torsdag 10 augusti 2017

1456 Johan Dalene i Å kyrka

Gårdagskvällen bjöd på en fantastisk musikupplevelse med Johan Dalene i Å kyrka på Vikbolandet. Han är bara 17 år men redan en fullfjädrad violinvirtuos. Han har deltagit i många internationella violintävlingar. I den senaste, The Thomas & Evon Copper International Competition i Usa, vann han första pris bland de 23 unga violonister som kom till finalen från åtta olika länder. 100 sökte från början. Tävlingen är öppen för ungdomar mellan 13 och 18 år. Här kan man läsa mer om Johan. Här står det om tävlingen han vann i USA.


Johan spelade hela konserten helt utan noter. (Bilderna, som Kent har tagit, går att klicka större.)

Det renderade honom 20 000 dollar och ett eventuellt stipendium till en fyraårig musikutbildning i Cleveland. Efter att ha hört honom i går undrar jag om en sådan utbildning skulle tillföra honom särskilt mycket. Han har dessutom två år kvar på gymnasiet i Stockholm som han vill gå färdigt. Han har växt upp i Norrköping och första gången jag hörde honom spela och blev imponerad var när han bara var 11 år.


Full koncentration. Jag blev också förvånad över att en sjuttonåring har ett så stort känsloregister som Johan uppvisade förutom den rent tekniska skickligheten. 

Den fiol han spelade på igår är en fiol av Nicoló Gagliano från 1765, utlånad av Henri Moerel Foundation och som ingick i priset. Han ackompanjerades av sin mamma Inger, som förutom läkare är en driven pianist. Johan spelade hela konserten helt utan noter vilket är en bedrift i och för sig eftersom programmet upptog så många olika stycken och stilar.


Johans mamma, Inger, ackompanjerade smidigt och följsamt på piano.

Vi fick bland annat höra en svit av Tjaikovskij, Sonat i a-moll av Schumann och Introduction och Rondo Capriccioso av Saint-Saëns. Det sista stycket en virtuos uppvisning som många berömda musiker ofta spelar. Här kan man lyssna till Izthak Perlman om man har tid. Jag kunde inte höra någon skillnad på hans och Johans spel.


Inger och Johan tar glatt emot de stående ovationerna från publiken. Men var fanns blommorna?

Kent tog bilder under konserten, som jag har fått låna. Jag var helt förtrollad och förstummad över Johans fiolspel så jag tog inte upp kameran förrän han och hans mamma spelade ett extranummer i slutet efter stående ovationer i den fullsatta kyrkan. Det blev den vackra Meditation av Massenet. Som väl var fick jag en fin inspelning av denna som man kan lyssna på här nedan.Johan Dalene spelar Meditation av Massenet i Å kyrka på Vikbolandet 9 augusti 2017.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt fantastiskt! Snart är nog dina barnbarn ute och turnerar som solister!
Bloggblad

Musikanta sa...

Bloggblad:
De är inga underbarn som Johan. Kanske att Casimir blir en bra organist så småningom. Det är roligt att vi har musiken gemensamt i alla fall!
Ingrid

Ingrid sa...

Vilken fin inspelning du fick! Det är ett av mina favoritstycken, så jag sitter här och njuter nu. Vilken begåvning!
Ha en fin kväll!
Kram, Ingrid

Ronny sa...

Vackert! Bara 17 år och så moget, känsligt och uttrycksfullt spel. Jag blir glad åt de unga som vill ägna sig åt och satsa på, den klassiska musiken. Tack för ett fint inlägg. Igen. :)
Ronny

Musikanta sa...

Ronny:
Du skulle hört honom i de virtuosa violinstyckena! Man tappade andan. Han har redan kommit väldigt långt och det skulle inte förvåna mig om han kommer att göra en internationell karriär om några år. Han är ju så ung fortfarande. Roligt att du uppskattade inlägget!
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Så roligt att det blev just ett av dina favoritstycken som jag spelade in. När jag lyssnade på klippet så fick jag tårar i ögonen - hade inte tid att lyssna riktigt när jag spelade in. En så varm och underbar ton som han tar fram ur fiolen är helt unikt för en så ung musiker.
Kram tillbaka