lillasyster.
Likadana grävskopor för att undvika konflikter.
Clarissa, eller Lissan som familjen kallar henne, hade bara tagit några få steg åt gången tidigare. Men hon mormor och morfar var det tydligen roligare att gå än hemma, så det blev flera meter innan hon satte sig ner eller började krypa. Tränade gjorde hon till framåt ett på natten då mormor tröttnade på att heja och gick och la sig. När Mirrmaken och Clarissa kom i säng är höljt i dunkel...

Härligt att kunna gå!

13 kommentarer:

Bloggblad sa...

Vilka otroligt söta barn! Men jag förstår att vardagstillvaron kan vara rätt hektisk.

Bloggblad sa...

Vilka otroligt söta barn! Men jag förstår att vardagstillvaron kan vara rätt hektisk.

Karin sa...

Vilka fina barn och vilka härliga bilder! Den där första, det sena kvällsmålet, riktigt lyser av glädje.

✿Ewa sa...

Så härliga barn och så härligt berättat av fina mormor. :) Som mor och farföräldrar introducerar man ibland saker i barnbarnens liv som föräldrarna kanske inte hade gjort :). Här var det en tid med kaffe & mjölk (pyttelite kaffe mycket mjölk i litet glas)! Kanske inte så bra sa en försynt svärson till svärfar...Medans lilla barnbarnet med stark och bestämd röst ville - Ha kaffe!!!!

Kram!

Aila Hjort sa...

Tack för denna generösa och trevliga bildberättelse! Känner igen mycket av det du tog upp, från både mina egna barn och så lilla Olivia, 2,5 år... som snart ska bli storasyster.

Regnet har smattrat ner, men det är skönt att leva ändå.

Kram!

Musikanta sa...

Ja, det tycker naturligtvis jag också. Men så är jag ju inte helt opartisk...
Bara man accepterar att man aldrig får en enda stund för sig själv, vare sig dag eller natt, klarar man av det hela elegant.

Musikanta sa...

Karin E:
Ja, de var verkligen på gott humör och inte det minsta sömniga när de väl kommit fram mitt i natten!

Musikanta sa...

*Ewa:
Roligt att du uppskattade frukostreportaget! Nej, jag visste ju inte att det inte var helt comme i faut att ge bebisar drickyoghurt. Sen den dagen vill hon helst inte ha något annat att dricka.

Café au lait blev vi bjudna på som mycket små. Jag tror jag inte var mer än fem år när jag drack det varje söndagsmorgon tillsammans med föräldrarna.

Musikanta sa...

Aila:
Tack för rar kommentar! Underbart med SMÅ barnbarn igen - mitt äldsta är 22 år och på den tiden, när jag jobbade dubbelt (67% som kantor och 100% som speciallärare) hade jag inte tid med annat än jobbet och mn egen familj. Mirren gick fortfarande i skolan då. Nu kan jag följa mina yngsta barnbarns uppväxt på ett helt annat sätt.

Jag är innerligt tacksam för att det blivit lite svalare. Det får gärna regna, då slipper jag vattna :-)!
Kram tillbaka från Ingrid

Gnuttan sa...

Kul att du hänger med på temat i juli, och vilken härlig barnbarnsfrukost (natt som morgon)! :-)

Musikanta sa...

Gnuttan:
Ja, jag är ju för det mest hemma nu på sommaren eftersom jag har så många spelningar. Dessutom ska jag på återbesök till US i Linköping framöver. Har redan börjat planera för nästa tema :-)!
Kramar!

Eleonora sa...

O så fort tiden går. Den lilla söta Clarissa har blivit såå stor och ser så go och glad ut på alla bilder. Och pojkarna är goa, lintottar - så stolt du kan vara över de fina barnbarnen.
Kram från Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är fantastiskt vad tiden går fort - nu går Clarissa hela dagarna, berättar Mirren. Hon började ju inte på riktigt förrän hon kom hit...
Visst är jag glad och tacksam för de fina barnbarnen!
Kram tillbaka från Ingrid