lördag 22 juni 2013

806 – Lördagstema Show&Tell – Midsommar

Det är jag själv som hittat på rubrikerna till temat denna månaden. De som brukar var med på temat finns listade till höger i bloggen.

Eftersom denna midsommarafton har varit ganska lik övriga dagar utom det att jag målat på mina tavlor hela eftermiddagen, förekommer det varken dans kring midsommarstången eller sill och färskpotatis i inlägget. Inte ens jordgubbar.

Det blir i stället några bilder från midsommaren 1928, då inte ens jag var född. Alla bilder är från Charmes midsommarnummer nr 12 1928.


Agda Groth, som var redaktör för tidningen hade även ritat och målat omslagsbilden. Vattnet i bakgrunden är utmärkt återgivet, tycker jag! (Bilderna går att klicka större.)

...sommartid tillvarata alla möjligheter att riktigt få njuta av solen och sommaren, så länge den härliga tiden varar. Och därvidlag har den flotta baddräkten kommit med en reform, som inte nog kan uppskattas.


Jag har scannat skönheterna från ett helt mittuppslag. Det står inte några siffror någonstans, så vem som är vem överlåter jag åt bloggläsaren att själva lista ut. 
Joan Crawford borde vara en av skönheterna som kramar dockan. Kanske den som är smalast?
Som jag skrev i ett tidigare inlägg: Var finns det badmössor att köpa nu för tiden?

17 kommentarer:

Karin sa...

Underbara bilder och på sitt sätt en modernare look än senare modetrender, till exempel fyrtio- och femtiotalets damighet.

Och vilken fin Ölandsbild i huvudet! Fantastiskt fint fångad sommarkänsla!

Unknown sa...

Fin målning med de två barnen vid kusten./ Kurt

Musikanta sa...

Karin:
Jag tycker också att modet var väldigt tjusigt. Men man var nog tvungen att ha en "slank silhuett" för att passa i det.

Jag tycker också hattarna är underbara. Men jag skulle vilja se en baddräktsmodell med badmössa idag, haha!

TACK för kommentaren om headern. Den värmer och inspirerar!
Ingrid

Musikanta sa...

Kurt:
Jag blev så glad när jag läste din kommentar! All uppmuntran behövs så här innan jag ska visa upp mina tavlor på Lilla Kanalmagasinet v 30.
Hälsningar
Ingrid

Musikanta sa...

Karin igen:
Färgerna i headern är inte fullt så intensiva i verkligheten.
Ingrid

Gunnel sa...

Jag älskar bilderna från den gamla tidningen. Det är en tidning jag aldrig hört talas om. Reklamen var mycket påhittigare och vackrare förr, tycker jag.

olgakatt sa...

Riktigt fina baddräkter! Mycket bättre än dagens stringtroseaktiga....

Bloggblad sa...

Baddräkterna är helt i min smak. Påminner om de Tankinis som jag har - och så har jag en liten kort kjol i baddräktstyg också!

Bilden på gossarna vid stranden är jättefin!

Pysseliten sa...

Sommarsköna dräkter - men jag vill ha brätte på min sommarhatt! Håller med Karin, bilden överst är fantastiskt fin!

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag visste inte heller att tidningen fanns innan den bjöds ut på Tradera. Två nästan hela årgångar! Inte heller visste jag något om Bonniers Veckotidning, som är betydligt dyrare. Charme innehåller mest reportage om artister och från scenen. BV är betydligt seriösare, även om det är en hel del mode där också.

Reklamen var inte så enkelriktad förr som nu, åtminstone inte när det gäller smink och hårprodukter för damer.
Kram
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, fast i den reklamfoldern jag får från Åshild (jag brukar köpa underkläder därifrån ibland) finns det inte en enda bikinibaddräkt. Den som jag köpte därifrån förra året liknar nästan baddräkterna från 1928. Min är det en liten kjol på :-)...
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Min utmärkta baddräkt från Åshild som jag köpte förra året är också en liten kjol på. Har inte haft bikini sedan jag opererades för gallsten för över 60 år sen. Det blev inget snyggt ärr...

Bilderna på gossarna ska ändras å det snaraste. Mirrmaken undrade vad det var för berg i vattnet, haha. Det var ju meningen att det skulle vara sand med lite sten i...

Musikanta sa...

Pysseliten:
Tack för snäll kommentar! Men jag ska ändra bilden snarast p.g.a. Mirrmakens kommentar som jag berättade för Bloggblad ovan.

Jag har själv en jeanshatt med stort brätte som är mycket användbar som sommarhatt - i synnerhet kom den väl till pass när jag målade utomhus på Öland utomhus för en dryg vecka sedan. Då kan man ju inte ha solglasögon...

Gunilla sa...

Så skönt för dig att få måla även en midsommar!

Musikanta sa...

Gunilla:
Inget festande - bara målande. Saknade ingenting...
Kram

Anonym sa...

Hej

Vad roligt att du uppmärksammar Charme. Är själv på jakt efter fler exemplar av den, efter att vi köpt Agda Groths gamla hus i Stocksund. Hon var en häftig kvinna Agda Groth (tidigare Nordlöf från familjen som skapade Nordlöfs kaffe). Hon startade både tidning och förlag med sin första man men när denna gick bort i början på 30-talet så gifte hon om sig med en man "konsuln" och därmed tog företagandet slut. Men sina kläder och still hade hon till de sista åren. Våra grannar minns henne än och när "Konsuln" till sist dog på slutet av 50-talet så låg han på vaka i matsalen. Sedan gick även Agda bort.

Musikanta sa...

Hej Anonym!
Jag hittade inte din kommentar förrän idag, därför har det dröjt med svaret.

Tack för dina upplysningar om Agda Groth. Jag har ju mest varit intresserad av hennes härliga omslagsbilder - hon var verkligen en duktig konstnär också. Man får inte särskilt många upplysningar om henne på nätet, så jag är glad över din kommentar.

Tidningen är helt underbar, för mig som är musiker finns det massor av pärlor bland noterna som jag aldrig har hört eller hört talas om. Jag är mycket glad när jag hittade tidningarna som jag inte tidigare visste existerade.

Du får gärna höra av dig igen!
Kram/Ingrid