lördag 4 december 2010

Fredagstema Show&Tell – Julsånger

Erica Pettersson står för december månads fredagstema. Övriga fredagsbloggar hittar ni hos henne.

Julsångseran börjar ungefär samtidigt med julmarknadsditon men sträcker sig däremot över julhelgen och en bit in i januari. Hos oss tar den slut i och med Trettondedagen då min vän Maj-Gret brukar ha musikgudstjänst med sina körer i Mogata kyrka och vi då får en resumé över julens sånger från första advent till Trettondedag jul. Även Lucia med tärnor ingår i denna julsångskavalkad. Jag har äran att varje år sedan ett tiotal år tillbaka ackompanjera detta evenemang.


Maj-Gret och hennes körer i bygdegården i Östra Ny

Så har man möjligen glömt bort vilka sånger som sjöngs första advent kan man gå till Mogata kyrka den sjätte januari och påminna sig.

Julsånger innebar under min aktiva tid som kantor ganska mycket jobb. De största händelserna var det årliga luciafirandet i Mogata kyrka med barnkören och Julens sånger med kyrkokören och vänner fjärde söndagen i advent. I barnkören skulle barnen kunna alla sånger utantill förstås och alla skulle också läsa var sin vers. Vi brukade börja repetera redan i oktober.

Många av de sånger som jag läst om hos mina bloggvänner fanns på min barnkörs repertoar. Bland annat Det strålar en stjärna (som egentligen heter När det lider mot jul som ingen brukar kunna) och Julen är här med musik av Billy Butt, enligt mina kompisar i dragspelsgänget det enda bra han någonsin har gjort...

En ny julsångstradition som jag fått lyckan att uppleva på gamla dar är Frälsningsarméns julkonsert i Norrköping till förmån för deras Håll Grytan Kokande-insamling. Dagsbergs Dragspelsgäng var engagerat i år tillsammans med Åsa Sjöberg, ”Norrköpings egen sångfågel” enligt NT.


Här förbereder sig Marie tillsammans med Bengt, Leif och Claes före konserten

Ung, vacker och välsjungande ackompanjerades hon av Fredrik Ingå, härlig pianist och musikaliskt underbarn en gång i tiden. Första gången jag såg honom i aktion var för ungefär tjugofem år sen när han som fjortonåring ledde en egen liten orkester som spelade cirkusmusik till Norsholms berömda Ungdomscirkus.Fredrik vid den utmärkta Yamahaflygeln ackompanjerar Åsa i "Nu tändas tusen juleljus". (Fotot togs av min vän i Dagsbergsgänget, Sven-Åke Molund)

Vi hade sex julsånger på vårt program i torsdags kväll – lite mer av det hurtfriska slaget medan Åsa och Fredrik stod för det mer lyriska och högtidliga inslaget i konserten. Vi sjöng t.ex. Mössens julafton, Knalle Juls vals och Min barndoms jul, medan Åsa sjöng Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul och Ave Maria bland många andra…

Konserten inramades av Frälsningsarméns egna musikkårer från Norrköping och Finspång. Man kan ha olika åsikter om frikyrkor i allmänhet – men de duktigaste musikerna vi har i detta land kommer många gånger därifrån. Det var ett härligt drag i den sammanslagna orkestern som bland annat spelade Season greetings och Christmas Joy.

Musikkårerna avslutade med Christmas Joy

En fantastisk publik på säkert över tvåhundra personer hade mött upp som sjöng med och klappade händer allt vad de orkade för varje sång vi sjöng! Konferencier var Reidar Svedahl som Norrköpingsborna mest kommer ihåg för att han satte tomteluva på Rådhustornet och stora adventsljus på fyra höga fabriksskorstenar på Värmekyrkan, gammal industrilokal på Holmens bruksområdet. Inte bara genom sin norska brytning påminde han om Skavlan…Fullsatt i Frälsningsarméns nyligen renoverade och invigda lokaler

15 kommentarer:

olgakatt sa...

Håller med om Frälsis musik och musikanter! Jag minns en replik i filmen om Joe Hill - han kunde inte förstå varför dom skulle ha monopol på de bästa sångerna! Sen snodde han en melodi och gjorde nidvisan om "pie in the sky when you die"

Pettas sa...

Du om någon torde ha många musikupplevelser på ditt konto:).
På många olika sätt..och en stor rikedom...

kramar!

Bloggblad sa...

Jag måste nog dit och titta, har dom tagit bort källarvåningen? När jag var barn var stora salen jättestor med läktare, sen la dom ett golv på mitten och fick det stora rummet där du var och spelade åt mig - och en mindre lokal däruppe.

Min mamma tillbringade hela sin ungdomstid på den kåren... och min morbror var musikledare där och soldat i hela 70 år!

Även om inte jag varit särskilt ofta där, så känner jag släktens vingslag när jag kommer dit.

Bloggblad sa...

Kanske är det släktens änglavingslag?

Musikanta sa...

Olgakatt:
Väldigt många av populära visor har sin rot i gamla frälsningssånger. Flickan i Havanna t.ex. Det är inte bara Frälsningsarmén som skapar musiker och musikanter. Även i Pingstkyrkan har varit en grogrund för många framstående musiker i vårt land.

Musikanta sa...

Karin:
Av de gamla svenska julsångerna tror jag nästan jag kan alla. Även de flesta av de traditionella engelska och amerikanska julsångerna.

Däremot är jag dålig på den senaste julpopen. Därför är det trevligt att läsa runt hos fredagsbloggarna och lyssna till många videor som jag aldrig har hört.
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, i källaren var det ett VIP-rum där vi fick sitta före och efter konserten och fika.

Det rummet som du och jag var i fanns väl inte kvar, antar jag. De hade också en underbar nyköpt Yamahaflygel! Skillnad mot det gamla pianot jag spelade på då!

Du måste gå dit någon gång! Du kommer säkert inte att känna igen dig. Alla var fantastiskt trevliga mot oss, det var verkligen roligt att vara där. Även om jag inte känner släktens änglavingar som du...

Miss Gillette sa...

Tänk att man kan heta Ingå! Ja, hellre det än Uteslutas, förstås. (Ursäkta, kunde inte låta bli.)

Västmanländskan sa...

Härligt! Man kommer i julstämning bara av att läsa om all julmusik.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Han heter naturligtvis ing-å och inte in-gå, haha! Det är rätt fantastiskt att jag aldrig har fått den associationen... Han är ju så etablerad i Norrköping under det namnet.

Men du är en ju en synnerligen aktiv språkanvändare så det är inte så konstigt att du tänkte på det kanske! Det var roligt i alla fall. Jag ska fråga nästa gång om Ingå ingår i framträdandet...

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Jag har fått många nya tips bara genom att lyssna på några av videorna! Däremot är jag inte så mycket för jul och julstämning överhuvudtaget. Julen har alltid inneburit en massa jobb för mig och det har varit rätt tjatigt med alla julsångerna mellan varven.

Margit sa...

Hade varit roligt ocg trevligt att varit på FRÄLSIS..och fått vara med och ölyssnat och njutit..på konserten...
(har en del av min bakgrund från Frälsis, tills jag skilde mej, för 37 år sedan..)
Kram!

Musikanta sa...

Margit:
Jag är säker på att du hade haft en väldigt trevlig och givande kväll - i synnerhet med din bakgrund.
Kram tillbaka!

Anna, Fair and True sa...

Kan tänka mig att du tröttnar lite mot slutet :)

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Jag är ganska trött redan från början :-)...
Det enda Luciatåget som jag tänker titta på i år är det som förekommer på dagiset där Lillmirrarna går. Det är underbart oförutsägbart!