fredag 26 juni 2009

Nytt liv?


Min födelsedagspresent till mig själv

För tre år sedan fick jag Viktväktarnas guldnyckel för att ha uppnått min idelalvikt. Min nuvarande är precis tio kilo mer än den var då...

Så nu är det bort med smörgåsar, kakor, bakelser, glass, majonnäs, vispgrädde och allt annat som är mumsigt och gott...

Har lyckats hålla diet i tre dagar nu men kan fortfarande inte få på mig jeansen som jag köpte för ett halvår sedan...

Hur kan man gå upp tre kilo på ett halvår utan att äta mer än normalt och lite tårta då och då? Och en och annan kanelbulle?

MOTION är naturligtvis det som saknas säger alla. Jag är ute och promenerar pliktskyldigast tre gånger i veckan någon halvtimme, men det hjälper tydligen inte. Och man ska inte glömma städningen emellanåt. Den ger åtminstone mig en del motion - fast inte så ofta förstås.

Trädgårdsarbete gör bara att man blir extra hungrig efteråt. Så nu har jag hittat en lösning på mina motionsproblem - en SPINNINGCYKEL! När min pappa köpte en av de första 1955 hette det motionscykel men konstruktionen är densamma utom att det inte fanns dator på den gamla.

Då kan jag sitta i lugn och ro hemma och cykla, oberoende av väder och grannar (de träffar man alltid när man är ute och går och även om det är trevligt tar det extra lång tid) och samtidigt lyssna på någon bok.

Annars kan cykeln som Puhs bakben, som Nasse upptäckte när Puh hade fastnat i entrén till hans hus, vara bra att hänga badlakanet på till tork efter duschen...

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Härligt med nytt liv. Här ska också knapras mycket grönt i sommar. Motionerar gör jag redan, men inte ser jag ut som en vinthund för det...

Jag hade en motionscykel ett tag, men ack vad svettig jag blev...:) Näe, det var en dålig bortförklaring... den dånade så jag hörde inte teven. (Var den bättre?)

Marskatten sa...

Underbart!
Jag säger bara: Lycka till!

Mina föräldrar har under hela mitt liv ägnat sig åt att skaffa diverse motionsredskap, inklusive cyklar av alla varianter...vad har det resultarat i?
Jo - min far är mager som en fågelskrämma (vilket han säkert hade varit ändå) och min mor har ca +15 kilos övervikt (vilket hon med största sannolikhet hade haft ändå).
Detta har haft till följd att jag ratar alla hemmavarianter av motion men tror benhårt på promenader, raska sådana, minst 45 min. 3 ggr/vecka. Samt hålla igen på socker. Sockret är farligt.
Fett vet jag inte...jag äter Bregott på smörgåsarna, men undviker 43% grädde.
Lycka till, i alla fall och trampa på!
Ha en skön sommar!

Klimakteriehäxan sa...

Ack ja, denna eviga kamp vi för. Så jobbigt! Men härligt de gånger man lyckas! Nån guldnyckel fick jag aldrig hos VV.
Önskar dej väldigt mycket lycka till med cyklandet. Själv hade jag som mål att pumpa min (vanliga) cykel i dag. Blev inget. Fastnade i solstolen ...

Minerva sa...

Det enda som hjälper, har jag upptäckt, är att minska portionerna och hellre äta lite mindre och oftare än mycket och sällan. Jag har flera gånger gått ner i vikt trots att jag unnat mig eftermiddagsfika varje dag! Motion gör varken från eller till. Det är nyttigt för kroppen men spelar ingen större roll för vikten. Min man har ca 15 kilos övervikt trots att han sportar, gymmar och tränar nästan varje dag. Men hans portioner är för stora! Det är min teori kring viktuppgång/viktnedgång.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har inte invigt den ännu...

Marskatten:
Jag vet att tyvärr har motion och vikt inte så mycket med varann att göra som man tror - men när man börjar bli stel i lederna känns det bra att röra på sig. Och det är så tråkigt att promenera ibland...

Jag har bantat sen jag var 14 år så jag vet allt om detta ämne. Tyvärr!
Kramar!

Musikanta sa...

Klimakteriehäxan:
Bra idé att pumpa cykeln. Det hade jag nästan glömt bort. Här ute på landet finns fina cykelvägar. Men det är lätt att man fastnar vid datorn i stället...
Ha en fortsatt skön sommar!

Minerva:
Att äta mycket lite men ofta tror jag är A och O. Då håller man blodsockret och huvudvärken borta. Men motion är naturligtvis också bra, i synnerhet när man är äldre.

Eftersom vi bor på landet blir det ju att man måste ha bilen så fort man ska handla t.ex. Vilket inte gör det hela bättre.
Ha det gott i sommarvärmen och kram/M

Marianne sa...

Hahaha, du är för rolig! Hänga handduken på tork efter duschen!

Men lycka till! Själv är jag ju tvärtom och försöker alltid proppa i mig så mycket jag kan så att jag ska gå upp lite i vikt. Så jag kan tyvärr (?) inte bidra med några goda råd.

