torsdag 7 maj 2009

Fredagstema – Show and Tell – Gott och lättlagat på buffébordet

Övriga fredagsbloggare:
Västmanländskan, Nilla, Simone, Desiree, Annika, Anne, Petra, Millan, Anki, Cecilia, Leopardia, Strandmamman, Jemaya, MiaD, Lena, Erica, Marie, Saltistjejen, Lia, Marina, Jennie, Anna, Maisoui, Ingabritt, Emma, Kristallena, Christel, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Norrsken och Stjärnfall, Taina, Sparkling, Marskatten, Sara, Lisa, Bollebygdsbo, Birgitta, Annika Life as I see it, Petchie
Curieux, Minerva

Eftersom både Mirren och MM är vegetarianer är det mest sådana rätter som finns på mitt buffébord. Favoriten framför alla är PURJOLÖKSPAJEN – som Mirrmaken är mycket förtjust i trots att han inte är vegetarian.

Ska tilläggas kanske att ”mina” vegetarianer är laktodito – d.v.s. de äter alltså ost och mejeriprodukter. Men ingenting som lever och andas och rör sig som t.ex. fisk eller skaldjur. Och det är noga med att soppan inte är gjord på fisk- eller köttbuljong, att kakorna inte innehåller hjorthornssalt och att man har en särskild stekpanna till fisk och kött. De äter heller ingenting som innehåller gelatin...

Här är min goda purjolökspaj, som jag aldrig brukar misslyckas med. Den är också perfekt att frysa. Man ska bara komma ihåg att den nästan tar en dag att tina.




Recept:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör (jag gillar inte margarin…)
1 ägg

Fyllning:
1 stor purjolök eller 2 små
3 dl riven ost
3 ägg
3 dl gräddmjölk (vispgrädde och röd mjölk, 1,5 dl av varje)
Salt efter smak – gärna örtsalt. Min absoluta favorit är Vegeta som jag alltid använder till nästan all matlagning.

Lägg mjölet i matberedaren och skär smöret i fyrkanter. Mixa med skärkniven till en grynig massa. Tillsätt ägget medan maskinen är igång. Stanna den så fort degen börjar forma sig till en klump. Lägg denna i en plastpåse i kylskåpet i minst 1 h.

Skär purjolöken i ringar och fräs sakta i smör på låg värme i en stekpanna tills den blir mjuk. Häll äggen i en skål och vispa lätt. Tillsätt gräddmjölk och ost. Häll sist i den frästa pujolöken. Rör om.

Kavla ut pajdegen – jag brukar göra det mellan två smörpapper som jag mjölat lite grann. Klä en pajform med den och förgrädda i ugnen ca 10 min. i 200̊ grader . Ta ut formen ur ugnen och häll äggblandningen i pajskalet.

Sätt in pajen i ugnen omedelbart och låt den stå ca 20 min. i 200 grader ̊. Sätt ner värmen något därefter och låt den stå ytterligare 10 min. När den ser gyllenbrun ut är den färdig.

Eftersom jag var rädd att inte purjoblandningen skulle stelna, tog jag 4 ägg i början när lagade denna paj, men den stelnar bra med 3 också.

En annan enkel favorit är PALSTERNACKSLÅDA. 3 – 5 (skalade) palsternackor skärs i cm tjocka skivor och kokas i lättsaltat vatten al dente. Går fort – kanske 5 min. eller så! Lägg i en smord form och häll en tjock, gräddig svampstuvning över. Riven ost ovanpå och in i ugnen så att osten får färg. Lillmirren gillar denna palsternackslåda. Har aldrig fryst denna så jag vet inte hur den blir då. Men den är enkel att göra och brukar gå åt så det har inte varit aktuellt…

En POTATISSALLAD brukar också vara bra som utfyllnad. Min egen favorit är den, där man häller dressingen över den nykokta, ljumma potatisen, som man skurit i tärningar. F.ö. tager jag vad jag haver, fetaost, oliver, rödlök, kapris, ärtor (de djupfrysta är bäst), tomater, gurka, soltorkade tomater om man känner för det etc.etc.

Dressingen är den vanliga franska, 3 delar oliv- eller rapsolja och 1 del vinäger. Jag brukar ta äppelcidervinäger eftersom balsamvinägern färgar potatissalladen svart. Och så lite Vegeta i dressingen förstås…

Bon appetit!

33 kommentarer:

Annika sa...

Hej!
Nu blev jag hungrig! Ha en trevlig helg! Hälsningar från ett regnigt Göteborg.

Musikanta sa...

Hej Annika, Life as I see it:
Välkommen till min blogg - tror inte att du varit här förut. Alltid roligt med nya bloggvänner. Här strålar solen från en klarblå himmel, och MM har födelsedag idag så det är perfekt! Dessutom är det ju fredsdagen idag, det får man inte glömma.
Kram/M

Mia sa...

