lördag 23 mars 2013

764 Lördagstema Show&Tell: En liten värld

Gnuttan har bestämt rubrikerna för lördagstemat i mars. Denna vecka tycker hon vi ska skriva om En liten värld. Övriga lördagsbloggare är listade till höger i min blogg.

Här är Mirren, Casimir, Caspar, Lissan och jag på väg till en alldeles speciell liten värld skapad för små människor, nämligen Junibacken på Djurgården i Stockholm.


En onsdagseftermiddag som den här är det inte många barn där mot vad det brukar vara på helgerna. En av fördelarna med att växa upp i Stockholm för barn är ju det oerhört stora utbudet som finns varje dag på alla museer förutom på måndagar då museerna är stängda. I juni, juli och augusti är Junibacken även öppen på måndagarna.

Mirren undviker att gå dit på lovdagar eller helger eftersom det då brukar vara smockfullt med folk. Junibacken är verkligen en egen liten värld, helt ägnad åt och skapad för barn upp till tio- tolv-årsåldern. Här finns ingenting för föräldrarna att titta på eller göra som inte samtidigt är intressant för barnen. 


Här har Emil hissat upp Ida i flaggstången - en av de många fantastiska vyerna under resan med linbanan.
Resan runt med linbanan i Astrid Lindgrens sagovärld är en lika förunderlig upplevelse varje gång både för barn och vuxna. Barnen tröttnar aldrig på att åka, och för varje gång upptäcker man något nytt. Det är en helt unik konstnärlig skapelse och bidrar säkert till att Junibacken blivit så populär hos både finnar och ryssar, som brukar komma i massor på helgerna.


Här brinner det hos bröderna Lejonhjärta.

Nej, det är inte gratis. Men har man lyckan att bo i Stockholm och som Mirren kunna ta med barnen efter lunchen på förskolan kommer man undan med ett Mitt-i-veckan kort som gäller 12 månader och kan användas på tis- ons- och torsdagar. Kortet kostar 245 kr för vuxen och 195 kr för varje barn över 2 år. Det går naturligtvis också att lösa vanligt årskort som man snabbt tjänar in om man går dit ofta även andra dagar.

Idag är det också generalrepetition på Lennart Hellsings Sjörövarbok, så det blir spännande.  Efter lite spring i rutschkanorna och i trapporna till de små husen bänkar vi oss tillsammans med ett trettiotal barn och föräldrar för att lyssna till de tre skådepelarna som ska framföra alla Hellsings kaptensverser.


Lissan är tydligen ute på eget strövtåg i faggorna. Caspar och Casimir i knät på mamma.


Lissan återfinns efter en stund på trappan till Villa Villekulla.

Man drar efter andan efter ett tag när den ena efter den andra kaptenen avhandlas i svindlande fart, både i text och i sång. Barnen är trollbundna, trots att texten många gånger är ganska svår. Här kommer ett litet exempel:

Hela havet låg grönt. 
Skepp ohoj! Grönt och gott!
Hela havet låg blått
som en blåbärskompott!
Från Bahama till Cap Verde
från Landsend till Goda Hopp
låt Atlanten som ett gärde
då en kuling blåste opp.
Lollipop lollipop
Jolly Roger i topp!
Kapten Kross han vill slåss
- snart så brakar det loss!Här uppmanas publiken att sjunga med.


Generalrepetitionen gick bra! Skådespelarna gick inte bet på en enda av alla kaptenerna...

Efter teatern blir det lite lek igen innan vi går ner till restaurangen som tillhandahåller pannkakor eller köttbullar. Mirren är noga med att barnen äter lagad mat samma tid varje dag, annars kommer inte hemresan med barnvagn i rusningstid på spårvagnen och tunnelbanan att bli någon höjdare.


Casimir har själv tagit sig upp på Pippis häst.


Ingen rädder för hästen här. Caspar till höger om hästens bakdel har hittat kompisar.

Ett besök i butiken innan vi går resulterar i var sin Ugglis åt pojkarna. Lissan får vänta tills hon blir lite större, hon uppskattar inte gosedjur utan slänger gärna iväg dem var hon går och står.

15 kommentarer:

Gnuttan sa...

Åh vilken härlig, liten värld. Junibacken fanns inte när jag var i Stockholm sist, men hoppas vi hinner dit och till Astrid Lindgrens Värld innan donen blir för stor. Gränsen närmar sig väl tyvärr.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Jag tror inte att det är någon åldersgräns - i alla fall står det pris för barn 2-15 år. Så det finns nog tid för dig att gå dit med sonen ganska länge än :-)! Linbanan runt nästan alla platser i Atrid Lindgrens sagovärld är en fantastisk upplevelse även för vuxna.
Kramar!

Pettas sa...

Den världen skulle passa som hand i handske för den här barnsliga tanten:)
Tack för härligt inlägg!

Kramar!

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Och tack för alltid lika rar och välkommen kommentar!
Kramar och skön fortsättning på helgen önskar
Ingrid

Karin sa...

Bra idé med mittiveckankort. Det är ju fullt till bristningsgränsen på helgerna och då känns det inte riktigt värt priset att gå dit. Men med mer space och bättre pris i veckorna är det ju en lysande idé!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, vi var, om än inte ensamma, så väldigt få. Vi kom inte heller dit förrän vid halv tre och då hade alla förskolebarnen också gått tillbaka till sina förskolor. Men har man kort behöver man ju inte stanna så länge varje gång.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

englundskan sa...

Och jag ser bara tussilagobacken, Tack.

Pysseliten sa...

Men Junibacken är väl sådär 10-15 år? Dax för en Stockholmsresa, absolut!

Pysseliten sa...

När jag var där med mina tjejer fick jag 1) gräva djupt i plånboken för att ha råd 2)trängas

Pysseliten sa...

... självklart var det ett toppenbesök för barnen! Jag kände mig däremot urvriden på flera sätt efteråt.

Musikanta sa...

englundskan:
Det här kortet tog jag när jag var i Stockholm i början av mars! Men jag hoppas att de har tittat fram igen under alla snöhögar. De finns där under i alla fall. Även om det nu var vintergäck och inte tussilago :-)!

Musikanta sa...

Pysseliten:
Jag har också varit där när det knappt gått att komma fram, men eftersom Mirren bor i Stockholm har hon lärt sig när man ska gå dit och när man ska undvika det.

Med tre barn med två år emellan blir det ofta väldigt livligt hemma. Junibacken fungerar många gånger som avlastning, barnen får leka och springa av sig och mamma (och mormor) kan ta en fika i lugn och ro.
Eftersom hon har årskort blir det heller inte så dyrt.
Kram!

Mirren sa...

Alltså, mycket prat om pengar så för att ge en rättvisande blid så vill jag tillägga att den stora utgiften är middagen eftersom det inte är tillåtet att ta med matsäck. Hur man än vrider och vänder på det brukar man vara tvungen att äta ett mål mat där och det är svårt att komma under hundralappen per person. Någon gång har vi gått till Ulla Winblad istället (som ligger i närheten) men det blev nog ärligt talat ännu dyrare. Fast maten är bättre där förstås ;-). M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Inte tänkte jag på det eftersom du alltid bjuder mig när jag är där... På sommaren kanske man i alla fall kan ha matsäck med sig och ha pick-nick i parken utanför. Där utanför vid Wasamuseet finns det ju en del bänkar. Vi var ju där och tittade på teater en gång, kommer jag ihåg. (Var det inte Mora Träsk?)
M&P

HeLena sa...

En härlig dag i det lilla.
kram