Men det där med motion tror jag är bra, oavsett om man har sin idealvikt eller ej. Själv har jag stegräknare för att se så att jag inte försoffar mig alldeles. Ska väl inte påstå att jag kommer upp i önskat stegantal varje dag (10.000), men faktum är att jag oftast är uppe i en 5-6-7.000 varje dag av att bara springa runt här hemma! Upp och ner för trapporna, ut i trädgården en sväng, har glömt något på andra våningen ... Det blir en del.

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag vet att du inte tar upp så mycket plats här på jorden. Kommer ihåg att du inte var för tung för att rida på en shetlandsponny (?) - man fick väl inte väga mer än 50kg tror jag det var...

Jag skulle väl få ihop en del steg också - men vi har ju ett enplanshus så det blir inte så mycket motion som med trappor... Men det är ju fantastiskt att du går så mycket varje dag i alla fall bara genom att springa runt i ditt eget hus! :-)
Sommarvarm kram/M

Grekland nu sa...

Ja, tänk vilken evig kamp det här med vikten är! Jag tror också på att äta fem mål om dagen - i små portioner - och att motionera lagom mycket, mest för att man mår bra av det i största allmänhet. Har aldrig haft plats för nån motionscykel, men skulle nog också haft den till att hänga handdukar och kläder på, är jag rädd...Men du kommer nog igång, så trampa på och lyssna på nån bok, sen kan du ju ta några promenader ibland också och lyssna på fåglarna!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Det är lite en ursäkt kanske för att sitta och lyssna på en bok - jag har inte ro att göra det bara i en stol under dagen...

Fåglarna har tyvärr slutat sjunga nu - eller är det bara jag som hör dåligt? Det är bara kråkor och sparvar som jag hör numera.

Nu ska jag följa ditt råd och ta mig lite till livs, som Nalle Puh brukade säga. Lite te och några fullkornsskorpor med honung, det får man äta emellanåt.
Ha det gott och kram/M

Eleonora sa...

Lycka till med smalperioden. Har just också börjat - igen - det går sakta men min metod är en annan än Viktväktarna, så jag fortsätter och hoppas på resultat. Ischias och ryggskott i höstas har satt sina spår, tyvärr. Men jag kämpar på.

Fina bilder MM tagit och trevlig text du sammanställt!

Fortsatt god sommar och kram

tant lila sa...

Lycka till!
Men, frånsett värmen idag, älskar jag den där känslan när vinden känns i ansiktet, och jag glider fram på min rel. nya, röda tantcykel! Det är en helt ny känsla mot den jag hade på den mera sportiga, gamla cykeln.
Men, du vet ju att det är mängden du äter som är avgörande, sedan kan du nästan äta vad som helst enligt nyaste rönen. De gillar jag!

Musikanta sa...

Tant Lila:
Jag tror att jag skulle kunna hålla kurser om bantning eftersom jag hållit på av och till sedan jag var 14 år.

Jag fick då några bra piller av min snälla pappa som gjorde att jag gick ner 6 kilo på 14 dagar. Dom började på P och man blev väldigt pigg av dem dessutom.

Tyvärr drogs de in efter någon tid men jag hade fått 100 tabletter som jag vårdade ömt i många år. Det räckte med en om dan för att man inte skulle var det minsta hungrig! Och inte behövde man sova heller...

Det är inte lätt att äta en portion som inte är större än ens knytnäve om det är väldigt gott, apropå små portioner! Jag har hört att det ska vara måttet på en liten sådan. Allt inräknat.
Kram!

Musikanta sa...

Eleonora:
Visst, det går långsamt men det gäller att ha tålamod och inte ge upp. Förra gången tog det mer än ett halvår innan jag kom ner i idealvikten. Men när man ser att det börjar ge resultat så är det roligare.

Det är ju bara så svårt att hålla vikten sen. Det var inte mycket mer jag skulle få äta för att inte gå upp igen. Och det visade ju sig att det var helt rätt, eftersom jag naturligtvis inte kunde hålla mig till den smala vägen...

Tack för snälla ord om mitt inlägg idag! Ja, han tar bra bilder MM! Jag blev så förtjust i stenmuren - inte säkert att han tagit foto av den om jag inte bett honom...

Kramar!!!

Elisabeth sa...

Ja, jag tror de där cyklarna kan användas till mycket! Min syster har sin gamla MOTIONSCYKEL stående nere i källaren... och nu hänger det ju inte blöta handdukar på den, men där emot gamla vinterjackor och täckbyxor! Så hur man än ser på det... viss nytta gör nog de där cyklarna! Fast kanske inte på det sätt det var tänkt...!

Varm kram...

Ps. O tack... tack för ord som bär!

Musikanta sa...

Elisabeth:
Roligt att du tittar in ibland. Jag ska börja använda motionscykeln mer när det blir lite svalare...

Ha det gott i sommarvärmen. Själv är jag mest inomhus där jag kan få kalluft från mina värmepumpar. Mår inte så bra i värmen utomhus...
Många varma (puh) kramar till dig och Carolina!