fredag 22 april 2016

1267 Månadens illustratör - april 2016. Axel Scheffler


Bilderna går att klicka större.

Ett nyårslöfte bland andra var att INTE köpa några böcker på årets bokrea. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att gå in den bokhandel i Norrköping som jag gick förbi - bara för att titta lite. Då hittade jag den här lilla boken som verkade rolig - dels för de härliga illustrationerna och dels för att det var Lennart Hellsing som hade översatt texterna. Boktiteln Ordspråk från när och fjärran var ju inte så svår att memorera och jag bestämde mig för att låna den på biblioteket så fort jag kom hem.

Jag hade aldrig hört talas om författaren och illustratören Axel Scheffler som samlat ihop ordspråk från världens alla hörn och gjort egna illustrationer till. Jag tänkte att det kunde ju vara roligt att se vad det kunde vara för en kille.

Boken fanns bara på Linköpings universitetsbibliotek så den fick jag beställa. När jag fick hem den så småningom var boken verkligen en trevlig upplevelse att bläddra i den. Men den verkliga överraskningen fick jag när jag googlade på Axel Scheffler - det var ju han som var upphovsmannen till (o)djuret Gruffalo, som jag sett på film många gånger tillsammans med barnbarnen. Och mer eller rmindre världsberömd. Mer om Gruffalon i slutet på inlägget.


Intressant förord av Lennart Hellsing.


Axel Scheffler föddes i Hamburg 1957 men kom till England 1982. Där studerade han vid Konstskolan i Bath och genom kontakter med olika författare började han illustrera barnböcker. Han har också gjort egna bilderböcker som serien om Max och Maja. Han bor i södra London med sin flickvän Clementine, läser jag i en intervju med honom som en reporter på The Telegraph gjort.

I intervjun berättar han att han älskade djur som liten. Hans föräldrar var inte konstnärliga men han älskade att rita som barn. Efter skolan gav han sig iväg utomlands och det var på konstkursen i Bath som han bestämde sig för att bli illustratör. Han gillar att rita ekorrar men är dålig på att rita rävar. Han jobbar med gammaldags penslar i vattenfärg och med olika färgkritor. Till konturerna använder han en "dip-pen" som jag antar är någonting i stil med de bläckpennor som jag själv använde när jag gick i skolan.

Boken är uppdelad i olika avdelningar med bland annat rubrikerna Klokhet, Försiktighet, Avundsjuka och Tålamod.Ordspråken kommer från många länder världen över. Även Sverige är representerat och det är kul att se att vi många gånger tänker likadant fast med olika ord.


Här är det ett ryskt ordspråk som får illustrera tålamodet.


Och här ett från Indien.


Ordspråk från Västafrika och Skottland.


Gammal och ung. Om ÅLDRAR. Ordspråken är motstridiga tycker jag, antingen är man gammal och ordentlig eller är man ung och effektiv.Här ett ordspråk och en bild från avdelningen AVUNDSJUKA.


Ytterligare en bild från avdelningen FÖRSIKTIGHET.

Och så till den stora succén med (o)djuret Gruffalon. Första gången Axel  Scheffler och Julia Donaldson,  författaren som uppfunnit Gruffalon, möttes var 1993. Efter det har de tillsammans publicerat mängder av barnböcker inklusive The Gruffalo som kom 1999. Den boken såldes i över två miljoner exemplar.

Axel Scheffler berättar själv här på en video hur Gruffalon kom till. Djuret skulle se skräckinjagande ut men snällt på samma gång. Han är en av mina yngsta barnbarns stora favoriter och jag kommer säkert att se honom med andra ögon när jag kommer upp till dem nästa gång.


Bilden från nätet.

En ytterligare video med Julia Donaldson och Axel Scheffler finns här, där han ritar och hon kommenterar. På Youtube har jag hittat ännu fler där man kan följa hans tecknande och målande.

24 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Spännande inlägg Ingrid, för att inte tala om alla roliga och kloka ordspråk. Knyckte flera för att ha på lager!

Tredje året i Hjo sa...

Du gör så fina inlägg. Genomarbetade, minst sagt. Men det där ryska om skägget fattar jag inte. Bara att de stackars ryssarna måste ha stort tålamod. De har alltid haft det svårt.

Musikanta sa...

Anna:
Det får du gärna - jag tror inte Axel Scheffler skulle ha något emot det.
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Tack för de snälla orden - jag suger åt mig!
Det är väl dubbelbottnat som jag ser det. Dels en bild på dem som tåligt väntar tills alla strån är bortryckta på den stackars karlen i stolen som också väntar på det. Vet inte om vi har något särskilt ordspråk för det - att man t.ex. övar och övar tålmodigt, dag efter dag, tills man uppnår sitt mål att kunna spela ett stycke eller vad det nu kan vara.
Ingrid

Annika sa...

The Gruffalo känner jag ju igen från nånstans - jag vet bara inte vart! Har den blivit en tecknad film också?
Roligt att läsa om och fina, finurliga teckningar.
Kram.

Musikanta sa...

Annika:
Du kan ju gå in på länken i inlägget om gruffalon så får du se vad det är för en figur. Det har blivit både film och böcker - även massor med artiklar i samband med honom. T-shirts, mjukisdjur och massor av annat. Jag tyckte han var hemsk när jag såg honom första gången men barnbarnen älskar honom. Han har ett hjärta av guld.
Kram tillbaka

Karin sa...

