lördag 8 juni 2013

804 Lördagstema Show&Tell - Reklam

Jag måste erkänna, även om några av mina bloggvänner kanske tar illa upp, att jag inte uppskattar reklam på bloggarna. Det stör läsandet eftersom det ofta blinkar eller rör på sig. Lika lite som jag gillar reklam på bloggarna, lika roligt är det att sitta och bläddra i mina gamla tidningar och titta på reklamen i dessa.

Det finns ju fantastiskt mycket av tidstypisk reklam där, som för oss kanske ibland är löjeväckande, men som naturligtvis inte var det det minsta då den publicerades. Framför allt är det intressant att se alla annonser som riktade sig till kvinnorna. Det är över 80 år sedan de här tidningarna gavs ut, men ändå är utseendet i fokus, då likaväl som nu.


 Från Charme - pingstnummer 15 maj 1928. (bilderna går att klicka större.)Avmagringspreparat annonseras det friskt om likaväl som hårschampo och kräm som trollar bort rynkorna över en natt. Bonniers Veckotidning var en tidning som inte bara riktade sig till kvinnor, liksom även tidningen Charme. Men tydligen var kvinnorna även på den tiden de köpstarkaste konsumenterna av kläder, skor och hygienartiklar.

Varför är det inte modernt med badmössor i vår tid. Det fanns ju roliga mössor med blommor på för ett antal år sedan. Jag har försökt få tag i en vanlig badmössa men jag har inte träffat på någon någonstans. Finns förstås tävlingssimmarmössor på badhuset, men det vill jag inte ha. Någon som har ett tips?

Det är fantastiskt att även på den tiden fanns det mirakelmediciner om man ville gå ner i vikt. Hastigt och effektivt blir man av med vikten UTAN att behöva förändra sin diet. Det ni! 

Annonserna från Bonniers Veckotidning 3 juli 1927.


Bilannonserna var lite mer påkostade. Den här från Bonniers Veckotidning 3 juli 1927.


Från Bonniers Veckotidning 3 juli 1927


Bra att tänka på om man ska ut och resa. Charme pingstnummer 15 maj 1928. På den tiden fanns det 3.700 postkontor, undrar hur många som finns kvar idag?


Bra resväskor att ta med på resan. En sådan som är längst till vänster på bilden har jag gamla kläder i i ett av våra förråd. (Tidigare bastu) Från Bonniers Veckotidning nr 27 3 juli 1927

Någonting som gör mig lika fundersam varje gång jag ser en vinannons i någon av dagens tidningar är att det samtidigt som man gör reklam för vinet påpekar att det är farligt att dricka vin!


 Från dagens NT 7 juni 2013


På den tiden hade nog annonsen ovanför denna väckt uppmärksamhet och löje!

För mina lördagsbloggare vill jag bara tala om att jag är på målarkurs nästa vecka så jag har svårt att kommentera era inlägg eftersom jag inte är särskilt god vän med min Padda. Så då vet ni varför det dröjer.

12 kommentarer:

Karin sa...

Man fick alltså lyfta "intill tre hundra kronor i veckan" på semesterresan i Sverige 1929. Det blir idag 8 049,12 kronor. Lite knappt om man ska klara hotellkostnaderna också på den summan.

Underbara annonser! Och den där Nashen väcker minnen, även om den Nash som jag umgicks med i min ungdom var av något senare modell...

Och lyckliga du som ska på målarkurs – have fun!

Pettas sa...

Härlig reklam Musikanta!
Jag ska läsa den en gång till!
Minst!

Och så förväntas förstås ett inlägg på vad du åstadkommer på kursen. Ha det riktigt bra!

olgakatt sa...

Varje tid har sin reklam! Gillar särskilt postsparbankens.
Alkoholreklam är nog den mest onödiga jag kan tänka mig förutom tobaksreklam.

Ha så kul på målarkurs och håll dig avkopplad från cyberrymden under tiden! Det behövs sådan paus då och då.

Pysseliten sa...

Dina reklambilder får mig att tänka på en modern reklam, som säkert kommer gå till historien som en av dom mest löjligt formulerade. Det är reklam för nya smartphones där man uppmanas att "välja sin nya livskamrat". Just idag känns det kanske helt naturligt för många, jag vet inte, men jag hoppade till när jag såg den!

Eleonora sa...

Tack för den glada och underhållande stunden med ditt inlägg, det är fantastiskt att du har så många gamla tidningar att ösa dessa roliga urklipp ur.

Lycka till på målarkursen - hoppas du känner dig riktigt produktiv, så du får många nya alster till utställningen! Sköt om dig o kram

Ölandsvindar sa...

Jag kommer ihåg när vi hade postsparbanksboken med oss på semesterresan och sprang in på ett postkontor ibland och tog ut en hundralapp. Det kom man långt med när bensinen kostade under kronan per liter.Drinkarna har nog blivit något godare under senare år. Pommac och konjak låter inte lockande för mig.
Kram /Kerstin

leontina sa...

Det är så roligt med dessa tillbakablickar som du visar då och då. Jag tycker annonserna var mycket finare och mer personliga, än de är idag. Intressant också, att Pommac och Cognac är verkligt uppfriskande. Det kanske jag får testa någon gång när jag är helt utslut och behöver något extra....hahaha! KRAM!

Musikanta sa...

Karin:
Målarkursen blev inte riktigt så lyckad som jag hade hoppats. Men Öland är ju som vackrast just nu, så bara att komma dit var en upplevelse.
Ska skriva ett inlägg om det så småningom - behöver bara hämta mig från veckan först.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det blev inte så många tavlor målade, det var mest övningar på det som vår konstnärsledare gick igenom på förmiddagen. Men han var mig behjälplig genom att se saker som jag kunde förbättra på de målningar jag redan gjort.
Kram!


Olgakatt:
Jag har verkligen hållit mig ifrån cyberrymden under veckan och ser till min förskräckelse att jag varken hunnit med att skriva det egna lördagsinlägget, än mindre läsa vad andra skrivit. Men det kommer så småningom.


Pysseliten:
Håller med dig. Skönt att min livskamrat inte är min ajfån i alla fall! För övrigt lär den väl inte hålla så länge som förhoppningsvis min riktiga...
Kram!

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag älskar mina gamla tidningar. Synd bara att de som jag vill ha - Bonniers Veckotidning - ska vara så dyra. Det är en fantastiskt påkostad tidning och mycket seriös. Målarkursen blev inte riktigt som jag tänkt mig, men några tavlor fick jag i alla fall ihop till utställningen.
KramarKerstin:
Kommer också ihåg när man kunde få 10 liter bensin för 10 kronor. Men så hade jag knappt 2000 kr i lön för en heltidstjänst i skolan före skatt. Postsparbanksbok hade jag också, fick fina frimärken att klistra in i den. Tyvärr åkte pengarna ut lika fort som jag satte in dem...
KramLeontina:
Jag kommer aldrig ihåg att jag någonsin druckit konjak och pommac, men det är väl inte värre än att dricka andra groggar. Men det var MYCKET längesen jag drack någon sådan överhuvudtaget...
Kram


Gunilla sa...

Jag instämmer till fullo - reklam kan vara mycket irriterande men också alldeles underbar. :)

Musikanta sa...

Gunilla:
Jag håller faktiskt med någon som skrev att reklam var mer upplysande och seriös förr. Åtminstone var det bra mycket mer text i den.
Kul att du gillade min reklam!
Kram