lördag 1 mars 2014

899 Lördagstema KVARN

Karin på Åland står för det första lördagstemat i mars och även för de följande i mars.Vilka de är och vilka som är lördagsbloggare kan man läsa om på hennes hemsida.

Om en kvarn skrev jag ett inlägg för några år sedan som jag länkar till eftersom jag inte har något nytt att tillföra detta ämne. Här kan man läsa om Söderköpings Elvalskvarn, som tyvärr numera är nerlagd.


Här kommer en traktor med säd som ska malas.


Min vän Leif kollar kvaliteten på spannmålen.


Mjölpåsar färdiga för försäljning.

I inlägget finns fler bilder att titta på. Jag har dessutom fått en grundlig genomgång av Leif hur det blir mjöl av den färdigtröskade säden.  

10 kommentarer:

Karin sa...

Vilket spännande kvarninlägg du länkar till! Jag som just börjat intressera mig för ämnet fick en hel del att fundera på. Men vad synd att kvarnen har lagt ner!

Musikanta sa...

Karin:
Det tycker jag också. Men det är kanske svårt att ha två kvarnar igång i en så här liten stad som Söderköping. Kul att jag hann gå dit och titta, jag hade aldrig varit inne i en fungerande kvarn förut. Ibland är det bra med bloggteman!
Ingrid

Anonym sa...

Så fick jag läst både det nya och gamla inlägget. Extra kul eftersom jag missade det sist gång. Kan se att det skrevs precis där som vi flyttade till Danmark, på Mannens 1 arbetsdag och sonens 2:a skoldag på nya skolan i ett nytt land, då huset var fyllt till bredden med papplådor. Minns inte ens helt om vi hade fått internet ännu. Kanske inte så konstigt jag inte fick läst det med andra ord.
Själv har jag varit oräknerliga gånger på just en sådan typ av kvarn (eller snarare två olika + hem till en bekant som hade egna faciliteter) då vi i min barndom skulle mala foder till alla djuren. Jag växte ju upp på just en sådan gård du beskriver. Tråkigt dock att höra att "din" kvarn inte är i drift längre. Har förstått att det är en hård bransch.

Tove Olberg sa...

På temalördag och bloggbesök blir jag jammen i mig en mer upplyst individ, vidvinkelsynen vidgas. Behållning som du bidrar med! Tack!

Pysseliten sa...

Åh, så synd att kvarnen inte finns kvar! Nu när bakintresset och surdegshotellen blomstrar borde kvarnverksamheten få ett uppsving! Jag blir sugen på att baka bara jag ser dom där bruna fina mjölpåsarna! (Och bakar gör jag idag ...)

Musikanta sa...

Bejla:
Om man inte har vuxit upp på en gård har man ingen aning om hur det ser ut inne i en kvarn. Det var väldigt roligt att jag blev en erfarenhet rikare tack vare fredagstemat och min gode vän Leif.

Musikanta sa...

Tove:
Visst är det så, du anar inte hur mycket jag har lärt mig bara för att kunna hänga med på fredagstemat på den tiden och nu lördagstemat.
Tack själv för att du läser här!

Musikanta sa...

Pysseliten:
Just nu blir det ingen bakning för mig eftersom jag försöker att dra in på kolhydraterna. Men visst ser de fina mjölpåsarna lockande ut!

Pettas sa...

En modern mölla!:) Eller egentligen inte, men nästan. Synd att den är nedlagd, men så går det ibland. Fint att få vara med dig i kvarnen, som jag har varit med tidigare, men nu åter blev påmind om.
Tack för intressanta inlägg, både då och nu!

Kramar!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för kommentaren - den värmer och sporrar till nya inlägg.
Kram från Ingrid