Vilken fin illustratör! Jag håller med Hans att dina inlägg är både innehålls- och lärorika! Och dessutom med alla fina bilder, dina, Kents eller illustratörernas.

Gruffalon har jag skymtat hos barnbarnen, men har inte stiftat någon närmare bekantskap. Förrän nu – tack för det!

Ditte sa...

Vilken spännande bok! Känner att den här skulle jag gärna ha i min ägo. 'Jag kände varken till Axel Scheffler eller boken "Ordspråk från när och fjärran". Men nu gör jag det...
Tack för ditt fina inlägg och presentation.
Intressant att se videon hur Gruffalon kom till.
Stor kram och trevlig söndag!

Klimakteriehäxan sa...

Många pärlor du hittade där!

Musikanta sa...

Karin:
Tack! Jag tycker ju det är väldigt roligt själv att veta lite mer om illustratörerna, i synnerhet sedan jag fick kontakt med bloggvännen Ronny, som är en skicklig illustratör, som jag berättade om i inlägget i februari. Jag retar mig också på att illustratörerna av en del inte anses som konstnärer. Carl Larsson, som är så upphaussad, är ju egentligen bara en skicklig illustratör i den meningen som många avser. Nämligen att färglägga en skiss.
Om du visste vad förvånad jag blev när det visade sig att denne Axel var Gruffalons upphovsman!
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Boken finns i ett antal ex. på Bokbörsen. Kul presentbok till någon som har allt. Jag älskar att titta på videoklipp om hur målningar kommer till. Finns många "tutorials" på Pinterest. Axel Scheffler bjuder verkligen på sig själv i dessa snuttar.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Var på Akademibokhandeln i Skärholmen för att köpa din bok Att vara yngst... som present till en bloggvän. Den fanns inte utan man skulle bli tvungen att beställa. Dåligt! Jag vet ju att man kan köpa den genom dig men just då hade jag inte tid.
Ingrid

Veiken sa...

Fantastiska illustrationer. Jag hade aldrig hört talas om Axel Scheffler eller Gruffalon förut. Lennart Hellsing däremot är en favorit! Tänk jag har arbetat med förskolebarn i många år och aldrig hört någon nämna Gruffalon! Nu lärde jag mig något nytt - igen! Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Jag tror inte Gruffalon kom till Sverige förrän mycket senare. Jag såg honom första gången förra året i en film hos barnbarnen. Men han är tydligen mycket populär.
Kram tillbaka

Tove Olberg sa...

Hej Ingrid!
Har just varit runt hos temagänget och läst om upplysningstiden - nu har jag läst dina inlägg sedan sist jag var här och kan säga att jag fått påfyllt upplysningar av glädje och nytta om ordspråk, dans, fantasi, korsord och härligheter som du bjuder på i dina inlägg som är väl
för-sig-gjorda.
Skickar dig och din familj en varm tanke i tiden ni nu är inne i efter förlusten du skrev om.
En vers eller ett ordspråk i mina gömmor säger: Sorg kan en inte gå ifrån - den ska man gå igenom. Tror att myntaren heter Inger Lohmander och jag har den från 1.6 miljonersklubben Hittade den inte så ta det med en nypa salt.
På ett kort ögonblick förändras allt.
Kram

Musikanta sa...

Tove:
Tack för din långa och fina kommentar! Den värmer.
Kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Trevligt.
Tycker inte jag känner igen illustratören alls? Fastän jag nog borde.
KUL med alla ordspråk!!
Guraffalon känner jag också igen, tycker han ser ut lite som trollen i where the wild things are.
Kram!

Vi i Kasperian sa...

Gruffalon är okänd för mig, men ordspråks- och aforismböcker har jag rätt många. Oftast i mindre format. Visdomar från hela världen. Har använt dem flitigt och i andra sammanhang, men bara sporadiskt i blogg. Kanske dags att tänka om. :)
Tack för ett härligt läsning, och jag håller helt med Hans m.fl. Du gör så fina, genomtänkta och intressanta inlägg.
Berit E

Ölandsvindar sa...

Började skriva en lång kommentar men så låste sig datorn. Nu blir det en kort version: Ordspråk är kul!
Kram /Kerstin

Eleonora sa...

Det var en underbar bok som kommit i din väg. Roliga ordspråk och jättesöta bilder! Kan inte bli bättre.
Jag känner heller inte till A Scheffler, så det blev här en trevlig bekantskap.

Ha det gott min söta vän och många kramar från
Eleonora

Musikanta sa...

Annika:
Han slog väl inte igenom så stort förrän han ritade Gruffalon. Men du har ju inga småbarn så det är väl anledningen till att du inte hört talas om honom. Jag blev ju förvånad över att det var AS som var samme illustratör till den här lilla boken - jag har ju sett flera gruffalofilmer med barnbarnen. :-)
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Berit:
Tack snälla du för den rara kommentaren om mina inlägg. Det gör ju att man får inspiration till fler :-).
Ordspråk och talesätt kan jag sitta länge och läsa om. Det är alltid lika roligt.
Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Visst blir man frustrerad när man har skrivit ett långt inlägg och man bara får upp en sida med Error. När det händer ibland börjar jag att spara kommentarerna, men efter ett tag glömmer jag bort det. Håller helt med dig om ordspråken för övrigt!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag blir ofta överraskad när jag letar på nätet ibland. Hade ju ingen aning om att illustratören till den här lilla boken var Gruffalons pappa...
Ha det gott själv och stor kram från vännen Ingrid