Bo Beskows skiss till det stora Mariafönstret i Skara Domkyrka i ett av Mogata kyrkas söderfönster
Igår gick den årliga Mogata Marken av stapeln här i vår lilla by. Den invaderades som vanligt av människor både nära och långt ifrån. Vid tiotiden när marknaden öppnade officiellt och när jag och MM var där, var det mest grannar vi träffade.
En strålande marknadsdag för blomförsäljning och annat
Övriga marknadsbesökare hade väl inte hunnit dit än, antar jag. MM, som vanligtvis skyr sådana tillställningar som pesten, skulle som kyrkvärd representera kyrkan, som var öppen med kaffeservering och försäljning av prästost av en riktig präst – komminister Stig.
Utbudet var det vanliga – loppisstånd med mängder av saker man inte behöver, brödförsäljning, massor av klädstånd, strömmingsburgare i stället för varmkorv och väskor, alla för hundra kronor styck. Eftersom det fattades en mindre vit väska i min omfattande väsksamling, var detta den enda utgiften denna dag.
Marknaden har inte riktigt kommit igång än. Det vackra gamla tingshuset och den nygamla skolan i bakgrunden
Ett av de mer bisarra inslagen på marknaden
Hundra kronor var enhetspriset på alla väskorna - utan kvitto...
Ett av de mer bisarra inslagen på marknaden
Hundra kronor var enhetspriset på alla väskorna - utan kvitto...
Även barnen kunde roa sig denna dag
Klockan elva var det dags att lyssna till orgelmusik i kyrkan. Min vän Torbjörn, tidigare kantorskollega i Sankt Anna och Börrums församlingar på den tiden det var separata församlingar, spelade vackert på den härliga Mogataorgeln, som jag söndagligen trakterade i över femton års tid. Det var lättlyssnad musik bl.a. Ta mig till havet (en av mina favoriter) och Birkalåten.
Den härliga Mogataorgeln
Torbjörn och jag med den nyköpta väskan i ett säkert grepp vid kaffebordet i Mogata kyrka. Komminister Stig i bakgrunden
Stig höll en kort andakt och vi sjöng några psalmer. Sen anknöt han en dikt av Alf Henriksson till sin betraktelse. Den förtjänar att citeras:
"Jag såg att häggen blommade,/det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade/och sade: Se och känn!
Hon stod vid makaronerna,/hon sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken /hade häggen blommat ut."
Efter musikstunden tog jag åter en sväng på marknadsplatsen och fotograferade min gamla skola, där jag jobbade som speciallärare i över tio år men där jag inte satt min fot sedan jag blev pensionerad…
Den allra äldsta skolbyggnaden från 188-talet. Inrymmer numera bibliotek, lärarrum och textilslöjds- och hemkunskapssal
Eftersom jag inte träffade fler bekanta tog jag min nyköpta väska och min kamera och gick de cirka fyrahundra meterna hem igen till vårt hus där storstädning av sovrummet väntade. Ett projekt som skjutits upp sedan måndagen…
En liten klarinettist som tar tillfället i akt att tjäna en slant
Det var avsevärt fler marknadsbesökare på hemvägen...
4 kommentarer:
Jag ser på den blå himlen att du var tidigt ute!
Undrar hur länge sen det är som jag var på en marknad...
Bloggblad:
Man måste ju gå dit när marknaden är i den egna lilla byn...
Annars är det ju Lions på MM:s födelsedag nästa söndag i Sörping. Var vi inte förresten på marknad du och jag för två år sen vid kanalen?
På sätt och vis så har vi haft en liknande dag. Även jag har varit på en typ av marknad men inte lyssnat på kyrlig musik utan på ko-muuuande istället:D.
Kramar!
Karin:
Det är verkligen ett härligt ljud det också!
Kramar tillbaka!
Skicka en kommentar