torsdag 20 februari 2020

1733 - Gems Weekly Photo Challenge vecka 8 - BLAD

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Vecka 8 2020  är ordet BLAD. Fler som antagit  utmaningen hittar man på hemsidan.

Ett stycke som jag håller på att öva in för tillfället. Rondo i D-dur av Mozart. (Bilderna går att klicka större.)

De mest förekommande bladen hemma hos mig är notblad. Eftersom det är svårt och tungt att alltid dra med sig notböcker och nothäften brukar jag göra kopior av de stycken som är aktuella att spela och klistra upp dem på mjuk kartong.


Det är lite pill med att tejpa ihop kartongbitarna, men det lönar sig eftersom notbladen inte far omkring när man sätter upp dem på pianot eller orgeln.


Här har jag klistrat ihop alla notbladen - det blev lite väl många den här gången. I vanliga fall brukar jag klistra upp 2-3 stycken åt gången.


Lätt och behändigt att ta med sig.

Det är ju egentligen straffbart att kopiera noter även om ingen musiker någonsin bryr sig om det. Men i det här fallet är det helt OK eftersom det är arbetskopior av mitt eget ägandes nothäfte.

26 kommentarer:

Bloggblad sa...

Man får alltid kopiera ett ex som arbetskopia av det man själv köpt. Där gör du inget fel. Men... i en av körerna har vi bara gamla kopior som valsat genom många kopieringsapparater...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, det är ju det som jag skriver sist i inlägget. Men de flesta musiker och körledare bryr sig inte utan kopierar helt olagligt. (Jag själv var inget undantag när jag var körledare.) Det är nog bara i de större sammanhangen som koristerna har riktiga nothäften. Men i den lilla kören borde ni förhoppningsvis ha råd att köpa sådana, i synnerhet som du själv har skapat texten till flera av de sånger som ni sjunger. Körledaren borde skämmas annars!

Ditte sa...

Musikstycket känner jag väl till och det är ju ganska vanligt just i konsertsammanhang. Minns att jag för många år sedan hörde Staffan Scheja spela det.
Och vilken smart idé att klistra upp kopior av notbladen på mjuk kartong. Helt klart mer stabilt än de tunna notbladen.
Vilken bra och annorlunda tolkning av veckans ord.
kram

BP sa...

Vilket toppen bidrag till temat. Det är du helt ensam om. Å att du skulle lägga upp notblad var ju ganska logiskt, eller hur!
Ett litet tips om du vill ha lite mindre pillepilljob med att klistra upp notbladen är att använda 3M Spraylim Spray Mount. Finns på Kjell&Co.
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorstillbehor/kemi-spray-lim/lim-haftmassa/3m-spray-mount-spraylim-p18325

Mia Halvarsson sa...

Jag måste säga att jag beundrar dig som kan spela, noter har jag alltid haft svårt för...tur att det finns såna som du :)

Eleonora sa...

Förstod självklart att det skulle vara notblad!!!
Kram

Violen sa...

Kan tänka mig att du har gott om notblad så musikintresserad som du är! Själv lyssnar jag gärna på musik men kan inte spela något instrument.
Ha det gott!

Carita Liljendahl sa...

Dessa blad passar ju SÅ bra hos just dig Musikanta :-)
Fina tolkningar.

Musikanta sa...

Ditte:
Jag spelade stycket redan i tidiga tonåren och har sedan hört det många gånger på konserter. Ibland som extranummer. Nu behöver jag öva mycket på det för att det ska bli bra men jag har inget minne av att jag tyckte det var särskilt svårt när jag var ung. Vissa stycken som jag spelade då är för svåra för mig nu. Trots att jag fortfarande har bra flyt i fingrarna. Tack för din kommentar.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Tack snälla du för tipset. Det verkar toppen att bara kunna spraya på lim.
Ingrid

Musikanta sa...

Mia:
Jag har ju haft musiken som yrke så det är ju inte så konstigt att jag kan spela piano, även om jag aldrig blev konsertpianist. Men jag har haft mycket nöje av musiken och de yngsta barnbarnen är redan på väg att bli duktiga musiker. Så något har man väl bidragit med :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Haha, ja du känner mig ju väl.
Varm kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Hade jag inte haft en pappa som såg till att jag spelade piano en timme varje dag sedan jag var sju år, så hade jag väl inte heller kunnat spela något instrument. Musiken är ju fortfarande en stor del av mitt liv även om jag utövar den som yrke längre.
Ha det gott själv önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Carita Liljeblad:
Haha, det var väl de "bladen" som låg närmast till hands. Jag såg ju att det var många sammansättningar med -blad bland bloggarna. Så då gick det väl bra med notblad också.
Ingrid

Stare Ström sa...

Så kul att du visar notblad!

svar: Ja, vi gick direkt från höst till vår. Det blommar överallt, t o m utslagna stora påskliljor såg jag idag. Inte tillstymmelse till vinter här.

Musikanta sa...

Det är lite senare hos oss, men krokus och snödroppar finns det gott om. Har aldrig varit med om det tidigare i februari. Önskar dig en skön helg!
Ingrid

KajsaLisa sa...

Smart lösning, på ett problem jag inte visste fanns, men jag förstår att lösa blad som fladdrar runt inte är någon höjdare. Korsdragssäker lösning

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Haha, för den som inte behöver ha (lösa) noter på ett piano- eller orgelnotställ är det naturligtvis helt ointressant. Numera är det modernt att ha noterna på en padda, men man kan ju råka klicka en gång för mycket...
Ingrid

Vilt og vakkert sa...

Heisann, smart.... og jeg har et ønske: Når du føler for det, last opp en video av at du spiller. Hadde vært så gøy å høre ;:OD)

Helén sa...

Vilken fiffig lösning som du kommit på, det ser riktigt praktiskt och användbart att göra så där. Jag blir lite sugen att sätta mig vid ett piano när jag ser notbladen, det var så många år sedan och jag undrar hur det skulle kännas idag.

Emma, Sol som sol? sa...

Smart att sätta upp dem på styvare papper. Som BP nämner, spraylim är enkelt att använda. Jag antar att du numer har ett helt litet bibliotek med dessa.

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Det är alltid så nervigt att spela in - dels får man inte spela fel och dels måste man ju vara lite uppklädd också. För att lägga in filmen här i bloggen måste den ju ut på Youtube också och där är det ju sådan konkurrens. Men en vacker dag så, om inte annat än att barnbarnen kan få höra det :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Helén:
Det är bara att sätta sig ner och försöka spela igen. Det är lite som att cykla eller simma. Om man inte gjort det på många år så sitter det i ryggmärgen ändå. Tekniken går ganska fort att öva upp.
Ingrid

Musikanta sa...

Emma:
Ja, jag har hundratals sådan här små nothäften. Jag har gjort sådana ända sen jag började som kantor 1987, både som kyrkomusiker och som körledare. Även yngsta dottern har anammat detta och klistrar upp noterna till alla barnen som spelar orgel. Det måste dock vara ett litet mellanrum mellan kartongsidorna som man sätter tape över. Annars går de inte att lägga ihop...
Ingrid

Lena i Wales sa...

Vilka massor av noter och ordning har du också.
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Så inte din kommentar förrän nu - det är så dags! Massor av noter stämmer - jag har noter överallt i huset. Så någon vidare ordning är det inte. Men jag vet ungefär var jag kan hitta dem :-).
Ha det gott önskar
Ingrid