torsdag 13 februari 2014

894 Glädjekören

Nu har jag vikarierat två gånger som körledare för Glädjekören i Söderköping Sankt Anna församling. Ordinarie kantorn har opererat en axel och måste hålla sig borta ett tag. Kören gör verkligen skäl för sitt namn - så roligt som jag haft dessa två gånger har jag inte haft på länge. Förhoppningsvis har det inte varit ensidigt. Bra sjunger de också och som sagt med stor glädje!


Här är kören samlad i Sankt Laurentii församlingshem. Jag har fått nådigt tillstånd av samtliga att lägga ut bilden på bloggen. (Bilden går att klicka större.)

När jag var där och hälsade på innan jag skulle ta över, frågade jag om det fanns några önskemål om sånger. Någon viskade försiktigt Evert Taube eftersom de inte sjungit någonting av honom tidigare. Så det blev att leta i nothyllorna där noterna legat i träda några år. Fram med Pepita dansar och Dansen på Sunnanö. Till Pepita tog jag med en liten trumma och Dansen på Sunnanö kan man ju dramatisera en smula. Det blev omedelbar respons.


I mitt tycke en underbar inspelning med Göran Fristorp.

Själv lärde jag mig några nya sånger - Sträck ut din hand av Lasse Berghagen och Underbart, mest känd genom Kalle Moraeus. Den förstnämnda hade jag faktiskt inget minne av att jag hört tidigare, den andra sången kunde jag så där. Men som väl är finns det Youtube att lyssna på. Med texten gör Kalle Moraeus lite som han tycker, så man behöver lyssna ett par gånger för att få orden att passa till noterna.
Det går inte att lägga in videon på grund av begränsningar, men här är webadressen om någon vill lyssna.
https://www.youtube.com/watch?v=L7oX55QIwN8

Det är med ganska stor saknad som jag stoppar in noterna i nothyllan igen. Fast - nästa vecka ska jag ackompanjera en liten damkör som ska sjunga några sånger av Cornelis Vreswijk. Det ska bli trevligt att även återknyta bekantskapen med denne trubadur. Och sen ska Bloggblad och jag sjunga och spela i Valdemarsvik framöver. Så jag håller musiken igång...

13 kommentarer:

Karin sa...

Härligt med körsång! Det är verkligen humörhöjande. Jag hade en chef en gång som tyckte att hans enhet på ungefär 30 personer borde sjunga mer. Och eftersom han var en duktig körledare fick han oss faktiskt att göra det! Väldigt kul.

Bloggblad sa...

Jag känner igen nästan alla, så jag förstår ju att ni hade trevligt. I dag sjunger jag host-arior, ackompanjerade av snörvel. Ju mer jag övar desto värre låter det...
Tur att jag var häxa i mitt tidigare liv och har lite trollkurer att ta till.

Eleonora sa...

Det händer då alltid så mycket i Söderköping - ni är otroligt aktiva! Så trevliga dagar du fick med kören! Och nu ska Marianne och du ut och göra nya konster. Lycka till vill jag önska er båda och ha det riktigt härligt!

Kram
Eleonora

olgakatt sa...

Det skulle varit roligt att kunna sjunga - men jag njuter desto mera av andra som kan! Opera står ju högst på min lista men Taube och Vreejsvik är inte fy skam!

olgakatt sa...

PS. Stackars Cornelis blev ju felstavad men det lär han ha varit van vid.....

Musikanta sa...

Karin:
Det skapar en fin gemenskap. Härligt med en kör på 30 personer!
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Du får ta till dessa häxdrycker eller dekokter så att du låter som B. Nilsson på måndag!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det händer faktiskt en hel del här i vår lilla stad. Tyvärr bor ju vi på landet så det är alltid förenat med bilkörning och man är beroende av vädret. Framför allt är det mycken musikaktivitet i kyrkorna.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Nej, det är konstigt, dem tröttnar man aldrig på. Fina melodier (även om CV stulit de flesta). Men hans texter är obetalbara.

Jag hade en gång en vän (båt haha) som hette något som slutade på -wijk, så därför brukar jag stava rätt. Jag tror förresten också att man stavade "vik" "wijk" förr i världen. Om det var med v eller w vet jag inte

Brukar ackompanjera en kör som heter Sankt Ragnhild- Wijkakören med medlemmar från både Söderköping och Vikbolandet. Jag önskar att jag kunde lite mer språkhistoria...

Birgitta Malmstedt sa...

Javisst är det härligt att få sjunga! Är med i en alla-kan-sjunga-kör som heter Våghalsarna. Det är Lidingö församling som erbjuder oss denna möjlighet. Ibland får vi sjunga vid gudstjänster.
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Birgitta:
Det är nog i stil med den här Glädjekören. Lustigt nog KAN alla sjunga trots att de flesta inte har någon körvana förut. Det låter jättebra.

Det är verkligen inte nödvändigt att sjunga i stämmor t.ex. (även fast de gör det också ibland) när man sjunger på äldreboende etc. Då vill de gamla höra melodin och gärna sjunga med!
Kram från Ingrid

Tove Olberg sa...

Om att sjunga: en liten trudelutt från Norge; Syng med din rustne stemme, og unnskyld ikke ditt gehör, skulle det sidemannen skremme det skal mer til at han dör! Nu är den nog kanske i överkant tilltagen men: Sång är till glädje.

Musikanta sa...

Tove:
Haha, det ska jag förmedla till körmedlemmarna nästa gång! Visst är sång till glädje tycker Ingrid också.