torsdag 20 april 2017

1414 Fredagsmarknad i Limoux

Varje fredag är det marknad i Limoux. Då stänger man av de större infartsgatorna till torget med tjocka dubbelbommar i järn. De är fastsatta på gatornas väggar och går att fälla ut när det behövs. Beväpnad polis patrullerar också området från tidig morgon tills marknaden stängs vid middagstiden. Här tar man inga risker ens i en så liten stad som Limoux.

(Tidigare inlägg om vår Frankrikeresa till Limoux nära spanska gränsen går att läsa om man klickar på länkarna i slutet av inlägget.)


Det gäller att vara uppe tidigt på morgonen om man ska handla på marknaden eftersom den stänger klockan tolv. (Bilderna går att klicka större.)

Efter en tidig frukost gav vi så oss iväg till marknaden på torget bara några kvarter från vårt hus. Dagen var solig och varm och många hade redan handlat och satt på caféerna och drack öl, kaffe eller ett glas av stadens berömda champagne Blanquette - allt efter tycke och smak. Jag höll mig som vanligt till pressad apelsin.


Skönt i solen på uteserveringarna.


Lite av varje. Är dock inte riktigt säker på vad man skulle ha de små katterna till.


Anna framför ett stånd med många och färgglada tygväskor. I bakgrunden kan man se den (enligt min mening) ganska fula statyn som är målad i en ilsket turkos färg. Förmodligen för att efterlikna koppar som ärgat.

På torget fanns ungefär samma sortiment som man brukar se hemma på marknaderna, bara i lite annorlunda stuk. Anna inköpte en liten matta till ett facilt pris att ha i vardagsrummet. Själv nöjde jag mig med kattväskan från gårdagen i Carcassonne.


Damen som säljer antikviteter har klätt sig rejält. Även om solen är varm är vinden ganska kall.

I flera stånd sålde man konstgjorda blommor. Efter att ha varit på kyrkogården i Limoux och sett Kents bilder från den i Carcassonne förstår jag varför försäljningen av dessa var god. Man pyntar nämligen sina gravar med sidenblommor. Hemma hos Anna och Jörgen fanns också ett antal konstgjorda blommor och kvistar. De köps av många turister som har hus i Limoux och bara är där av och till under några månader om året.


De konstgjorda blommorna är förvånansvärt välgjorda.

Ett kvarter längre bort fanns grönsaksmarknaden med stort utbud av riktiga blommor och grönsaker. Den låg på gatan längs med saluhallen. Vitlök, sparris och kronärtskockor kanske vi inte är vana vid hemma att se i sådan mängd. Sparrisen, som vi smakat tidigare, var enastående mjäll och god och är tydligen mycket uppskattad i Frankrike.


Den här lilla gatan var öppen eftersom grönsaksmarknaden var belägen i slutet. Som synes är det mycket folk som beger sig dit.


Här kunde man också köpa vanliga blommor för utplantering. 


Kent tog den här bilden av ståndet med mängder av sparris och jordgubbar. 


Ingen brist på kronärtskockor här.


Gott om vitlök.

I saluhallen sålde man plantor och sticklingar av allehanda slag. Som jag tidigare konstaterat var det här en utmärkt vecka att vara i Limoux. Jag såg inte till några andra turister än en och annan engelsman, vi och några goda vänner till Anna och Jörgen.


 I saluhallen.


Tillbaka till marknaden på torget. Här kan man se vad ordet "tapetserare" kommer ifrån. Det dröjde ganska länge innan jag visste om att en sådan hantverkare inte var någon som satte upp tapeter. 

Tidigare inlägg om vår Frankrikeresa.

18 kommentarer:

Pettas sa...

Månne katterna är kylskåpsmagneter? Lite stora kanske men det ska kanske vara så?
Där är det säkert säsong för nyskördad sparris, grön och god. Här tycks det dröja ännu, i år är allting sent.
Tack för trevlig marknadsrunda Ingrid!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Och tack Karin för alltid rar och uppmuntrande kommentar! Då kan jag fortsätta min reseberättelse med glatt mod.
Sparrisen var så helt fantastiskt - skulle naturligtvis köpte med mig några knippor hem.
Kram

Bloggblad sa...

