fredag 28 december 2012

723 Galleri fredag – Halvårskoll juli-december 2012

Det sista temat för Galleri fredag i år som Västmanländskan traditionsenligt föreslagit, är Halvårskoll. Det innebär att man visar någon eller några bilder från januari – juni eller som nu från juli – december. Övriga fredagsgallerister hittar man till höger i min blogg.

Ett halvår går fort och det har som vanligt hänt en hel del. Inga utlandsresor för vår del utan bara en del inrikes till Öland eller Mälarhöjden. Ja, även till Växjö där vi firade min mosters 100-årskalas på Luciadagen.

Juli
I juli fick jag äntligen det glädjande beskedet efter två ytterligare röntgenundersökningar att det inte fanns några spår av cancern kvar. Jag hade genomgått en operation i början av juni där man tagit bort livmodern med bihang och under juli månad var jag fortfarande ganska trött. Vilket inte hindrade mig från att spela på diverse friluftsgudstjänster och åka till Öland där Mirrfamiljen har sommarhus.


MM häller upp champagne för att fira beskedet från Universitetssjukhuset i Linköping. (Bilderna går att klicka större.)


Underbart att se den lycka som Clarissa utstrålar  när hon upptäcker att hon kan gå!


Utsikt från Mirrfamiljens vardagsrum i sommarhuset på Öland

Augusti
I augusti hälsade jag på i sommarhuset på Öland igen efter en lång och trevlig bussresa med Swebus. Spelade på några begravningar och gudstjänster men i övrigt hände det inte så mycket.Mormor blir mött vid busshålplatsen av Caspar, Casimir och Mirrmaken.


En nyfiken ko på stranden. Sommarhuset syns i bakgrunden.Caspar, Mirren och Clarissa begrundar besöket.
September
I september var allt i gång igen. Månaden inleddes med Söderköpings Gästabud – alltid ett populärt evenemang. Jag började på en akrylkurs, vilket gav mig inspiration att ta upp målandet igen som legat i träda sen tonåren. Naturligtvis hade jag målat och ritat när jag gick på lärarhögskolan i Linköping i början på 70-talet och för det mesta haft all bildundervisning i de klasser jag undervisat i under min tid som lärare på mellanstadiet. Men akrylfärger var något nytt för mig och fantastiskt roligt att arbeta med.


Söderköpings Gästabud lockar varje år mängder av besökare från när och fjärran. Denna dam visar hur man flätar en korg.


Vår härliga ledare Jacqui framför några av sina konstverk. Mina kurskamrater Gerd och Tina bredvid henne.
Oktober
Oktober kom med slösande färger i naturen som inbjöd till många motiv att måla. De försök jag gjorde då slutade med att jag målade om alla dukar med Gesso – ett suveränt sätt att göra duken brukbar på nytt för andra målningar än de ursprungliga. Lite inspiration fick jag vid besöket med Mirren på Moderna Museet och utställningen Picasso - Marcel Duchamp.


Mirren på väg till Picasso-Duchamputställningen på Moderna Museet.


Mirren och jag på shoppingrunda i Skärholmen.


Casimir och jag på hemväg från förskolan.
November
I november var jag återigen på besök i Mälarhöjden  och passade då på att tillsammans med Mirren se Helene Schjerfbecks utställning på Waldemarsudde. Det var sådana massor av folk där att det var svårt att ta sig fram. Utställningen pågår till den 24 februari.


Fler än vi hade vallfärdat till Waldemarsudde  för att se utställningen med Helene Schjerfbeck.  Några av hennes tavlor kan man se när man klickar på länken. det var som alltid förbjudet att fotgrafera på Waldemarsudde. 


På hemväg från restaurangen på Djurgården där vi fikade innan vi tog spårvagnen vid Nordiska Museet.

December
December kom med advent och jul som vanligt. Det viktigaste denna månad var firandet av min moster Ullas 100-årsdag. En härlig fest med festföremålet i sin allra finaste form. Vi var där halv två och hon hade inte gått från festen när vi skjutsade min bror och svägerska till tåget vid halvfemtiden. Min moster höll också ett litet tal och tackade alla för att de kommit dit och berättade lite om sin uppväxt på brandstationen i Jönköping.


Min fina och rara moster Ulla som fyllde 100 år på Luciadagen vinkar åt någon.

Under julhelgen hade jag tre gudstjänster. Fjärde advent i Östra Husby jättestora kyrka, julnattsmässa tillsammans med trumpetaren Hans-Åke i Mogata kyrka, och julotta i den lilla vackra kyrkan i Östra Ny tillsammans med trumpetaren och dragspelaren Claes, tidigare ledare i Dagsbergs Dragspelsgäng. Allt gick bra som väl var. Spännande att se vad 2013 kommer att innebära. Än så länge har jag bara en del spelningar inbokade i sommar.


Claes och jag spelar Joy to the World som postludium på julottan i Östra Ny lilla vackra kyrka på Vilkbolandet.

Casimirs Julmårra får avsluta halvårskollen.


15 kommentarer:

Grekland nu sa...

Du verkar ha haft ett härligt halvår! Och bäst av allt förstås var dina positiva läkarbesked. Att barnbarnen förgyller din tillvaro förstår jag till fullo! Hoppas du får ett minst lika bra halvår framöver.

Eleonora sa...

Käraste vännen! Första bilden på Mirrmaken och såå bra och jag tycker mycket om den stora tavlan ovanför soffan! Bäst av allt är dock varför ni firar med Champagne!

Så mycket trevligt du har hunnit med under det senaste halvåret. Det där med din målning tycker jag låter så underbart. Vilken upplyftande hobby.

