onsdag 10 april 2013

774 Galleri Fredag - Glas

Nillas förslag på ämne till Galleri Fredag den här veckan är GLAS. Eftersom jag åker bort i kväll och blir borta några dagar utan tillgång till min vanliga dator publicerar jag inlägget några dagar tidigare. Övriga gallerister finns listade till höger i bloggen.


Bilden från Wikipedia - länk nedan. (De flesta bilderna går att klicka större.)

Ända sedan jag första gången som sextonåring såg de fantastiska fönstren i Sainte-Chapelle i Paris har jag varit en trofast och hänförd beundrare av glasmålningar* (se förklaring i slutet av inlägget), framför allt i kyrkorna. Så hänförd att jag skrev min B-uppsats i konstvetenskap 2002 om Bo Beskows glasmålningar i några olika kyrkor. Några av dessa kyrkfönster som jag skrev om kan man se här. Tyvärr var det innan jag började blogga så jag har inga foton själv på datorn från den tiden. (Uppsatsen trycktes inte i färg (!) så det blir inte rättvisande att scanna foton från den.)Chapelle du Rosaire i Vence. Glasmålningar av Matisse. Bilden från boken om kapellet som jag köpte när vi var där 2011. 

Många är däremot mina minnen av vackra glasfönster jag sett genom åren. En stor upplevelse var när jag 1952 besökte det då relativt nybyggda Matissekapellet i Vence. De blå, gröna och gula färgerna på kapellets glasfönster blev ett synminne som jag burit med mig genom livet. För några år sedan var vi där igen och jag blev inte besviken – färgerna var lika underbara nu som då.


Från Matissekapellet Chapelle du Rosaire i Vence. Bilden från samma bok som ovan.

Ännu en stor fransk målare – Chagall – har gjort enastående vackra glasmålningar. Något av detta såg vi på Chagallmuseet i Nice, men ännu fler på Fondation Maeght – ett museum någon mil norr om Nice.


Ett glasfönster av Chagall  i Chagallmuseet i Nice.


Stor glasmålning av Chagall som täcker en halv vägg i Fondation Maeght.

I Nice träffade vi för övrigt på fantastiska glasmålningar i Basilique Notre Dame, som låg något kvarter från hotellet där vi bodde. Där fanns både exempel på gamla traditionella glasmålningar och nyare mer abstrakta sådana.


Interiör från Basilique Notre Dame i Nice. En traditionell glasmålning i koret men mer "moderna vid sidorna.
Två exempel på dessa sidofönster. Dessa glasmålningar består av olika färgade glasbitar sammanfogade med blyspröjs. Egna foton.

Några av de glasmålningar som gjort det största intrycket hos mig genom åren är de underbara fönster som finns att beskåda i Sankt Vituskatedralen i Prag.


 Glasmålning från Sankt Vituskatedralen i Prag. Eget foto från 2011.

* Glasmålningar
I Sverige kallar man allting för glasmålningar, från kyrkfönster till hobbymålning på glasprylar. Man skiljer alltså inte på de fönster där färgade glasbitar är sammanfogade av en blyspröjs och blir till ett motiv och de fönster där man målat direkt på glaset. Det är heller inte adekvat att kalla sådana blyinfattade fönster för glasmosaik eftersom denna inte är transparent. På engelska heter färgade glasbitar med blyspröjs "stained glass" och på franska "vitrail" vilket utesluter förväxling. 

16 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag delar flera av dina underbara upplevelser av glasmålningar. Från besöket i Sainte-Chapelle har jag dessutom minnet av ett besvärligt ryggskott. Jag var på en visning med ett antal internationella kollegor och en amerikanska och jag hade uppenbarligen samma problem och letade hela tiden efter någonstans att kunna sätta upp en fot för att avlasta ryggen.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Då förstår jag att du aldrig glömmer Sainte-Chapelle... Ungefär samma sak hände mig på Mozartoperan i Prag för ett par år sen. Jag fick plötsligt en enorm ryggvärk som gjorde att jag ideligen blev tvungen att flytta mig på stolen. Hörde och såg inte mycket av föreställningen, men jag glömmer den aldrig!

Karin sa...

Fina bilder! Och tänk vad dessa fönster måste ha varit spännande att titta på och försöka tolka i en tid då det knappt fanns bilder överhuvudtaget, annat en en och annan handillustrerad bibel i klostren.

Karin sa...

...annat än...

Musikanta sa...

Karin:
Framför allt måste det väl ha inneburit lite omväxling för de stackars församlingsmedlemmarna som var tvungna att gå i kyrkan flera timmar på söndagarna.
Haha, jag TROR faktiskt att du kan stava...
Ingrid

Nilla Tankebubblor sa...

Otroligt vackert med dessa fönster som finns i många kyrkor runt om i världen! Ännu ett jättefint och lärorikt inlägg! Ha det så bra på din resa.

Annika sa...

Jättefint inlägg på temat, Ingrid.
Fantastiskt fina fönster och glas.
Kramar!!!

Nettan sa...

Wow vilka fina bilder och otroligt vackra fönster. Njutning för själen med det lus som de släpper in!

Trevlig helg

Nettan

Ailas sa...

Hej! Sainte-Chapelle är min absoluta favorit. Brukar sitta där länge, länge... varje gång (blir iofs inte sååå ofta)jag är i Paris. Det är något magiskt med detta lilla kapell.

Tack för de vackra bilderna i inlägget.

Kram

Eleonora sa...

Vilket fantastiskt inlägg!! Men numera är man ju bortskämd med dina fina inläggppas

Eftersom jag fortfarande är som jag är - inget gående för mig just nu. Jag hoppas att vi kan ses framöver när jag blivit kurerad och kan se någon trevlig utställning eller dyligt när du är i Sthlm nästa gång.
Ha det gott hos Mirren och kram till alla från din vän
Eleonora

Musikanta sa...

Nilla:
Tack för rar och uppmuntrande kommentar - det värmer! Det blir nog fler fönster vartefter :-)!
Kram

Musikanta sa...

Annika:
Tack för ytterligare en rar kommentar! Ha en fin vecka.
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Nettan:
Hej och välkommen till min blogg. Har just varit inne och kikat hos dig och vill gärna lägga till dig till min blogglista om du inte har något emot det.
Kram

Musikanta sa...

Aila:
När vi var i Paris senaste gången (för ca 15 år sen) var det en kö på 100 m utanför så MM (som inte varit där tidigare) hade ingen lust att stå där och vänta. Och det var ändå under vårt sportlov. Så jag får nöja mig med att titta på bilder därifrån nu för tiden.
Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag förstod faktiskt att du inte frivilligt ger dig ut på några shopping- eller kaférundor eller någon sightseeing med det benet.

Därför hörde jag inte av mig denna gång. Men förhoppningsvis läker det så småningom. Jag ser fram emot att träffa dig igen. Mirren har börjat jobba så nu har jag mer tid för mig själv på dagen när jag är där.
Varm kram från Ingrid

Grekland nu sa...

Åh, så många vackra glasfönster! Jag tycker om att sitta tyst i en stor katedral och bara titta på såna här fönster...