måndag 12 mars 2012

Fredagstema Show&Tell - Reklam

Fredagstemat har blivit rejält försenat den här veckan p.g.a. en besvärlig influensa, som gjort att jag varit så trött att jag inte ens orkat öppna datorn. Än mindre skriva ihop något inlägg förrän igår kväll. Det är Olgakatt som bestämt att vi ska skriva om reklam, om vi ser den överhuvudtaget och om hur den påverkar oss.

Andy Warhole gjorde reklamen rumsren. Åtminstone tjänade han stora pengar på sina målningar. Bilden från nätet. (Går att klicka större.)

När jag studerade i London i mitten av femtiotalet var ännu teven inte var mans egendom i Sverige. Där hade man i alla fall startat en diskussion om man skulle tillåta reklam i det nya mediet eller ej. Sverige var ju vid denna tid extremt reklamfientligt och bötfällde omedelbart försök till smygreklam både i filmer och i radio.
Jag kom ihåg att jag frågade min amerikanske vän, som också studerade vid London University som jag, vad han ansåg om reklam i teve. Han tittade oförstående på mig och sa: ”Det vet jag inte. Vi har ALLTID haft reklam på teve…”

Men jag vet fortfarande att reklam på teve gillar jag INTE. Av våra fem kanaler: Ettan, tvåan, kunskapskanalen, barnkanalen och fyran, väljer jag alltid bort fyran. Är det någon gång något program som jag vill se där får MM spela in det åt mig och sen kan jag själv lätt trycka bort reklamen på datorn.Annan reklam i brevlådan tar jag saklöst emot. Kollar noga vilka extrapriser det är på Willys varje måndag och river ut alla rabattkuponger från Åhléns, Kapp-Ahl och Lindex. För det mesta utnyttjar jag aldrig några, men ibland har det faktiskt hänt att jag haft nytta av en del. När man bor tre mil från de stora varuhusen, blir det sällan någon spontanshopping, utan man åker in till stan när man verkligen behöver handla någonting och då kan kupongerna komma till pass.


Ibland får man lite tips - eller så är det bara roligt att bläddra i Åhléns fina lilla reklambroschyr.

21 kommentarer:

Karin sa...

Ja visst är det skönt med våra reklamfria kanaler och det var ruskigt nära ett tag på åttiotalet att vi hade fått reklam lite var stans. Bengt Göransson är den svenska reklamfrihetens fader! På den tiden framstod man som väldigt töntig om man ansåg att det vore bra att hålla Public Service-kanalerna reklamfria!

Musikanta sa...

Karin E:
Inte tycker jag att det är bättre program i fyran än i ettan eller tvåan! För att inte tal om trean, som vi inte har hemma. Men tablån står ju i tidningen att förfasa sig över...

Det var ju därför man skulle ha reklam ju, för att programmen skulle bli så mycket bättre. En tacksamhetens tanke till Bengt Göransson om han lever.

Eleonora sa...

Hur reklamen påverkar mig? Vet inte riktigt. Men tror inte så värst mycket. Inte faller jag för frestelser att handla till vissa erbjudanden och inte faller jag för erbjudanden på FB eller annorstädes- Däremot ser jag på tv3 och tv4 rätt ofta. Dessa kanaler är ju reklamstyrda och därför kan dom också visa (ibland) bättre och kostsammare program. Men inte ens där tror jag att reklamen påv erkar mig. Det har nog att göra med hur man rent allmänt ser på reklam, tror jag. Och några gropar faller jag inte i.

Så synd om dig att du blev så sjuk och dålig vid besöket hos Mirren men tur att gullige MM kunde komma och hämta dig, så att du fick tillfriskna i den egna sängen.

Hoppas du känner dig bra nu och att allt är OK. Stor kramis till dig!

Miss Gillette sa...

Vi har ingen reklam-lapp på brevlådan av många skäl, inte minst med tanke på miljön. Men jag får ju en del direktadresserad reklam varav jag kollar på en del medan annat åker raka vägen i insamlingskassen. Det är ju fördelen med pappersreklam: att man kan skippa den om man vill.

Det går inte med tevereklam. Jag har noll tålamod med tevereklam, tittar aldrig på reklamkanaler. Jag är ju redan som det är väldigt ointresserad av teve, och det program finns inte som är värt det slöseri med min tid som tvångsreklamen är. Hellre än att se tre så mycket som tre minuters reklam avstår jag helt från programmet.

Miss Gillette sa...

PS Det går inte att abonnera på kommentarerna längre. Torde vara en inställning som går att ändra.

Musikanta sa...

Eleonora:
Nej, inte heller jag påverkas nämnvärt av reklamen. Jag ser nästan aldrig på teve heller, har fullt upp med bloggen och att se ett och annat program på datorn som MM spelat in åt mig.

