onsdag 28 februari 2018

1536 Gems Weekly Photo Challenge - VIT

Det är Sanna som hittar på ord varje vecka som hon vill att vi ska illustrera med en eller flera bilder. På Gems Weekly Photo Challenge finns det fler som skriver och visar bilder från veckans tema - bara att klicka in sig på hemsidan där alla temabloggarna finns listade.

När vi var och och röjde upp i huset i Värmland efter Kents avlidne farbror som varit änkeman, hittade jag ett antal porslinsdockor uppställda lite överallt. De var, trots sin ålder, utomordentligt väl bibehållna och jag fick till min lycka, mot en överkomlig summa till övriga dödsbodelägare, överta dem alla.


Jag har döpt mina dockor efter flickorna i fruntimmersveckan och efter mina döttrar.  Det här är Kristina på väg till sitt bröllop. (Bilderna går att klicka större.)

När jag kom hem med alla dockorna insåg jag att jag måste köpa ett nytt vitrinskåp för att härbergera dem. Jag hittade till min glädje ett fint gammalt skåp på Blocket. Det var förhållandevis billigt och jag fick det dessutom hemkört till dörren och inburet av säljaren, som tyckte det var skönt att bli av med det. Om någon är intresserad av att se de andra porslinsdockorna i min samling kan man klicka här.

Jag tar också med ta med bilden på vår snötäckta innergård. Här har kommit så mycket snö och det har samtidigt blåst så mycket att vägarna drivar igen. Mogata skola fick stänga idag eftersom en del föräldrar och lärare inte kunde komma fram på grund av snön.


Här ute på landet är allt fortfarande vitt och vackert. Även vägarna.


36 kommentarer:

BP sa...

Alltså dina porslinsdockor påminner mig om en docka som jag ärvde efter min mormor, eller rättare sagt efter min mor som i sin tur stickat och sytt kläder åt dockan. Har den faktiskt kvar någonstans...

Älskar dina snöklädda varelser i trädgården. Det ser ut som om du hade en fårfarm;-)

Helt perfekta bilder till temat:-)

Anki sa...

Vilken vacker docka!
Så många fina dockor du har!
Ha det gott!
Kram

Musikanta sa...

BP:
Tack! Kanske dags att leta fram dem ur dina gömmor :-). De här dockorna är inte avsedda att lekas med - de är uppsatta på en stålställning som göms under klänningen.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Kul att du kikade på länken.
Kram

Stare Ström sa...

Så fin docka! Vi lär vara den enda plats i landet som fortfarande har barmark.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, så mange fine porselensdukker du har. Skikkelig oppkledd i tidsriktige kostymer.
Jeg gikk i sin tid på kurs i å støpe, male og kle opp "portrett" porselensdukker. Jeg lagde en av hver av mine to sønner. Dessverre døde min kollega før jeg fikk gjort ferdig dukka av den yngste sønnen min. Det trengs en brenning til .... Kanskje jeg får se å få tatt kontakt med noen som har en egna ovn og gjøre den ferdig!
Ha en fin dag ;:OD)

Kaxi sa...

Något fridfullt över din snöbild. Vackert.

Violen sa...

Vilken vacker vit brudklänning! Fint med en så välbevarad porslinsdocka! Hos oss är det också vitt på marken nu, trodde vi skulle ha barmark hela vintern. Men nej, snökanonen slog till här också!

Ditte sa...

Vilken fin tolkning av veckans tema. Och roligt att ha dessa dockor kvar. Fint att de fick ett vitinskåp att bo i. (Så många fina dockor...)
Ja, mycket snö har du också och så verkar dte vara i stora delar av landet. Men nu är det hu vår. I alla fall enligt almanackan.
Kram!

Anonym sa...

Underbara dockor. Så dekorativt att ha dem i ett vitrinskåp. Den orörda och perfekta snön ser nästa konstgjord ut om man inte visste bättre!!!Kram Eva på https://seniorvinklat.com/

"LillaSyster" sa...

Vilka vackra dockor1 Då har du kafferep varje dag där i juli förstår jag för att fira namnsdagarna! Underbara kläder på alla dockorna - men den vita klänningen är ju som sagt en bröllopsklänning och då blir den ju lite extra fin. Vitt verkar det vara i hela vårt avlånga land, vi får hoppas att våren kommer nu när mars är här! Ha en fin kväll. Kram

Musikanta sa...

StareStröm:
Ja, hon är fin i sin tjocka sidenklänning. Du ska vara tacksam för att det är barmark. Här på landsvägen in till Söderköping går det inte att köra mer än 50km/h på grund av att det är glashalt.
Ingrid

Musikanta sa...

