tisdag 27 februari 2018

1535 Sång- och dansföreställning på Musikaliska med förskoleklassen och lågstadiet på Lilla Akademien

Varje år ger förskoleklassen och lågstadiet på musikskolan Lilla Akademien i Stockholm en sång- och dansföreställning på Musikaliska. I år var två av mina yngsta barnbarn med  -  Clarissa, som går i förskoleklassen och Caspar, som går i årskurs två. Och jag ville naturligtvis också var med och uppleva detta evenemang igen.


110 barn är samtidigt på scenen. Bara det tycker jag är en bedrift att få dem att agera och stå stilla långa stunder under en dryg timme. (Bilderna går att klicka större.)Detta var fjärde gången jag var på Musikaliska och såg en sång- och dansföreställning med förskoleklassen och lågstadiet på Lilla Akademien. Temat för de tidigare föreställningarna var De fyra elementen 2015, Lennart Hellsing 2016 och Gullan Bornemark 2017. Länkar till dessa finns i slutet på inlägget.


Godisdansen med vättar, Solen, Gloria, Mara, Dorabella, Dora och Marabella till tonerna av "Bergakungens sal" av Grieg. 

Den här gången var temat Trolltider som bygger på julkalendern från 1979. Förskoleklassens elever var smådjur i skogen. Clarissa var fågel. Ettorna hade roller som häxor och féer, tvåorna var solstrålar och kottehjältar. Caspar var solstråle. Eleverna i årskurs tre var troll, vättar, Sol, häxor och feer. De som hade huvudrollerna av treorna var redan fullfjädrade skådespelare och talade och sjöng så högt att det hördes ända längst bort i den stora konsertsalen.


Fågelhjälpa och Dorabella.


Clarissa i grå fågeldräkt i första raden femma från vänster.Småhäxorna.

Orkestern som ackompanjerade alla sångerna bestod av elever från högstadiet och gymnasiet på Lilla, som barnen kallar sin skola. Detta var den tredje föreställningen på två dagar för alla de 110 barnen på scenen. De två tidigare föreställningarna hade besökts av barn från olika skolors lågstadier i Stockholm - ca 750 barn med lärare vid varje föreställning.


Lilla Akademiens Trollorkester. Jessica, som bott hos Mirrfamiljen i två år har avancerat till konsertmästare. Hon står i första raden med fiol och röd luva. 


Solstrålen Caspar, femma från vänster,  tillsammans med övriga tvåor i finalen.


Finalen där smådjuren tackar för applåderna.

Hela den stora konsertsalen på Musikaliska var som vanligt fullsatt av förväntansfulla föräldrar och anhöriga som verkligen inte blev besvikna. Helt otroligt att alla barnen hade lärt sig alla sånger och talkörer utantill så bra. Allting flöt också perfekt utan några pauser. Av en och annan liten gäspning bland de yngsta barnen kunde man dock ana att de var lite trötta vid det här laget på kvällen -  sängdags för de flesta. De fick i alla fall sovmorgon följande dag.Fest i gläntan. Trollen dansar.Solsången med Solen och solstrålarna. Caspar är den ljushåriga solstrålen i rött.
Finalen på Trolltider.

Länkar till tidigare föreställningar på Musikaliska.

Gullan Bornemark  Här får vi också träffa Gullan Bornemark i egen hög person.

5 kommentarer:

Ditte sa...

Jag förstår helt och fullt att du ville vara med här! Jätteroligt! Och eleverna är verkligen duktiga. Och precis här som i allt annat så är det ju mycket träning och talang som krävs.
Roligt att se och lyssna till videoklippen.
Krm!

Ditte sa...

Kram, skulle det ju vara.

Musikanta sa...

Ditte:
Det är alltid lika roligt att se de här föreställningarna - den här gången tyckte jag det var extra fint eftersom man släppt fram så många talanger som både fick spela instrument, dansa och sjunga solo. Kul att du lyssnade på klippen.
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Jättehärligt! Vilken tillgång det är med den möjligheten för skolbarnen i Stockholmsområdet. Tre av mina barnbarn går i skolan i Björkhagen och de har också haft framträdanden på Musikaliska. Så trivsamma lokaler och så bra samarbete med skolorna. Ungarna är med på noterna och tycker det är hur kul som helst att framträda. Fast lillkillen i familjen var en liten aning besviken ett år (då var det "bara" föreställning på skolan) då han varken fick vara sjöjungfru, sjungande fisk eller något annat mer framträdande utan bara sjögräs. Dvs en i kören. Men han höll med om att sjögräset sjöng väldigt vackert!

Musikanta sa...

Karin:
Haha, jag hade nog inte heller varit så glad om jag bara fått vara sjögräs. Fast kören är ju väldigt viktig i sådana sammanhang! Trevligt att också andra skolor utnyttjar den här gamla underbara lokalen för olika framträdanden. Det är ju roligt och utvecklande för barnen att lära sig framträda och stå på en scen om inte annat.

Ska bli spännande att se vad Lilla hittar på till lågstadiet nästa år. Hittills har det bara varit genomgående positiva överraskningar.
Nästa jippo på Musikaliska blir mellanstadiets musikal som kommer att handla om ordklasser (!). Hoppas jag får tillfälle att vara med om det framträdandet också om några veckor.
Kram från Ingrid