Mumsiga recept! Jag har ett också ett pajrecept idag, tycker det passar utmärkt på en buffé. Och visst är potatissallad gott! Längtar tills färskpotatisen finns till överkomligt pris. ha en bra helg! Kram!

Miss Marie sa...

Mm, den där palsternackslådan låter riktigt god. Den får jag prova! :)

Nilla sa...

Jag skrev mitt buffématsinlägg redan igår... :-) Vilket bra tema! Jag ska titta runt nu hos alla för att ta del av recept och bilder. Ha en fin helg.

Västmanländskan sa...

Mmmm .. paj är ju en höjdare. Och toppen med sådant som går att laga i förväg.

Ha en bra helg!

Taina sa...

Här var det fina recept och så bra att jag får ta del av vegetariska recept också. Älskar palsternacka och finnarna gör ju mycket "lådor" så denna ska jag absolut testa.
Tackar så mycket och ha en fin helg.
Kram!

Annika sa...

Jättefina recept!
Blir jättenyfiken på palsternackslådan. MUMS!!
Ha en jättefin helg.
Kram!!

Mirren sa...

Vill bara påpeka att hjorthornssalt är helt vegetariskt. Vet att jag och pappa har haft den diskussionen förut...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjorthornssalt

En annan sak som också är helt vegetarisk, vilket i alla fall jag var mer förvånad över är Blutsaft. Fast det smakar så infernaliskt illa att jag undviker det av den anledningen.

Kramar från Mirr, lillmirr och minimirr

Musikanta sa...

Mia:
Jag ska prova din paj ganska omgående!

Marie:
Det gäller bara att inte koka palsternackorna för länge. De ska göra lite motstånd. Och, som sagt, det behövs inte många minuter i kokande vatten...

Nilla:
Visst är det kul med lite andra maträtter än de som man kört med själv i alla år! Har inte hunnit läsa ditt inlägg än, har haft två begravningar idag...

Västmanländskan:
Ja, om jag ska bjuda på mat måste jag nästan ha allt färdigt i förväg. Dagen då gästerna kommer brukar gå åt till städning och dukning...

Taina:
Palsternackslådan är faktiskt både god och väldigt enkel att laga. Den går ju bra att laga kvällen innan och ha i kylen.

Annika:
Jag ska svara på ditt mail om en liten stund.Vad beträffar palsternackslådan kan du läsa vad jag skrev till Taina. Jag kan ju tillägga att man inte ska ta för stora och grova palsternackor - de blir lätt träiga.

HA EN SKÖN HELG ALLIHOPA
KRAMAR FRÅN MUSIKANTA

Musikanta sa...

Mirren:
Jag ska genast gå in och googla på hjorthornssalt. Jag har förmodligen hört vad det är gjort av förut - men minnet är kort som du vet.

Blutsaft har jag också glömt vad det är - men det låter ju onekligen lite mordiskt...
Kramar till er alla och hoppas att du mår bättre!

Fritt ur hjärtat sa...

oj så gott! Palsternackslådan får det nog bli redan till veckan, det lät fantastiskt!

Christel sa...

Palsternackslåda låter spännande, här hemma älskar vi svampstuvning, och kanske kan jag gömma palsternackorna under, så tonåringarna inte ser dem...? Jag brukar mixa brysselkål och blanda i såsen till fläskstek, det gillar ungdomarna, så länge de inte vet att det är brysselkål i den. Vad är det som är så farligt med spenat, brysselkål och rödbetor? Fast palsternackor brukar gå bra när jag ugnsrostar potatis, rödlök, morötter och palsternacka med olivolja och flingsalt, så kanske ändå...?
Blutsaft är verkligen oläckert, men nyttigt!
Tack för trevliga teman, ha en trevlig helg. Hur långt har våren kommit hos dig? Kram

Grekland nu sa...

Deltar inte i fredagstemat idag för jag har fullt upp med en filmfestival, men dina recept ser mycket lockande ut! Måste nog prövas nån dag, jag gillar purjolök jättemycket. Ha det bra!

Millan sa...

Ja men visst ar potatissallad en bra bufferatt. Jag haller med!
Tycker att bade purjopajen och palsternacksladan later goda. Palsternacka ar en favorit har hemma... aven hos minsta tjejen som preics borjat ata pureer. Det ar sa sott och gott! Trevlig helg!

StrandMamman sa...

Gillar både pajer och potatissallader, ska pröva dina i sommar! Kram!

Musikanta sa...

Fritt ur Hjärtat:
Kul att du tänker pröva lådan!
Kram/M

Musikanta sa...

Christel:
Palsternackor är ju ganska söta så även barn och ungdomar brukar gilla min låda. Men har du tonåringar räcker nog inte 3 - 5 palsternackor...

Jag ugnsrostar också som du och tar gärna selleritärningar också. Men det är kanske inte så populärt om man inte gillar brysselkål.

Jag ta med lite vårbilder i mitt nästa inlägg som svar på din fråga om våren.

Känns skönt att du uppskattar mina temaförslag. Jag har försökt hitta på sådant som de flesta skulle kunna skriva något om. Fast Valborg var ju förstås inte så genomtänkt med tanke på hur många expats som bloggar...

