måndag 21 oktober 2013

850 Lördagstema - Initiativ

Englundskan i Livsrummet har bestämt att lördagstemat förra veckan skulle handla om INITIATIV. Idag är det visserligen måndag men jag kom inte hem ifrån Mälarhöjden förrän igår och när jag är där och hälsar på barnbarnen blir det ingen tid att skriva några lördagsteman. Inte något fredagsgalleri heller för den delen.

Ett alldeles utmärkt initiativ tog Mirren för några veckor sedan då hon ringde och frågade om jag ville följa med henne och pojkarna på Tigern säger Grr - Jazzkonsert för barn på Kulturhuset. Hon vet att jag är mycket svag för den sortens musik. Jag blev naturligtvis jätteglad och bokade omedelbart biljett tur och retur med Swebus upp till Stockholm.

Jag kom dit på onsdagseftermiddagen och eftersom Mirren inte hade hunnit handla var det det första hon tog initiativ till efter middagen då hon hade barnvakt. Inte så lätt att ensam handla med en tvååring, en fyraåring och en sexåring. Bara som en liten egen kommentar till mitt inlägg häromdagen om Slappa småbarnsföräldrar visar jag här vad hon kom hem med.


Det här räcker kanske en halv vecka i bästa fall. Tungt att bära hem och lasta i och ur bilen...(Bilderna går att klicka större.)

På torsdagen tog jag eget initiativ till att besöka Lena Cronqvistutställningen på Liljevalchs. Mer om det (eventuellt) i ett annat inlägg.

På fredagen hade den snälla farmodern lovat att passa barnen så att Mirren och jag kunde ägna oss åt shopping och att äta middag tillsammans efter att hon slutat jobbet.Tidernas glada överraskning kom hon med, då hon på eget initiativ köpt två biljetter till European Jazz Orchestra på Kulturhuset på kvällen utan att fråga mig. I Stockholm pågick nämligen en jazzfestivalsvecka - därav dessa konserter.

Före konserten åt vi middag på Kulturhuset för att ha nära till föreställningen. Bredvid oss i matsalen satt hela jazzorkestern också och åt middag, kunde vi senare konstatera. Det skulle bli radioutsändning i tvåan, därför var vi tvungna att ha intagit våra platser kvart i sex eftersom programmet skulle spelas in klockan sex.


Mirren har just ätit upp sin vegetariska soppa och sconsen med sylt och grädde väntar tillsammans med teet.

Programmet inleddes med en fullständigt fenomenal sångerska - Sofia Jernberg - som manipulerade sin röst helt makalöst. Har aldrig förr eller senare hört något sådant, går inte att beskriva måste höras. Här är en länk till programmet - det ligger väl kvar några veckor kanske.  Orkestern bestod av nitton (får jag det till när jag tittar i programmet) jazzmusiker från olika håll i Europa. Enda kvinnan i orkestern, förutom Ann-Sofi Söderqvist, trumpetare, dirigent, kompositör och arrangör, var Linda Fredriksson från Finland, som spelade saxofon suveränt. Och så den fina vokalisten förstås, Kristin Amparo från Sverige. Det svängde bra om orkestern, men det var lite för modernt för min smak. Jag gillar mest jazz från 40- och 50-talen - helst storbandsjazz som Duke Ellington och Count Basie.


European Jazz Orchestra med Ann-Sofi Söderqvist som dirigent, kompositör och arrangör.


Ann-Sofi Söderqvist berättar om sina kompositioner


Saxofonisten Linda Fredriksson från Finland.

På lördagen åkte Mirren, jag och pojkarna in till stan för att gå på Tigern säger Grr - jazzkonsert för barn. Den andra stora överraskningen kom när jag upptäckte att det var Monica Dominque som satt vid flygeln. Hon är min stora idol och jag beundrar hennes underbara pianospel, svängigt och mjukt på samma gång. Och med oändligt många fler harmonier och ackord än de tre-fyra som dagens populärmusik för det mesta består av. Mascaran försvann efter ett tag...


Vackert väder på lördagen när vi var på väg till tunnelbanan. 
En kvart innan konserten - salen var i det närmaste fullsatt och även mattorna uppfyllda av barn och mammor när konserten började.


Sångerskan och arrangören och tonsättaren Anna Einarsson och saxofonisten Elin Larsson . I bakgrunden trummisen Peter Danemo.Monica Dominique vid flygeln.I slutsången var inte jazzbandet ensamma längre på scenen...

Jag hade köpt en skiva med barnvisorna och ville ha den signerad av Monica Dominique. Men hon hade försvunnit, sa Anna Einarsson - sångerska och arrangör av programmet och som skrivit musiken till sångerna -  och som även sålde skivorna och signerade alla  med sitt namn. Lycka var det då att träffa på Monica Dominique efter en liten stund på hemväg, ensam i foajén och tacka henne med en kram, glad som jag var. Mirren berättade för henne att jag bara velat ha skivan signerad av henne och snällt skrev hon då sitt namn på den. Hon berättade också vilka evenemang hon skulle vara med om i den närmaste framtiden. I länken ovan kan man se vilka det är.


Skivan med fina och trevliga barnvisor som jag fick signerad till slut av rätt artist.

