lördag 27 november 2010

Zarah Leander och julmarknadernas tidevarv

Nu har vi trätt in i julmarknadernas tidevarv som varar hela december. Var och sjöng i går med Dagsbergs Dragspelsgäng på Vikbolandsjul, en stor traditionell julmarknad i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet. Vi hade vårt framträdande en timme innan stängningsdags så de flesta hade väl gått hem då, eftersom det inte var så mycket folk som det brukar vara.

Några trogna fans har bänkat sig framför scenen. (Bilderna går att klicka större.)

Det fanns massor, massor med framför allt handarbeten till salu. Men vem köper en liten duk att ha på soffbordet för tvåhundra kronor nuförtiden? En burk hemgjord sötstark senap fick jag i alla fall med mig hem.

Ett antal tomtar fanns också på plats.

En kul upptäckt var Zarah Leandermuseet i källaren. Jag visste ju att det fanns där, men jag hade inte tidigare besökt detta. Hann inte mer än titta som hastigast eftersom man skramlade med nycklarna för att stänga lokalen.


En av Zarahs många kreationer.Zarah Leander har jag sett många gånger irl eftersom hon ofta var ute och åt med sin Arne Hülphers på olika restauranger i Norrköping på 70-talet. Jag var också med på hennes bejublade framträdande på Akademiska Föreningen i Lund någon gång i slutet på 50-talet.

En annan, mycket mindre julmarknad har jag besökt idag. Den hölls i en liten lada på Minnets gård. Minnet, som nu är ett vanligt hyreshus för några familjer, var tidigare konsumbutik i Mogata. Jag var där tidigt, så marknaden hade inte riktigt kommit igång. Det var mest loppisgrejor och något hantverk såg jag inte till.
"Minnet" var en gång i tiden konsumbutik i Mogata

Åsa är eldsjälen bakom julmarknaden.

En katt att ha i mina stövlar och två tomtar som kylskåpsmagneter blev resultatet av julmarknaden för min del. Jag blev av med tjugo kronor för dessa prylar tillsammans, vilket jag anser vara ett helt överkomligt pris.

Katten som hänger på strecket fickfölja med hem.

På hemvägen tog jag kort av Mogata kyrka med Mogata skola i bakgrunden. Kyrkan som var min arbetsplats från 1988 och skolan där jag jobbade från 1989 till 2001.

Mogata kyrka med skolan till höger i bild.

Dagen avslutades med att jag spelade psalmer och önskad meditativ musik som inte behövde vara klassisk (!) på en sinnesrogudstjänst i Drothems kyrka i Söderköping på lördagskvällen. Lätt som en plätt och inga noter behövde jag heller eftersom de redan fanns både i huvudet och i fingrarna. Det blev Låt mig få tända ett ljus, Les Feuillets Mortes och Vi tänder ett ljus i advent.Koret i Drothems gamla vackra kyrka i Söderköping

Efter det jättetrevlig glöggfest hos en av Mina Damer i Norrköping.

9 kommentarer:

Pettas sa...

Tack Musikanta, för en trevlig tripp bland julmarknader och musikstunder.
Alltid roligt att följa med på det här sättet.
Stövelkatten, är den till för att hålla ihop stövelparet eller har den också någon annan funktion.

Trevlig första advent-kram!

Musikanta sa...

Karin:
Jag har stoppat ner tassarna i mina stövlar så att de håller ihop. Enda användningen tror jag.

Nu bär det strax av till kyrkan i snöstormen. MM är kyrkvärd och jag är medföljande som omväxlings skull. Kan vara skönt för en gångs skull att bara sitta och lyssna och sjunga med i psalerna.

Många kramar till min trofasta bloggvän från Ingrid

Bloggblad sa...

Blir man så där pigg per automatik efter pensionen? I så fall vill jag gå i pension direkt.

Jag har varit seg som sirap i flera dagar - och fasar för fönsterbytet som ska ta två veckor...

Marianne sa...

Ja nu börjar den hektiska tiden för dig med spelningar kors och tvärs i landet. Du får verkligen julstämning bara av att jobba. Härligt. Vi har varit på julskyltning i stan, och det var verkligen vackert. Som ett julkort med den stora granen och små nissar som sjöng.

Smart med den där katten till stövlarna, de har ju en tendens att ligga och säcka på golvet.

Kram!

Musikanta sa...

Det är jobbigt att jobba, det är därför du är seg. När man slipper det blir man pigg...
Tänk att det ska bli så HÄRLIGT med nya, snygga fönster så kanske det hjälper!

Musikanta sa...

Här är det lite väl mycket julstämning som du kan se av mitt nyinlagda foto överst. MM ska ge sig ut om en stund och försöka skotta ut bilarna åtminstone. Och en granne sa att det skulle komma ännu mer snö senare idag :-(.

Norrköping (och Söderköping också antar jag) har fått mest snö i hela Sverige, läste jag i tidningen idag.

Dessuton stormade det samtidigt, så folk vågade sig inte ut för att titta på julskyltningen. En julkonsert på Vikbolandet fick t.o.m. ställas in eftersom musikerna och körerna inte kunde ta sig dit...
Kramar!

Musikanta sa...

Jag glömmer alltid att skriva till vem min kommentar är tänkt. Den första av de sista var till Bloggblad, den ovan den här till Marianne...

Klimakteriehäxan sa...

Här är länken till min tyrolersallad som jag tror är nåt för dej:
http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2008/12/julens-bsta-sallad.html

Musikanta sa...

Klimakteriehäxan:
Kommentar lite sent omsider. Har kopierat ditt recept och ska pröva det snarast. Verkar mycket gott!