God fortsättning på helgen! Kram/M

Musikanta sa...

Grekland nu:
Förstår att du har fullt upp med din filmfestival. Ska titta in hos dig när jag har haft min konfirmationsgudstjänst i morgon...
Kram/M

Millan:
Ja, palsternackor är tydligen mums även för de minsta. De går ju bra att mixa med lite grädde också. Lillmirren äter denna rätt med stor aptit.
Kramar/M

Strandmamman:
Kul att du också tänker pröva! Potatissalladen går givetvis också att göra på någon dag gammal potatis - det går ju snabbt att göra den när man har bråttom. Med fetaost blir det ju ett helmål.

Idag, när vi hade bråttom mellan två dop, snärvade MM till en sallad på 10 minuter. Ett äpple i tärningar är också gott i salladen, det glömde jag när jag skrev inlägget. MM gillar inte fransk dressing utan tar Thousand Islandsås blandat med youghurt i stället.
Kram/M

Eleonora sa...

Nu skrattar jag högt. Viagra!! Haha den vr kul. Jag vet ju också att jag inte ska svara på något som poppar upp, men nyfikenheten tog överhand och så blev det som det blev. Men ingen skada skedde ju. Ha det gott vännen!!

tant lila sa...

De här recepten måste jag pröva!
Jag gör ofta en paj med broccoli, purjo, tomater och ost, den är också jättegod.
Gillar inte att äta stora köttstycken, men äter bacon och skinka, fast helst vegetarisk kost. Men din matlagning låter inte enkel med allt som din familj inte äter!
Min dotter var vegetarian ett antal år i senare tonåren, och jag tyckte att det var ganska så svårt att bara laga vegetariskt.

Bloggblad sa...

Hm... mat som rör sig? Räknas brylépudding dit?

Jag älskar lök i alla former, men väljer tillfällen... äter inget sånt när jag måste sitta stilla bland en massa folk :)

Musikanta sa...

Eleonora:
Skönt att det gick bra! Men du fick ju lite jobb med att spärra ditt konto.
Varm kram/M

Anonym sa...

Mums! Purjolökspajen skall jag göra :-)

Musikanta sa...

Tant Lila:
Som väl är äter MM allting i grönsaksväg - det är bara Mirren som får ont i magen av vissa grönsaker. Hon får för det mesta själv laga maten när hon kommer hem och hälsar på. Hon gillar ju att laga mat!

Men visst är det enklare att slänga i några kotletter i en stekpanna eller några korvbitar med lite potatismos...

Fast vi äter mycket halvfabrikat av vegetarisk typ - Hälsans kök har mycket att välja på. Potatis, sallad, tomater eller rårivna morötter till, så det går ganska fort.
Jag ska pröva din broccolipaj vid något tillfälle. Den låter god!
Kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Vad jag vet andas inte brulépudding. Annars hade det varit lite osäkert...

Glömmer aldrig när jag var på premiär i Göteborg på My Fair Lady och hade gjort löksoppa för att bjuda goda vänner på efter föreställningen.

Hade väl tvättat händerna lite skyndsamt innan vi gick. Väl i salongen blev det ju varmt och en intensiv lökdoft från mina händer steg upp mot teatertaket...

Musikanta sa...

Maisoui:
Lycka till med pajen! Glöm inte att förgrädda pajskalet!
Kram/M

tant lila sa...

Nu har jag just ätit din goda purjolökspaj, med variationen att ha en pajdeg med hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl och utan ägg.
Den var jättegod! Tack för receptet!

Bloggblad sa...

Det hände mig nyligen... efter att jag lagat fisk - och sen skulle på konsert... Fasen vad det stank. Jag fick sitta på händerna.

Eleonora sa...

Tack för din kommentar borta hos mig. Jag hade inga pengar på kontot och telefonsamtalet gick ju till ett Norrköpings nr, så det kostade bara 1.40: Så här i efterhand kan jag inte förstå att jag lät mig luras med så totalt, men jag gjorde i alla fall ingen bokning eller lovade något.
Ha det gott och stor kram

Musikanta sa...

Tant Lila:
Jag hade heller inget ägg i pajdegen från början, men läste i Annas nya mat att pajskalet skulle bli sprödare om man tog i ett.

Jag tyckte kanske att det blev det - är inte så lätt att känna i alla röran...

Roligt att det smakade bra! Jag tog receptet "ur minnet" eftersom jag förärat Mirren den vegetariska kokbok där receptet står.
Kram/M

Musikanta sa...

Eleonora:
Det värsta som kan hända är väl att de fått nys om din e-postadress så att du får nya "erbjudanden" framöver.

Jag skickade in ett förslag till en slogan i Vi i Villa för några år sedan och sedan dess har jag ständigt fått e-post från tidningen, trots att jag får den i brevlådan...
Kramar/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hoppas det hjälpte! Fisk är nästan värre än lök...