Vilt och vakkert:
Klart att du ska ta kontakt med någon så att du kan bränna färdigt din docka till den yngste sonen. Vilket fint minne att spara för honom. Nu har du ju fått lite tips från min docksamling :-).
Önskar dig också en fin dag i morgon.
Ingrid

Musikanta sa...

Kaxi:
Ja, inte känner jag mig jäktad av den :-). Ingen snöskottning där inte.
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Ja, man hade nästan börjat att vänta på våren för några veckor sedan. Här har snökanonen varit igång i flera dagar med trafiksvårigheter som följd. Inte verkar snön upphöra heller. Men så länge strömmen inte går inomhus får man vara nöjd med livet :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tack Ditte för rar och uppmuntrande kommentar. Jag var tvungen att köpa ett vitrinskåp att ha dem i - de hade ju stått framme exponerade för både damm och ljus i många år tydligen. Jag var förvånad att de var i så gott skick ändå.
Trots att det är 1 mars är i alla fall ingen vår i sikte hos oss. Men den kommer ju som bekant ändå så småningom :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Eva:
Jag tycker också dockorna är så fina med sina hattar, blombuketter, mamelucker, spetsar, volanger och rysch. Dyra sidentyger i deras kreationer också. Ett verkligt konsthantverk.

Ja, här ute på landet är det vitt och vackert överallt, tyvärr bara lite för kallt för att man ska kunna njuta av det.
Ingrid

Musikanta sa...

"Lillasyster":
Haha, det har jag inte tänkt på. Det är klart att jag ska ta fram alla i fruntimmersveckan och sätta dem på stolar runt ett bord och bjuda dem på tårta. Och fira dem alla på samma gång. Det kan bli ett roligt inlägg - tack för tipset.
Ingrid

Gärdsmygen sa...

Vilken tur att du kunde ta hand om dockorna. Gillar din trädgård! Ser ut som djur med en massa ben och morrhår ;)

Gunnel sa...

Jättesöt docka. Min äldsta dotter samlar också på dockor och har ett antal vitrinskåp till dem. Kram

Musikanta sa...

Gärdsmygen:
Haha, jag ser det också nu. Som får med morrhår och många ben.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Om jag hade plats i huset skulle jag köpt ett vitrinskåp till. Nu är det tre dockor som inte får plats. Är det sådana gamla porslinsdockor som din dotter samlar på? I en artikel i lokaltidningen läste jag om en som samlade på dockor i nationaldräkt. Hon hade över 1000 stycken. Jag nöjer mig med mina åtta.
Kram tillbaka

Karin sa...

Vilken tur att du tog hand om den fina skatt!
Kram Karin

Paula sa...

Hej, porslinsdockor är intrikata och vackra, men, jag gillar dem inte. Det är den döda blicken, stirrande, som gör mig lite obehaglig till mods. Min syster samlar på porslinsdockor. Och brudklänningen är fantastisk!

Gunnel sa...

När hon var barn började hon samla på dockar med landskapsdräkter från Sverige och sen blev det nationaldräkter från olika länder. När hon blev tonåring gick intresset över till porslinsdockor. Hon har 4 vitrinskåp i sitt syrum och det är ganska trångt i dem.

Femte året i Hjo sa...

Har faktiskt läst eller sett att ni haft ett gräsligt snöande omkring Söderköping. Men om sådär 14 dagar ser allt annorlunda ut. Det måste det göra.

Helén sa...

Vilken urtjusig docka! Så roligt att samla dem alla i ett vitrinskåp så man kan få se dem och de är samtidigt lite skyddade mot damm bakom glasdörrarna.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, jag är säker på att de hade slängts annars.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Har aldrig tänkt på det, men du har ju faktiskt rätt i det. Men jag tycker däremot inte att det gör något, de är ju så vackra. Och kläderna är små konstverk.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Kul att hon också har ett syrum - sådan mamma sådan dotter. OCH att hon också samlar på dockor. Bra också att ha ett rum där hon kan ha alla sina fyllda vitrinskåp. Du får väl ta ett foto någon gång - man blir ju väldigt nyfiken.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Om lite drygt tre veckor hoppas jag få se lite körsbärsblommor också. Fast inte här då...
Ingrid

Musikanta sa...

Helén:
Ja, jag tyckte nästan jag var tvungen att ha dem i ett skåp med glasdörrar för att de inte skulle bli förstörda. Jag har lite ljus i skåpet också ibland så att de syns bättre.
Ingrid

Byblixtra sa...

Så fina dockor och vacker bild på innergården. Har ni ett atriumhus?

KajsaLisa sa...

Snön är jag trött på, men dockan var jättefin.

Musikanta sa...

Byblixtra:
Nej, men ett U-hus om du förstår hur jag menar. Två flyglar som sitter ihop med ett mittparti.
Ingrid

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Jag har lovat mig själv att det är det sista snökortet som jag ska lägga ut år :-).
Ingrid