måndag 13 januari 2014

882 Bonniers Veckotidning nr 2 1929


Torsten Schonberg heter konstnären och illustratören som tecknat flickan med skridskoseglet. Han levde mellan 1882 och 1970. Här kan man läsa om hans illustrationer till Strindbergs sagor. (Alla bilder går att klicka större för detaljer.)

Det finns mycket intressant att läsa i de här gamla påkostade veckotidningarna. Många seriösa artiklar om samhälle, konst och teater. Bilder från bröllop med den tidens kändisar och med brudar från överklassen. Tydligen räknades även höga officerare och ämbetsmän dit eftersom deras döttrar är rikt representerade på bilderna. 

Allra roligast var dock när jag träffade på en recension av en ung Tyra Lundgren, som jag blev så imponerad av på Konstmuséets utställlning för några år sen. Här  och här kan man läsa vad jag skrev om henne och hennes konst då.


Tyra Lundgren, berömd glaskonstnär och keramiker i ett tidigt skede av sitt konstnärsskap.

Min farbror var flygkapten i reserven under andra världskriget och jag hörde honom ofta berätta om sina våghalsiga flygäventyr tillsammans med den legendariske Calle Florman, flygpionjär och chef för Aerotransport som så småningom blev ABA och slutligen SAS. Denne intervjuas i tidningen  om sina synpunkter på "Vad vill ni göra med våran stad" - Stockholm naturligtvis. Intressant är att notera att det tydligen var helt korrekt att använda pronominet "våran" (och förmodligen "eran" också). Kul också att ett barnbarnsbarn till Calle Florman i rakt nedstigande led bor på Stegeborgs slott en mil från Mogata.


Calle Florman intervjuas tillsammans med några andra av dåtidens kändisar om hur han vill ha sitt Stockholm.

Greta Garbo hade just gjort lycka i Amerika, som man sa på den tiden. I förra numret var det en lång artikel om hennes besök hos släkt och vänner i Stockholm. Här kan man läsa om det. Nu smäller BVT till med en stor skönhetstävling där det gäller att få fram någon som är lik den stora filmstjärnan. På ett av fotona ser Garbo ut nästan som vem som helst - på det andra fotot är det ganska svårt för oss att överhuvudtaget känna igen henne. Vi är ju vana att se henne blond och med tunna ögonbryn. Särskilt vackra tänder hade hon åtminstone inte i sin ungdom - de flesta porträtten visar ju henne i allvarlig pose. Jag lägger f.ö. märke till att det sällan eller aldrig är någon person som skrattar på den tidens bilder.


Greta Garbo innan Hollywood stylade till henne.

Man ägnade sig både åt att åka skidor och skridskor 1929. De konståkande damernas outfit skiljer sig ganska mycket från vår tids sådan. Men då var det ju inte konstfrusna banor som gällde utan man fick åka skridskor utomhus som jag fick göra när jag växte upp. Då behövdes varmare plagg än de minikjolar och toppar som vår tids isprinsessor har på sig. 



Den halva mittenbilden är från säsongupptakten i Sankt Moritz. Där undervisas skidåkarna innan de får ge sig ut i backarna. Kanske det skulle behövas ibland också idag...

Vintermodet går i beige och rött detta år. Det är lika vackert som vanligt och man blir faktiskt lite avundsjuk när man läser om hur klockhatten har kommit tillbaka. Jag hade en sådan ljusrosa när jag var ung och jag älskade den. Numera är det ju bara kvinnliga kungligheter som bär hatt tyvärr! De kungliga männen har däremot inte hattar på sig annat än i anslutning till uniform...


Idag skulle det inte fungera med en modell som stod och rökte en cigarrett...

Skönhetsföretagen är bland de få som har råd att kosta på sig helsides färgannonser. Här en annons med Mitziprodukter, ett namn som jag kommer ihåg från min ungdom. Företaget Gahns finns väl fortfarande kvar, eller? Har för mig att det har med väskor att göra.



8 kommentarer:

Marianne sa...

Intressant, och så fina bilder. Men Gahns var inte det tvål?

Så roligt att få läsa vad ens släkting säger i tidningen. Det är inte många som kan göra det!

Klas pappa har ett gammalt nummer av Söndagsnisses julnummer från år 1900. På omslaget är fören på en båt, och där har Klas farfarsfar skrivit sin namnteckning som om det var båtens namn. Urläcker bild, vi har en kopia som vi har ramat in.

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag tror att det var en norrköpingsaffär som sålde väskor som hette Gahns. Det är väl därifrån jag fått det.
Det låter mer troligt att företaget tillverkade tvål tillsammans med andra skönhetsartiklar. Det var ju tydligen också Kungl. Hovleverantör.

Jag vet inte vad barnbarnsbarnet själv tycker, men hans mamma har i alla fall uttryckt sin uppskattning på FB :-).

Historiens vingslag susar verkligen när man ser att farfarsfar skrivit sitt namn på en båt! Kul att ni ramat in det även om det bara är en kopia.

Kram tillbaka från Ingrid.

Karin sa...

Härliga bilder och artiklar som vanligt. Kul förslag till stadsförnyelse: Bredare gator och smalare människor!

Och vilket fynd att du hittade artikeln om Tyra Lundgren!

Musikanta sa...

Karin:
Javisst skulle man önska sig bredare gator och smalare människor, åtminstone i en del fall...

Jag gör ständigt fynd i de gamla tidningarna, men Tyra Lundgrenartikeln var ovanligt trevligt att träffa på.

Eleonora sa...

Tack Ingrid för ditt fina inlägg. Litet nostalgiskt är det allt att läsa om olika vackra moden som fanns förr.
Ha det gott och kram från en
skrivande
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Roligt att du tar dig tid att läsa min blogg fastän du har så mycket att skriva :-).
Ha det gott själv!
Många kramar från Ingrid

Suss sa...

Så roligt att se Greta Garbo, jag har aldrig förr sett henne som hon såg ut innan hon blev kändis. Så kom jag att tänka på min mormor - född 1899. Hon lät dra ut alla sina tänder, hela som trasiga, när hon fick sin första lön i 20-årsåldern. Det ångrade hon ganska snart och i hela sitt liv och hon blev 87, så det blev några år. Fast vi barnbarn älskade när hon tog ut dem och pratade ord på S. Hon måste ha varit världens snällaste som gjorde det för oss 4, om och om igen. Kram!

Bloggblad sa...

Skridskosegling och isjakt... sporter som skulle kunna locka mig. Naturens krafter, inga avgaser.