lördag 10 februari 2018

1529 Veckans rubrik - MAKT

Det är Olgakatt som står för veckans rubriker i februari. Övriga rubrikbloggare hittar man till höger i bloggen. Den här veckan vill hon att vi ska skriva något om MAKT. Det är ett gammalt ord som man vet har funnits med ända från antiken. Då blev det åtminstone diskuterat av både Sokrates och Platon, läser jag på Wikipedia. Säkert har ordet alltid funnits så länge som människan har funnits.

Sedan urminnes tider, både bland människor och i djurvärlden har den person eller det djur som varit störst och starkast haft stor makt. Därför har mannen alltid varit självskriven som den som haft makten eftersom han i allmänhet är större och starkare än kvinnan. Om kvinnan möjligen ska kunna matcha honom och få något inflytande är hon i allmänhet exceptionellt vacker och smart. 

Men det är inte alltid det stämmer. Varken Napoleon, Hitler eller Churchill var särskilt stora eller kraftfulla rent fysiskt. Däremot hade de ordets makt. Vilket har visat sig ha en förödande makt genom tiderna. Och i någon mån bidragit till en god sak, som t.ex. talen som Winston Churchill höll till det brittiska folket under andra världskriget. 


Den här bilden med titeln MAKT hittade jag i boken Veckans Chock med bilder av Hans Arnold. Det är mannens skugga som tornar upp sig bakom honom. Eftersom jag inte har sammanhanget klart för mig har jag svårt att tolka bilden. Kanske någon av bloggläsarna vet? (Bilderna går att klicka större.)

Harriet Beecher Stowes bok Onkel Toms Stuga bidrog till att slaveriet avskaffades i Amerika. Den upprörde miljontals människor genom att den beskrev de oerhörda grymheter och den tortyr som slavägarna utsatte sina slavar för. Jag tog upp det i ett inlägg som jag skrev just om makt för några år sen när vi hade ordet som fredagstema. 

Det som boken beskriver är dock ingenting i jämförelse med det som hände i verkligheten, dokumenterat av många frigivna slavar och nu i en bok som jag läser och som berör mig mycket, Den Underjordiska Järnvägen av Colson Whitehead. Boken visar på vilken förfärande makt Söderns vita hade över de afrikanska slavarna.En fantastisk bok som jag tycker borde ingå i historieundervisningen på gymnasiet. 

På senare tid har makten mer eller mindre övergått till medierna. Särskilt märks det när TV slår igenom på allvar på 50-talet. I filmen som jag såg på Kunskapskanalen häromdagen - USA från svartvitt till färg - visas det bland annat hur senator McCarthy slutligen blir desavouerad av en advokat som beskriver honom som en grym och hänsynslös människa och som en lögnare. Efter det TV-programmet vände sig även hans partikamrater honom ryggen och han fick avgå som senator. Han söp ihjäl sig vid 48 års ålder.

Ett aktuellt exempel på vilken makt TV har, har visat sig genom Metoo-rörelsen. Och med vilken makt vissa män har använt sig av för att trakassera och våldföra sig på kvinnor i deras omgivning. 

8 kommentarer:

olgakatt sa...

Kanske är det internet som har mesta mediemakten för närvarande. #metoo är bara ett exempel, hackandet in i främmande länders angelägenheter ett annat och det ohämmade spridandet av osanningar kanske värst.

Ingrid sa...

Media och kanske främst TV har en enorm makt. Inte för inte kallas den för den tredje statsmakten.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Paula i pörtet sa...

Jag läste nyligen den boken, flera borde läsa och lära sig om vår historia, den glöms bort alldeles för lätt. Ibland misstror jag mänskligheten för vi gör om samma misstag om och om igen...

Musikanta sa...

Olgakatt:
Håller med dig när det gäller unga människor - men vi äldre ser ju mer på teve och läser tidningar och bildar oss en uppfattning därifrån.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det stämmer bra. Kanske rent av den första ibland?
Önskar dig också en skön och solig helg.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Roligt att du läst boken. Jag har just läst ut den - började med den igår och kunde knappast lägga den ifrån mig. Både rörande, upprörande och spännande samtidigt. För en gångs skull en manlig författare där en kvinna spelar en huvudroll.
Önskar dig en skön fortsättning på helgen.
Ingrid

Gunnel sa...

Makt som missbrukas är inte makt utan terror. Den som har makt måste vara väldigt lyhörd för andras behov och så är det nog tyvärr sällan. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Visst är det så. Men det finns ju många mindre iögonfallande sätt att missbruka makten på - som att mobba, trakassera, tiga ihjäl en medarbetare på jobbet t.ex.
Kram tillbaka