torsdag 11 juni 2009

Från mitt liv som kantor 9

Återigen får man uppleva lyckan av att sluta skolan och få sommarlov. Igår i Gusums kyrka och idag i Ringarums. Fast denna gång slapp jag ha ansvar för alla skolklasser som skulle sjunga och som jag brukade ackompanjera när jag var lärare.Ringarums skola (alla bilder utom fiolflickorna går att klicka större)

Det har varit stor diskussion i NT om att ha avslutningen i kyrkan eller inte, efter det att rektorn i en liten skola på Vikbolandet hade tillkännagett att det stred mot religionsfriheten att ha avslutning i kyrkan. Den hade man haft i Jonsbergs vackra kyrka sedan folkskolan infördes! Kyrkoherden i församlingen hade nämligen deklarerat att han tänkte ge Guds välsignelse åt alla barnen innan de försvann på sommarlov.

Men se det gick inte rektorn med på. Gärna avslutning i kyrkan men där fick ingenting förekomma som möjligen skulle kunna påminna om den kristna tron. Det skulle ju kunna tas illa upp av föräldrar och barn med annan religion än den kristna… Här kan du se och höra lite av diskussionen.


Små finklädda elever innan intåget i kyrkan

Nu hör det till saken att i denna lilla skola finns inga barn som inte har svenska föräldrar, så speciell hänsyn hade inte behövts i just det här fallet. Varken rektorn eller kyrkoherden gav sig, så den avslutningen fick hållas i gympasalen eftersom det var kallt och regnigt ute.


Intåg i kyrkan under klockringning

Varken i Gusum eller i Ringarum blev det några problem med den saken eftersom vår kloke kyrkoherde inte brydde sig om att nämna varken Gud, Jesus eller den Helige Ande i sitt lilla tal till eleverna. Det handlade om att sommaren skulle omsluta dem med värme och kännas lika skön som när man barfota trampar i en koblaja - han är bördig från Stockholm min gode vän kyrkoherden.

Här i Östergötland säger man "komocka". Men eleverna var med på noterna ändå. De protesterade högt och ljudligt mot hans beskrivning! Och eftersom rektorerna inte hade något emot att vi sjöng två verser av Den blomstertid nu kommer så kom Gud med på ett hörn i alla fall.

Andra versen lyder nämligen: Man hörer fåglar sjunga, med mångahanda ljud. Skall icke då vår tunga, lovsäga Herren Gud? Tre små flickor spelade Blinka lilla stjärna på fiol, några elever spelade Eurovisionens signaturmelodi till gitarrackompanjemang och en flicka i sexan sjöng alla sex verserna på Cecilia Lind utan ett enda papper i sina händer. Mycket rent och vackert dessutom!


Tre små flickor spelar Blinka lilla stjärna på fiol

Alla klasserna på skolan hade tillsammans tränat in en minimusikal. Först handlade det lite om mobbning – tror jag – eftersom jag inte hörde mycket av vad eleverna sa. Sen verkade det, av klädseln att döma, som om de träffade på några utomjordingar.

En körfarfar upplyste mig efteråt om att det var en resa i tiden 700 år framåt, därav robotar i stället för lärare och den konstiga utstyrseln. Hamburgare fanns däremot inte år 2700 till de nutida elevernas stora sorg…

Flera sånger ingick i den lilla musikalen. Så fick sexorna några ord på vägen eftersom de flyttar till Valdemarsvik till hösten och var sin ros. Så var det hela slut och jag fick spela Änglagård två gånger innan den stora kyrkan var tömd på folk.

Grande Finale med handklapp

Det är ju fredag i morgon, men något mer fredagstema än det första hinner jag inte med den här månaden eftersom det händer så mycket annat spännande som jag vill skriva om. Sen är det ju uppehåll med temat för semester så det får bli igen till hösten. F.ö. firar jag min födelsedag nästa fredag, så det hade i alla fall inte blivit mycket skrivet den dagen. Jag har också Aron som jag måste berätta om, men det får bli i nästa inlägg...

10 kommentarer:

tant lila sa...