Jag har fortfarande besvär med min rinosinuit - det brukar ta månader innan den ger med sig. Annars känner jag mig ganska pigg. Ska strax iväg till KK i Norrköping för rutinkontroll! USCH och FY!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag blir som du fruktansvärt frustrerad över reklamen i fyran - enda reklamkanalen vi har - och låter därför alltid MM spela in om det är något program någon gång jag vill se. Vilket är mycket sällan. Hälften av utbudet går väl bort genom att jag är totalt ointresserad av matlagning...

Jag skickar all reklam vidare till återvinningen så jag har ganska gott samvete när det gäller det.

Den lilla rutan där man klickade förr för att få kommentarerna hos andra bloggare skickade till sig är borttagen på alla bloggar numera. Har tittat på inställningar men hittar inte någon aktuell ruta att klicka i. Tråkigt.

Miss Gillette sa...

Fast det måste finnas en, jag sa samma sak på Korpusbloggen som också är en Bloggerblogg, och bloggarinnan ändrade nån inställning så att man nu kan få hem kommentarerna igen. Fast det står "registrera dig via e-post" eller nåt liknande, men det betyder att man får kommentarerna i mejlen.

Är det likadant hos mig? Att man inte kan abonnera på kommentarerna?

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Ja, jag såg en ruta där man skulle skriva in e-postadresser. Högst tio tror jag det var. Men jag har ju inte e-postadresser till alla som brukar kommentera. Men jag får väl skriva upp dem jag har...
Ja ska titta efter strax om du har någon ruta där jag kan klicka.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Rutan är borttagen hos dig och jag har inte fått någon information på min e-post att du har svarat på min kommentar. Tyckte väl att jag hade fått ovanligt få mejl den senaste tiden...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Nu har jag skrivit i några e-postadresser,din bl.a. Få se om det funkar.

Miss Gillette sa...

Tack, men det är inte den funktionen jag söker. Du vet vilken jag menar? Jag har frågat på Korpusbloggen nu var man hittar den inställningen, för jag kunde inte heller hitta den och alternativet är inte aktiverat på MG nu, vilket är högst förtretligt. Dumma Bloggermänskor som prompt ska försämra. Återkommer!

Bloggblad sa...

Miss G & Musikanta: Nåt har ni i alla fall klickat på så att jag får era kommentarer här till varandra... det brukar jag inte få.

Det står ju "prenumerera på kommentarer" längst ner... men det gäller väl till sig själv och inte till andra.

I det här sammanhanget törs jag ju knappt tala om att jag tittar jättemycket på tv... fast inte på reklam. Då gör jag nåt annat. Men jag skäms inte, för jag gör så mycket annat nyttigt, så nån liten last kan jag ju få ha!

Miss Gillette sa...

åkäj, nu hittade begåvade Maken det. Inställningen görs under Inställningar --> Kommentarer --> Kommentarsformulärets placering. Om man väljer Nedanstående inbäddat inlägg (som ingen mänska kan begripa vad det ska betyda) så finns funktionen där, trots att den saknas i både alternativet Helsida (som jag har använt) och Popup-fönster (som du använder fn).

En arbetsseger över dumtekniken!

Miss Gillette sa...

bloggblad: Nja, det kanske går på nåt krångligt sätt som vi (läs: Maken) inte är helt säker på. Och den text du ser står ju inte i samband med att du skriver kommentaren, utan när du ser den uppdaterade listan med kommentarer.

Men just nu får du nog kommentarerna därför att musikanta har skrivit in din mejladress på ett annat ställe i inställningarna. Men där får man ha max tio adresser så det är ju ingen lösning.

Karin sa...

Hallå och grattis till arbetssegern Ms Gilette! Jag får e-post om alla vedermödor och framsteg. Det droppar on meddelanden från såväl MG som Bloggblad och Musikanta i min inbox. Kanske något som ska fixas till?

olgakatt sa...

Tjohej, vad det ramlar in i min epost av kommentarerna ovan!
Det var kanske inte riktigt meningen?

Västmanländskan sa...

Jag får också alla kommentarer till min mejl, trots att jag inte kommenterat originalinlägget.

Bloggblad sa...

Musikanta: Jag tror att du nog får klicka bort det du har klickat på, för min inkorg blir proppfull när jag får alla dina bloggarvänners kommentarer. Det har inte hänt tidigare, började igår. Jag har inte ändrat någon inställning hos mig.

Karin sa...

Samma här!

Musikanta sa...

Alla:
Får inte längre veta vilka kommentarer som kommer in på mina inlägg på min e-post. Det är därför jag inte svarat tidigare. Nu har jag i alla fall gjort som Miss Gillettes begåvade make har föreslagit - få se om det blir någon skillnad.