onsdag 26 november 2014

1032 Långpromenad runt Hov

Tisdagen den 25 november går kanske till väderhistorien som den enda dag i november 2014 då solen strålade från en molnfri himmel från morgon till kväll. Åtminstone i Mogata, Östergötland. Visserligen är inte månaden slut ännu, men väderprognosen ser inte särskilt lovande ut för de återstående dagarna i november.

Så vi bestämde oss, Kent och jag, att vi skulle gå en långpromenad runt Hov. Den rundan är nästan sex kilometer - inte särskilt uppseendeväckande lång kanske - men tre gånger så lång som jag brukar gå i vanliga fall.


Den första sträckan på ett par kilometer får man gå längs landsvägen. Men just där Kent befinner sig går det en liten väg till höger där det bara är trafik till de gårdar - bland annat Hovs gård - och hus som ligger vid denna. (Bilderna går att klicka större.)

Så försedda med stavar travade vi ut på landsvägen vid ettiden på dagen. Den får man gå ett par kilometer innan man kan ta in på den lilla vägen som så småningom åter leder fram till Mogata by där vi bor.


Jag är säker på att det är en jätte som har lagt den här stenen ovanpå den andra. Kent är lika säker på att den är ditlagd av en grävmaskin.

Efter någon halvtimme stannade vi för att fotografera. Nu när träden har fällt sina löv är utsikten över Slätbaken fantastisk.

 
Här har jag zoomat som man kan se av övriga bilder. Det kanske kan bli en tavla så småningom...
Eftermiddagssolen kastar långa skuggor.


Vikbolandet ligger tvärsöver på andra sidan Slätbaken, som är en vik av Östersjön.

Hemvägen gick lätt efter fotopausenTrafiken hade inte varit särskilt livlig sedan vi lämnat landsvägen. Vi mötte bara två bilar och en traktor. Inte var det några som var ute och promenerade heller utom två grannar som vi träffade på hemvägen. Det enda spännande var ett par flygplan som jag trodde skulle krocka eftersom de hade samma riktning söderut och som Kent stannade för att fotografera. Det gjorde de lyckligtvis inte. Hemma igen blev det kaffe och "a nice cup of tea".


 Två flygplan på nästan kollisionskurs. Trots att klockan inte var mer än tre började solen gå ner. Vinterpinnarna är utsatta så nu kan snön få komma när den vill. 

28 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Å så vackert! Men i kgl hufvudstaden ligger locket på. Tjocka dimmor. Inte fotoväder.

Anna/notonmusic sa...

Vilken härlig promenad! Och fina bilder! Så klart det måste vara en jätte, jag är helt inne på din linje :-)

Musikanta sa...

Aina:
Ja, det är sannerligen omväxling i väderleken. Idag har det också legat ett tjockt dimlager över både Slätbaken och Mogata. Hade man inte haft fotona från igår hade man nog trott att man drömt...
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Bra att jag fick lite support!
Kram

Ölandsvindar sa...

Vi har också haft några riktigt sköna dagar men nu gäller det att titta på klockan och tänka till så det inte plötsligt är mörkt när man är långt hemifrån. Gubben och hunden är utrustade med reflexvästar på morgonpromenaden och jag ska kolla batterierna i alla små ficklampor för eventuella sena promenader hem från goda vänner.
Kram /Kerstin

Hanneles bokparadis sa...

Fridfullt, jag gillar november.

Musikanta sa...

Kerstin:
Jag har också på mig en reflexväst när jag går ut nu. Igår, när det var en sådan tjock dimma, syns man ju bättre, även om det inte kommer så många bilar på vår promenadväg.
Ficklampa är bra att ha med sig för oss som bor ute på landet.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Hej och välkommen till min blogg. Kul att du tittade in.
Håller med dig om att november är en fridfull månad även om det inte verkar så ute i affärerna med sin hysteriska julskyltning :-).
Ingrid

Andra året i Hjo sa...

Ni fick väl vårt tisdagsväder kantänka. Det verkar vara fin miljö där borta på östra sidan också. Tror att mannen vi hyrt i Menton av bodde på Vikbolandet.

Musikanta sa...

Hans:
Förmodligen. Igår och idag är det exakt samma väder som tidigare med undantag av att det låg en tjock dimma över gårdagen. Den brukar ju lätta efter ett tag, men den gav sig inte på hela dagen.
Det blir nog Nice och Menton igen till våren känner jag...
Ingrid

Spanaren sa...

Se dessa grävmaskinister ;.)
Fina foton och tack för att vi fick följa med ;.)
Det var nära ... lekte planen eller ...
Tur att det gick bra ;.)
Ha en bra dag/ kram

cissi sa...

Vilken underbar promenad ni verkar haft i solen! Letar i tidningarna här efter ett evenemangstips som jag bara ögnade igenom, tror att någon fru musikanta skulle delta i något här i Nyköping. Har inte lyckats återfunnit annonsen, så nu frågar jag här om det möjligtvis kan vara du som ska gästa vår stad?? Ha en fin dag!

Ingrid sa...

Så fina bilder från er promenad!
Vi hade novembers solskensdag igår. Det var helt otroligt vackert väder hela dagen, men idag är det sig likt igen.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid

Ailas sa...