Efteråt tog Mirren initiativ till att fika med barnen på Kulturhusets restaurang, som också kan räknas till de barntillåtna. Pannkaka och lördagsläsk till barnen och te och en fullmatad chokladbiskvi till Mirren och mig. Vi fortsatte sedan till barnavdelningen högst upp (jag blir alltid lika förvånad över hur mycket utbud det finns för barn i Stockholm jämfört med i landsorten) där det på målaravdelningen även kunde broderas denna lördag. Vi fick stramalj, stramaljhållare (?), stramaljnål, olika sorters tråd, små skinnbitar etc. Det gick bra att hämta med när man behövde.Barntillåten restaurang på kulturhuset.

Caspar broderar en igelkott och Casimir ritar en fladdermus.


Full koncentration.Caspar förevisar stolt sin (nästan) färdiga igelkott. Lite skinn på bakdelen sydde vi också dit.

Casimir ritade själv en fladdermus som Mirren broderade åt honom och Caspar och jag hjälptes åt med en igelkott. Utmärkt initiativ från Kulturhusets barnavdelning att introducera fritt skapande broderi för barnen.

18 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tur att du träffade MD till slut. Jag tycker ju att du spelar ungefär som hon. Undrar bara om din frisyr är inspirerad av hennes också?

Eleonora sa...

O vilka underbara dagar du har haft med din lilla familj! Så roligt ni har haft det och alla fick uppleva så många olika händelser. Gulliga små barnbarn har du sannerligen!
Kul att du fick krama om Monica!
Ha det gott och stor stor kram

Åsa Käfling sa...

Jag tyckte att Monica Dominique verkade glad och smickrad över att någon hade gått på barnkonserten för att lyssna på _henne_. Hon gav dig ju dessutom sitt visitkort (med telefonnummer) vilket jag tyckte var snällt.

Väldigt trevligt inlägg förresten. Och tack för senast. M&P

Karin sa...

Vilken underbart initiativrik dotter du har!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ånej, det är allt skillnad...MD är f.ö. utbildad som klassisk konsertpianist på Musikaliska Akademin. Hon ska spela Mozart på Musikaliska (samma som föregående) framöver. Hoppas kunna gå dit och lyssna.
Ja, inte tror jag att det är hon som har tagit efter min frisyr, haha. Min är dock något kortare.

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, Monicakramen var besökets höjdpunkt näst efter att krama om mina små barnbarn förstås. Hade fullt upp hela dagarna som du kanske förstår.
Kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Åsa:
Man får ju hoppas det i alla fall. Roligt att du gillade inlägget också. Jag kommer snart upp igen.
M&P

Musikanta sa...

Karin:
Ja, visst har jag! Det finns många initiativ i vardagen också om man bara tänker efter.
Ha det gott
önskar Ingrid

Åsa Käfling sa...

Jag känner att jag behöver berätta lite om matkassarna. Det finns tio liter mjölk som inte syns och om någon undrar över plastflaskorna så är det drickyoghurt som var extrapris på och som har bra hållbarhet. Maten räcker minst en vecka, kanske mer, om man bortser ifrån att mjölken redan är slut. M&P

Musikanta sa...

Åsa:
Bara mjölken och drickyoghurten vägde 20 kg! Mycket att bära på alltså och hiva upp i bilen och bära in i huset. Att sen sätta in allt i kyl och frys tog ju en avsevärd tid också.
M&P

englundskan sa...

Vilken underbar dag och Dominques är ju helt suveräna. Vilken dag!

Musikanta sa...

englundskan:
Så fick jag lördagstemat på köpet också :-)!
Ha det gott önskar
Ingrid

Ronny sa...

Jag har märkt i P2 att det varit något "jazzfestivaligt" på gång i Stockholm. Vilket beundransvärt initiativ av dottern att fixa biljetter till det! Själv fick jag en stunds otroligt fin underhållning från evenemanget, i bilen en av kvällarna. En trio.
Det är för mycket krig i världen och för lite jazz!

Musikanta sa...

Ronny:
Ja det var en upplevelse! Jag har fått en länk av Mirren till konserten som väl ligger kvar någon tid. Här är den http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4427

Jag spelade mycket jazz vid sidan om mina klassiska pianostudier när jag var ung men fick inte vara med och spela i något band eftersom jag var tjej. Det har som väl är ändrats numera även om det fortfarande huvudsakligen är killar som spelar i banden.

Jag hade ett eget band för något år sedan som hette Mina Vänner. Vi spelade gamla örhängen och uppträdde på församlingsträffar, i kyrkor och på julfester etc. Det var roligt, men blev för bundet för mig med repetitioner och uppspelningar.
Ingrid

Ronny sa...

Trist Ingrid, att du var så före din tid. Numera är det väl nästan tjejerna som leder jazzligan? Tack för länken! Jag sökte på P2 play och försökte rekonstruera tillfället med tid och plats: det måste ha varit Carla Bley trio. Skön musik!! Den går rakt in i hjärtat.

Musikanta sa...

Ronny:
Tack för tipset. Jag ska se om jag hittar Carla Bley trio. EJO som jag lyssnade på var lite väl stökig för min smak.
Ingrid

Ronny sa...

Jag vet ju ingenting om din musiksmak, men om man gillar jazz - storband t.ex. står väl Carla Bley's trio på sätt och vis också för det softa, sofistikerade och melodiska. Jag kommer att "youtuba" efter mer!
Som jag brukade säga till min bror: det är synkoperna som gör livet värt att leva!
Här en liten natteskapism: http://www.inkspots.se/2013/05/a-taget/