Så här i mellandagarna får jag önska dig goda dagar av det återstående 2012. Så hörs vi mer till nästa år.

Allt gott till dig och käre maken. Stor kram från
Eleonora

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag tog bort min kommentar till dig av misstag. Här kommer den igen. Det var skönt att äntligen, efter två röntgenundersökningar till, plus en gynkontroll, få besked att allt var över för denna gång och att ingen cancer var kvar så långt. Säker kan man ju aldrig vara, men jag får ju gå på kontroller en gång i halvåret och det känns skönt.

Om barnbarnen skrev jag att de är min högsta lycka och att jag får hålla i mig hårt för att inte bara lägga in bilder av dem i halvårskollen. Det är frestande annars. Får väl göra en barnbarnshalvårskoll lite senare :-)!
Kram igen från Ingrid.

Musikanta sa...

Eleonora:
Tavlan på väggen ovanför soffan var min pappas älsklingsmålning och jag tycker också mycket om den. jag tror den heter "Privatlektionen" eller något sådant.

Jag är så tacksam för att MM (Musikantamaken) och inte Mirrmaken *ler* som du skrev står ut med mig och alla mina hobbyer, gamla tidningar och akrylmåleri. Det är ju inte gratis med vare sig färger, dukar eller penslar. Men roligt har jag och han kommer med små tips ibland.

Jag skriver innan jag kommer upp igen till Mälarhöjden. Det kanske inte dröjer alltför länge förhoppningsvis. Rätt som det är måste Mirren börja jobba så jag får passa på innan.
Varm kram från Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År!

Bloggblad sa...

Jag kände igen Gerd från målarkursen! Henne har jag inte sett på evigheter, vi gick en kurs tillsammans ett par år innan jag flyttade till Söderköping. Känns väääääldigt länge sen. 32 år... en halv livstid.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Gerd bor numera i Norrköping och ser ut och är precis likadan som när jag var kollega med henne någon gång under 80-talet på Ramunderskolan. Duktig på att måla också och väldigt rar och trevlig. Om det inte vore så dyrt så skulle jag gå kursen igen, det var kul.
Alla var för övrigt snälla och rara och mycket uppmuntrande - man fick tips och idéer hela tiden från hela gänget inklusive Jacqui förstås.
I

Karin sa...

Fint halvår, eller hur? Jag fastnade också för målningen på första bilden, "Privatlektionen". Jättefin. Vem har målat? Och Casimirs julmårra är ju underbar!

englundskan sa...

Vilken lättnad det måtte varit med det positiva beskedet! Och jag instämmer med Karin Julmårran är fantastisk.

Anonym sa...

Hejsan i mörka december.

Men det har ändå vänt. Min blogg " dykmingroda" som jag ser att du har i din högerkant, har bytt plats till " dykmingroda.blogg.se". Jag fick problem med blogspot. Om du tycker det är roligt så är du så klart välkommen att titta in.

Om du kommer ihåg så hittade jag dig och din blogg när du skrev om vackra Sjötorp. Hoppas dina vänner fortfarande är nöjda med sin nya bostad i denna lilla pärla vid Vänern.

Gott Nytt År önskar jag dig.
Ann-Sofi i väst.

Annika sa...

Vilket bra inlägg.
SÅ fina bilder.
Utsikten från Mirrhuset är ju helt underbar, där på Öland.
ÅÅÅÅ!!!!
Vilken piggelin-moster du har!! HEJA!!
OCH det där med cancern är ju bäst av allt.
OK, jag tar bort dig från listan från och med nu då. Fast du, det är ju en hel del text i Galleri Fredag också ;-)
Ha det så bra och GOTT NYTT ÅR!!
Kram!!

Musikanta sa...

Karin:
Jag mejlar...
Gott Nytt År önskar Ingrid

Musikanta sa...

Hej Ann-Sofi:
Kul att du tittade in igen! Jag ska ändra bloggadressen.

Tyvärr tror jag att MM:s kusin som är infödd stockholmare längtar hem till storstan igen. Det är kanske inte så lätt att acklimatisera sig och få nya vänner när man är pensionerad och aldrig haft någon kontakt med orten tidigare. vi får väl se vad det lider om hon flyttar hem igen...
Jag önskar dig också ett Gott Nytt År.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Tack för rar kommentar! Du är alltid lika positiv :-)!
Ja, den utsikten tröttnar jag aldrig på att fotografera. Här var det i kvällsljus.

Min moster är fortfarande going strong, jag trodde nästan att hon skulle bli dålig efter allt ståhej med 100-årsdagen. Men icke!

Om du visste hur underbart det kändes när jag fick beskedet, men du kan ju tänka dig.

Ja, men just halvårskollen hade de flesta fått för sig skulle bara innehålla EN enda bild med bildtext. Och det hade vi ju aldrig tidigare. Jag kanske kommer igen rätt vad det är när andan faller på - det har ju hänt tidigare :-).

Jag önskar dig Annika - du fina och rara bloggvän som har varit med mig från allra första början då jag började blogga 2008 - Peter och Karolina ett riktig Gott Nytt År 2013!

Musikanta sa...

englundskan:
Ja, det var en ofattbar härlig känsla!
Jag ska framföra Mårrberömmet till vederbörande om Mirren inte redan har talat om det för honom. Bara att komma på idén tycker jag är rätt skojig!
Kram och ett Gott Nytt år önskar Ingrid

Västmanländskan sa...

Många härliga bilder och händelser. Tack för att vi får ta del av ditt halvår. Kram!