Det är lite knepigt med skolavslutningarna i kyrkan, tycker jag. Här i byn ligger skolan mittemot vår fantastiskt vackra kyrka och där är skolavslutningarna fortfarande, men när jag jobbade här fanns det två elever som inte hade varit med om en enda avslutning under sina nio första skolår!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Man undrar varför de inte tillsammans med sina föräldrar kunde gått med i kyrkan enbart i studiesyfte i så fall.

Ska man fortsätta att leva i Sverige och försöka att integreras kanske det vore bra att se och uppleva hur majoriteten av de svenska barnen har avslutat sin vårtermin de senaste 150 åren.

Men det var väl ingen som frågade de stackars barnen om de ville vara med eller inte på avslutningen, antar jag.

Barnen bryr väl sig inte särskilt mycket om ifall de blir välsignade eller ej. Det är vi vuxna som skapar alla de här problemen.

Jag har full förståelse för den elev som inte ville gå till skolan och ha avslutning i (den vanligtvis illaluktande) gympasalen.

Bloggblad sa...

Länken är fixad!

Måste sova nu - kom från studentkalas nyss... läser om skolavslut när jag kommer hem på söndag.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är inte obligatoriskt på något att sätt att läsa bloggen, haha!

Ska iväg och shoppa loss (korsordspenna bl.a.) så jag hinner inte ta reda på vart du ska just nu. Ha det gott så länge!

Mirren sa...

Musikanta: Har svårt att tro att det skulle vara muslimska elever som inte får gå till kyrkan. Det måste vara extremt ovanligt i så fall. Brukar inte vara de som är problemet utan barn till helsvenska ateister. Till saken hör att Välsignelsen inte nämner Jesus vid något tillfälle och till och med kan läsas vid muslimska sammankomster.

Musikanta sa...

Mirren:
Det har jag faktiskt inte tänkt på! Då har ju den rektorn på Vikbolandet inga argument alls egentligen för att inte hålla avslutning i kyrkan. Det var ju bara välsignelsen som kyrkoherden ville läsa.
Kram!!

Marianne sa...

Mirren har rätt! Och dessutom är det ju faktiskt samma Gud i alla de tre stora religionerna kristendom, judendom och islam. Muslimer är oftast fullt medvetna om det, jag tror däremot att de flesta kristna tror det är någon annan, ungefär som skillnaden mellan Gud och Shiva eller andra hinduiska gudar. Så är det inte.

Så det är bara nys att muslimska barn inte skulle kunna gå i kyrkan. För muslimer ligger skillnaden i traditioner om hur man ska leva sitt liv för att vara gudfruktig, och att Koranen är den skrift som gavs till de semitiska folken från Gud. Judar och kristna hade redan fått var sin skrift, nu fick även araberna en skrift.

För muslimer är Jesus dessutom en profet lika mycket som Muhammed, men för dem är Muhammed den siste profeten och den som förkunnade Guds slutliga bud. Men de förnekar inte på något sätt Jesus eller någon av den andra profeterna som Abraham eller Moses.

Det är synd att det ska bli sådana där bråk om någonting som bara existerar i någons fantasi, även om det var väl ment av rektorn. Tyvärr underblåser det nog bara fördomarna i stället.

Kramar!

Musikanta sa...

Mycket intressant inlägg! Synd bara att inte rektorn på den lilla skolan får läsa det...

Nu hör det till saken att det är ca en halvmil till kyrkan från skolan. Därför skulle förmodligen det behövas tre busssar för att forsla dit barnen. De brukar åka buss dit men hem skjutsar föräldrarna. Det är kanske där skon klämmer - att hon ville spara in här.

Det blev en tråkig avslutning på denna termin fick jag höra idag på friluftsgudstjänsten av några församlingsbor. Många av föräldrarna till skolbarnen demonstrerade mot beslutet och höll barnen hemma!
Varm kram och tack för ett mycket intressant inlägg!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag glömde förstås som vanligt att skriva att föregående kommentar var till dig!

Marianne sa...

Jag förstod det ändå : )

Du kanske kan skicka det till rektorn? Eller låta det färdas genom de vanliga skvallerkanalerna, de brukar vara ganska effektiva.