tisdag 4 februari 2014

890 Två Gunilla Dahlgrenböcker



Jag har Gunilla Dahlgrens benägna tillstånd att lägga ut hennes bilder på nätet. Bilderna går att klicka större.

Satt häromdagen och tittade på bilderböcker på Bokbörsen och kom plötsligt på att jag gärna skulle vilja ha några fler av Gunilla Dahlgrens böcker. Jag har redan fem men de är ganska utlästa vid det här laget. Gunilla Dahlgren tillhör en av mina absoluta favoriter och har gjort sedan jag träffade henne första gången i Börrums bygdegård där hon var inbjuden för att kåsera vid en trivselkväll.

Jag var där i egenskap av frilansjournalist för NT:s Söderköpingssida den 6 april 1998. Jag visste inte mycket om henne tidigare och hade inte heller sett någon av hennes små fruntimmersböcker. Hon berättade mycket medryckande och skämtsamt om sig själv och jag blev väldigt förtjust i henne då och har varit sedan dess. Jag kommer ihåg att hon bl.a. sa att hon sällan gick ut utan att ha "målat porträtt". Som tack för att jag var där och skulle skriva om henne i NT fick jag min första bok - Gunillas pärlor, med dedikation och allting.

 
Inget undgår hennes kritiska blick - jag visste inte att mina framtänder var så framträdande...


Hälften av artikeln handlar om Gunilla Dahlgren. Konstigt att se att inte alla bilder i tidningen var i färg på den tiden. Synd eftersom Gunilla hade på sig en knallröd dräkt! 

De här böckerna hittade jag på Bokbörsen för en struntsumma. Jag har googlat på diverse bokhandlar och inte hittat något av Gunilla Dahlgren. På Brombergs förlag är alla böcker slutsålda. Synd att det inte trycks nya upplagor eftersom hennes små böcker är perfekta presentböcker förutom att man har stor glädje i att bläddra i dem då och då.

Här kommer några bilder från mina nya böcker. De första två från Lilla Svärmorsboken. Här är alla damerna försedda med glasögon!




 Och nästa två bilder kommer från Lilla Fruntimmersboken.





6 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag har också en hel del av Gunillas böcker och läser dem om och om igen. Hon kan verkligen konsten att beskriva vardagen på ett humoristiskt sätt. Perfekt läsning om man känner sig trött och deppig en dag. Kram

Bloggblad sa...

Kanske har alla vi som behöver dem och uppskattar vår generations humor om husmödrar/män/svärsöner redan fått böckerna i present? Jag har nog de flesta. Kanonbra!

Här ska det röjas när det gås i pension!

Karin sa...

Gillar henne! Man kanske skulle kunna kalla henne fridsam feminist?

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller med dig. Bra att ha en sådan liten bok till hands om man som du säger känner sig deppig ibland.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Släng inte hennes böcker i alla fall. Har inte hittat dem någonstans på nätet i någon riktig bokhandel. Tror att de flesta är slutsålda. Några finns i alla fall kvar på Bokbörsen till bra priser.

Musikanta sa...

Karin:
Jag tycker det är ett utmärkt epitet. Sen var hon ju också så väldigt trevlig "privat".