En så vacker promenad, vilket dina bilder bevisar. Gissar att du kände dig riktigt mallig efteråt? :) Solen är "låg", så den stannar inte så länge ens då, när den väl visar sig.
Här var det sol idag, men redan nu börjar det mörkna så sakteliga.

Fortsatt fin dag önskar jag dig, med en KRAM

Musikanta sa...

Spanaren:
Jag vet inte om planen lekte. Men det var synd att jag inte fotade dem när de var ännu närmare varandra. Vi var i alla fall tvungna att stanna tills de hade kommit förbi varandra så att vi såg att det gick bra.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Cissi:
Nej, tyvärr har jag inte fått något engagemang i Nyköping än. Men det är kanske inte för sent :-)?

Det närmaste på schemat är julfesten hos SPF (120 personer anmälda) där min kör ska sjunga julsånger och där även gästerna får vara med och sjunga några gamla godingar. Sen ska vi sjunga på ett äldreboende några dagar senare. så det är hålligång hela tiden.
Kram från Ingrid.

Musikanta sa...

Ingrid:
Solen kommer inte fram förrän på måndag, läste jag i tidningen. Både i går och idag har dimman legat som ett tjockt lock över omgivningen.
Det var vår solskensdag i förrgår som kom till er igår tydligen.

Jag önskar dig en skön första Adventshelg om vi inte hörs/ses innan.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Längesen jag hörde ordet "mallig" - ett mycket centralt ord när jag växte upp. Jag vet inte vad ungdomarna säger nu för att beteckna det tillståndet. Jag ska höra med äldsta barnbarnet om han vet vad det betyder :-).
Kaxig, har ju kommit igen i alla möjliga sammanhang. JUST så kände jag mig i alla fall - det har du precis rätt i.

Idag har vi bara gått fram och tillbaka i varuhusen i Norrköping och fram och tillbaka till våra gravar på kyrkogården där. Det får räcka med motion.
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Det är vackert därute vid Slätbaken! Men jag är måttligt impad av promenadens längd då jag går dryga sex km varje dag i raskt stavtempo.

Jag är inte heller med på att det var enda solskensdagen, för den tisdagen i början av november, då vi fick en ny värmepump installerad, gick jag bara och väntade på att karln skulle ge sig av så att jag fick gå ut i solskenet.

skapa och inreda sa...

Vad roligt att få se alla fina bilder från er runda. precis som ni så hade även vi här nere i Blekinge mycket vackert väder i måndags, det blev en långpromenad även för mig i det härliga vädret.
Ha det gott.
Annika

Musikanta sa...

Bloggvlad:
Jag veeeet. Det var därför jag skrev "inte uppseendeväckande lång". Sen får du ju tänka på att jag är femton år äldre än du :-).

Inte kommer jag ihåg att det var något solsken i början på november heller. Minnet är inte så bra längre, haha.

Musikanta sa...

InredningsAnnika:
I somras gick man och pustade varje dag, nu blir man lycklig när solen behagar titta fram någon timme ibland!

Som väl är har jag så mycket att göra om dagarna så jag bryr mig inte så mycket om vädret. Men skiner solen någon dag så här års MÅSTE man ju bara ge sig ut och promenera...
Kram

Bara anna sa...

Även vid denna tiden är vårt Sverige vackert...

Tack snälla du för dina röster på mig på Besökstoppen!

Önskar dig en skön dag.

Musikanta sa...

Bara Anna:
Det är klart jag röstade på dig - bäst av bloggarna den veckan.
Önskar dig också en skön helg med lite vila också :-)
Kram från Ingrid

Anki sa...

Fick ju också en fin dag i tisdags... ljuvligt med en solskensdag i det annars grå novembervädret :)
Fina bilder från er promenad... tänk så grönt och fint det är... och liksom hos dig har snökäpparna kommit upp här också.
Min första tanke när jag såg att ni gått långpromenad runt Hov var ett helt annat Hov... utanför Vadstena där jag tillbringade flera somrar i min ungdom...
Ny fin header... eller är det jag som inte varit uppmärksam ? Gillar den mycket!
Ha en fin dag!
Kram

Anonym sa...

Och, jag är säker på att det är istidens verk, detta med stenen. Så olika kan vi människor tänka.
Vackra bilder har du tagit, roligt att få se den vackra naturen.
Att promenera 6 km är mycket, tycker jag. Bra gjort.
Kram och ha en bra dag önskar Wiolettan.

Musikanta sa...

Anki:
Jag tror att det är många gårdar som heter Hov eller som har det i gårdsnamnet. Mariehov t.ex. jag har googlat och sett att det syftar på en förkristen kultplats, så det är mycket gammalt. Uttalas ju med å.

Headern är en bild från Menton som jag målade förra året. Jag tyckte bloggen behövde lite färg!
Kram

Musikanta sa...

Wiolettan:
Ja, det trodde jag med först. Jätte var mest på skoj. Jag får väl höra mig för på FB - det brukar alltid vara någon som kan sådant.

Jag tyckte också att jag var rätt så duktig, men som du ser av kommentarerna är det en bloggvän som går så långt varje dag :-) så hon var inte imponerad...

Det tog i alla fall drygt en och en halv timme. Fast då stannade vi då och då och fotograferade förstås.
Kram från Ingrid