måndag 1 april 2013

769 Lördagstema Show&Tell – Barndomens påskar

Gnuttan är det som har hållit i ämnena för lördagstemat i mars. Tack Gnuttan för trevliga teman! I april tar ByFånen över taktpinnen. Övriga lördagsbloggare finns listade till höger i bloggen.


Mina tre minsta barnbarn som har varit hos oss under en och en halv dag i påsk innan de skulle iväg till förskolan på skärtorsdagen. (Bilden går att klicks större.) Mirren tog bilden.

Jag kommer inte ihåg att påsken i min barndom var särskilt spännande. Tvärtom! På långfredagen klädde sig alltid min pappa i svart kostym och slips och man fick vara tyst och stilla och inte hitta på någonting mer än att sitta och läsa. Att handarbeta eller måla räknades som arbete, så det fick man inte heller göra. Alla affärer var stängda och även biografer och teatrar. På radion spelades stilla musik, teve fanns ju inte när jag växte upp.

Mamma vägrade att gå i kyrkan på långfredagen eftersom hon avskydde Litanian, en sjungen förbön, som hon tyckte var förskräckligt tråkig. Jag förstår inte varför, eftersom det är en underbart vacker gammal psalm som jag verkligen älskar att sjunga och spela. Det är klart att långfredagsgudstjänsten inte var särskilt rolig för övrigt heller.

På påsken skulle vi alltid umgås med mor- och farföräldrarna. Bägge de gamla föräldraparen hade, efter pensioneringen flyttat till min pappa och mamma i Norrköping. Det var middag hemma med mor- och farföräldrarna på långfredagen och även på påskaftonen. På påskdagen bjöd farmor och farfar på middag efter påskdagsgudstjänsten och på annandagen mormor och morfar eller tvärtom.

Godis förekom mycket sparsamt i mitt hem – jag har inget minne av att jag fick något speciellt påskägg. Mamma brukade baka en påsktårta med kycklingar i marsipan ovanpå och ägg hade vi naturligtvis till middagen som förrätt, tillsammans med sill och nubbe. Jag brukade måla äggen som karikatyrer av familjemedlemmarna när jag blev lite äldre.

Min första mans familj förde in en trevlig tradition under påsken, nämligen den att rulla ägg. Man skulle helst ha en uppstöttad tegelpanna med en filt över så det blev som en liten en backe. På golvet nedanför placerade man målade ägg med en slant ovanpå varje ägg.


Bilden har jag hittat här på nätet.

Så fick varje barn sitt ägg att rulla nerför backen. Det skulle krocka med äggen med slantarna. Gjorde de det fick de behålla slanten och så lades det en ny slant på ägget tills det gick sönder helt och hållet. Äggen är ju ovala så det rullade inte alltid precis som de tänkt sig. Barnens farmor klädde ut våra två barn till påskkäringar och målade dem med lite smink. De fick även var sitt påskägg som de fick leta efter. Men något minne av att de gick omkring och tiggde godis har jag inte...

8 kommentarer:

Pettas sa...

Att rulla ägg är också någonting nytt för min del. Jag skriver också, för att jag har upptäckt många nya traditioner tack vare detta tema.
Men roligt verkar det.

kramar
Karin

olgakatt sa...

Lekar med ägg har jag inte själv upplevt men det brukade förr stå tidningen om äggpickningstävlingen i Simrishamn. Folk gick ut på gatorna och pickade ägg mot varandra och den vars ägg höll när det andra gick sönder vann det trasiga ägget. Gissar att det var kokta ägg så att det gick att äta det fast det spruckit. Det liknar din äggrullningstävling.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Det var ju riktigt roligt när barnen blev lite större så de begrep att man kunde köpa något för pengarna de samlade på sig.
Som studenter var vi också tacksamma, min exman och jag, för lite extra tillskott i kassan.
Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Haha, jag skulle förstås skrivit att äggen var KOKTA, inte så kul annars. Har aldrig hört talas om äggprickningen i Simrishamn, men det måste ju ha varit kul när kända och okända människor gav sig ut med sina kokta ägg på gatorna för att pricka dem mot varandra! Förmodligen gick väl bägge sönder ibland också.

Äldsta barnens farmor och faster var från Halmstad, där det var en mångårig tradition med äggrullning.

Grekland nu sa...

Världens gulligaste små påskkärringar!! Jag minns också långfredagen som en dyster och låång dag, då allt var tyst och stilla. När det gäller det som Olgakatt skriver om, nämligen äggpickning, så är det en stor tradition här i Grekland. Förutom att man knackar äggen mot varann innan man äter dom så pågår även äggknackningstävlingar.

Musikanta sa...

Ingabritt:
Viss är de världens absolut gulligaste - men så är jag ju inte helt objektiv heller.

Kul att få veta att det finns äggknackningstävlingar i Grekland. Visste inte att man åt ägg där också till påsken.
Kramar!

Karin sa...

Kul med alla olika påskvanor! På ett av barnbarnens dagis har de vidareutvecklat rulla-ägg-idén. Alla ungar har fått fundera ut något sätt som kan få ett okokt ägg att klara att man släpper det från dagisets balkong. Det har uppfunnits i en månad eller mer och på skärtorsdagen var det stora äggsläppet. Inte ett enda ägg höll, trots alla fiffiga konstruktioner med skumgummi, fjädrande underlag och bommullsbäddar. Men roligt hade de!

Och jag håller med om att påskkärringarna är förtjusande!

Musikanta sa...

Karin:
Det måste ha blivit väldigt gäggigt med alla konstruktioner av skumgummi och andra underlag när de släppte de okokta (!) äggen. Hade de kokat dem innan kanske något ägg hade haft en chans att klara sig...
Men kul hade ungarna förstås!