En sån där riktigt färgglad kasse hade jag nog införskaffat.
Jag tror också på kylskåpsmagnet - eller glasunderlägg, kanske?

Härlig marknad!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ville inte gå och fråga eftersom jag inte tänkte köpa någon. Men jag skulle nog gissa på glasunderlägg i så fall. De var ju ganska stora. Kassarna var jättefina men de gick inte upp mot min kattkasse.

Veiken sa...

Jag älskar att sitta på uteserveringar nere på kontinenten. En kopp kaffe, en croissant och att titta på människor som går förbi.
Marknader däremot skyr jag som pesten!
Har man varit på en så har man varit på alla! Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Tur att vi är olika, haha. Annars hade världen varit tråkig om alla människor bara satt på uteserveringar och åt croissanter för jämnan.
Kram tillbaka från Ingrid

Vonne sa...

Kul att "gå på marknad" via ditt inlägg som är så levande beskrivet. Påminner mig om de marknader jag brukar gå på i Spanien. Trevlig småmysig sysselsättning...
Kram

Karin sa...

Oj vad många fina bilder och berättelser från er resa! Har just hunnit läsa ikapp. Kul att få hänga med på färden!

Och din header – den blir man ju bara så glad av att se!

Annika sa...

Är säker på att katterna är tänkta som kylskåpsmagneter.
Fina!
Vilken trevlig marknad!
Härlig resa du har haft t Frankrike.
Där fick du vår och värme, och snart kommer den till dig i Sverige också.
Stora kramar!!

Musikanta sa...

Vonne:
Ja, det här var ju en chans att se hur vanliga människor lever i Limoux. Vi var ju nästan de enda turisterna som var där efter vad jag såg.
Kram

Musikanta sa...

Karin:
Roligt att du orkade läsa alla mina inlägg om resan. Headern var en av de första målningarna jag gjorde i akryl för fyra år sen. Den hänger hos en god vän numera. Jag ska ta bort den när jag målat något nytt - har inte haft någon riktig motivation på sistone. Men jag ska ta ett tag igen framöver.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag ångrar verkligen att jag inte köpte några - då hade jag ju vetat, haha. De var säkert inte särskilt dyra heller.
Många varma kramar tillbaka!

Ditte sa...

Visst är det trevligt med dessa marknader. Vi ågr en sväng i proncip varje fredag på vår marknad i Torrevieja och den är stor och sträcker sig över och längs minst 20 gator som stängs av från torsdag natt till fredag kväll. Precis som i Limoux finns allt och lite till och vi handlar gärna färska blommor, frukt och grönt.
Att njuta på uteserveringarna med något gott och titta på folk är ju en trevlig sysselsättning och det förstår jag att ni också tyckte.
Fint att det var en lugn vecka för annars brukar det tiden runt påsk vara många på resande fot eftersom det blir ett par dagar extra ledigt.
Härliga bilder från er marknadsdag.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Jag håller inte med den kommentator som skrev att alla marknader är likadana. Här fanns det ju många artiklar som jag aldrig sett förr - katter som kylskåpsmagneter och härliga färgglada tygväskor t.ex. :-)

Och det är roligt att se när folk handlar och även kanske handla själv någon liten souvenir. Sen när man gått sig trött är det härligt att sätta sig på ett café och bara titta på folk som går förbi.
Kram tillbaka från Ingrid

Ingrid sa...

Visst är det härligt med den här marknaderna. Det är annat än här där vi får nöja oss med en om året.
I Giardini Naxos har de marknad varje lördag och där har Eva varit en frekvent besökare under de år hon bodde på Sicilien.
Ha en skön helg och trevlig fortsättning på Frankrikebesöket!
Kram, Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

så trevligt det ser ut!

Musikanta sa...

Ingrid:
På lördag är det Mogata Marken - årets största händelse i Mogata. Det är klart att jag ska gå dit även om det är ungefär samma saker som bjuds ut varje år. Och samma hoppborg och lilla tåg för barn. Kyrkan är också öppen som vanligt med kaffeservering och orgelmusik mitt på dagen. Men det är ändå roligt att gå dit eftersom man träffar så många vänner och bekanta där.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Kul att du tycker det!
Ingrid