fredag 11 oktober 2013

847 Galleri Fredag – FÖNSTER

Om det är någon av mina kommenterande bloggvänner som undrar varför jag har tagit bort alla kommentarer till föregående inlägg var det för att en av dem ville lägga ut detta på Facebook. Jag har sparat alla kloka och intressanta kommentarer i Word, så jag kan ta fram och läsa dem igen om jag vill.

Den här fredagen vill Birgitta i Lidingö att vi ska berätta om fönster. Övriga fredagsbloggare hittar man hos Annika i Reston. Det passar mig perfekt eftersom jag skrev min B-uppsats i konstvetenskap om Bo Beskows glasmålningar i fyra kyrkor. Dags att damma av kunskaperna och bilderna.


Själva ordet ”glasmålning” är helt missvisande eftersom det refererar till alla sorters glasmålningar även till hobbymålning. En del kyrkfönster är riktiga glasmålningar, d.v.s. stora fönster som man bara har målat på rakt upp och ner. Och kanske målat på spröjsar t.o.m.

Jag tänker därför kalla ”mina” fönster för glasmosaikfönster i fortsättningen trots att det inte är rätt term. Bara glasmosaik duger inte heller, för den är inte transparent. Bo Beskows fönster är gjorda av färgade glasbitar – som han färgade själv – och sen satte ihop med blyspröjsar och fogade in i en järnram. Sådana finns det massor av i de stora katedralerna runt om i världen, men även här i Sverige som jag kommer att visa några av.

När vi flyttade till Mogata bodde Bo Beskow i Mogata gamla prästgård och hade en stor ateljé bredvid huvudbyggnaden. Jag kände också till honom sedan tidigare eftersom det fanns två stora tavlor av honom i mitt föräldrahem. Mest känd är han väl för att han är son till Elsa Beskow och för att han har målat porträttet av Dag Hammarskjöld som hänger i FN-skrapan i New York. Sammanlagt har han skapat 67 glasmosaikfönster av vilka 31 finns i Skara domkyrka där också hans begravning ägde rum. Här kan man läsa mer om honom. Här kommer några bilder från kyrkorna.


Det här lilla Mariafönstret finns i Mogata kyrka. Det var en "skiss" till ett jättestort fönster i Skara Domkyrka. (Bilderna går att klicka större.)

Jag var ganska ny kantor i Mogata och Skällviks församlingar när han dog och oroade mig väldigt för att jag kanske skulle behöva spela på hans begravning. Men det slapp jag, som väl var. Däremot ligger han begravd utmed kyrkväggen i Skällviks vackra gamla kyrka.


Det här fönstret i Kristdala kyrka i Småland visar Jesu uppståndelse


Även detta fönster är från Kristdala kyrka. Det visar ängelns budskap till herdarna om att Jesus är född.


Korfönstrena i Sankt Johannes kyrka i Norrköping. Jesus i Mitten, Maria till vänster och Johannes döparen till vänster.


Koret i Vrigstad kyrka i Småland


Mittfönstret. Till vänster ser man kunskapens träd och människan som sträcker sig upp mot detta. Hon hejdas av det flammande svärdet i den andra rutan. Äpplet syns i den tredje. Strimman av blå glasbitar till höger om stammen kanske symboliserar syndafallet. Det högra fönstret symboliserar frälsning genom Dopet, Ordet och Golgata. Dopfunten nederst, de fyra evangelierna i andra rutan och de tre korsen på Golgata i tredje rutan. Det kristna korset överst.

Det var roligt att skriva uppsatsen eftersom det innebar att Kent och jag åkte på utflykter, både till Vrigstad och till Kristdala, där några av hans fönster fanns. I Mogata finns dels en skiss till hans Mariafönster i Skara domkyrka och dels ett litet fönster i sakristian. I Sankt Johannes kyrka i Norrköping finns tre stora korfönster och hade jag vetat att han skapat ett vackert glasmosaikfönster i Matteus kyrka i Norrköping, hade jag tagit med det också i uppsatsen. 


Det fantastiska fönstret i Matteus kyrka i Norrköping som tyvärr inte kom med i min uppsats.
17 kommentarer:

olgakatt sa...

Glasmålningar i kyrkfönster är ofta vackra och ger ett fint ljus i många katedraler jag besökt.
De här är fantastiska i sin färgrikedom och vackra linjespel! Det måste ha varit en fröjd att skriva om dem och åka runt och se dem!

Gunnel sa...

Så vackra fönster du visar. När jag besöker en kyrka är det alltid först och främst det jag tittar på. Finns knappast några andra byggnader som har så fina fönster att visa upp.

Bloggblad sa...

Jag visste inte att han hade gjort fönster till så ånga kyrkor, men jag har sett dem i Skara. Och förstås i Mogata. Det lilla fönstret inne i sakristian tyckte han visst hade fått fel placering, det syns ju inte för allmänheten,..

Birgitta Malmstedt sa...

Underbara bilder på underbara fönster.
Trevlig helg
Hälsningar
Birgitta

Anna, Fair and True sa...

Många vackra fönster!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag älskar att gå i kyrkorna utomlands och se på kyrkfönstren. Vituskatedralen i Prag är nog den som tar priset. Men det var de fönstren jag såg senast och som jag kommer ihåg.
Det var bra mycket roligare att skriva uppsats om dem än C-uppsatsen jag skrev i engelska.

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag håller med dig - kyrkorna är i topp när det gäller fönster!


Bloggblad:
Ja, han blev väldigt arg när de placerade det där och gick sen aldrig mer till kyrkan. Men den är så liten, så var skulle man satt den i så fall?


Musikanta sa...

Birgitta:
Tack för vänlig kommentar!
Jag önskar dig också en skön helg.
Hälsningar
Ingrid


Anna Fair and True:
Håller med dig :-)

Eleonora sa...

Så fantastiskt intressant inlägg. Tack för det kära Ingrid. Så många vackra kyrkofönster. Man blir helt tagen av att se så många på en gång. Det första jag tänker på när jag kommer in i en kyrka är själva atmosfären, ljuset och värmen, Sedan kommer fönster och valv, ljuskronor såväl i koppar som kristall och annan religiös utsmyckning. Synd att vi inte hann med att gå in i Mogata kyrka när jag var där. Då har jag något att se fram emot.

Allt gott för veckan önskar jag dig och maken. Kram till er båda.

Musikanta sa...

Eleonora:
Mogata kyrka är inte mycket att hurra för, förutom Bo Beskows fönster. Mer att se i Skällviks kyrka från 1100-talet. Den som jag tycker om att måla av. Den får vi gå och kika på nästa gång du kommer hit. Och Kyrkorna i Söderköping har vackra medeltida altartavlor bl.a. Synd bara att folk stjäl så att de inte kan ha öppet i veckorna.
Tack för din snälla kommentar!

Stor kram tillbaka från Ingrid.

englundskan sa...

Så fantastiska fina fönster, Jag tror jag gillar Mogata kyrkas fönster bäst, men Mariafönstret är allt bra fint, eller finast. Oj nu blev det svårt men man kanske inte måste bestämma sig så.

englundskan sa...

Så fantastiska fina fönster, Jag tror jag gillar Mogata kyrkas fönster bäst, men Mariafönstret är allt bra fint, eller finast. Oj nu blev det svårt men man kanske inte måste bestämma sig så.

englundskan sa...

Så fantastiska fina fönster, Jag tror jag gillar Mogata kyrkas fönster bäst, men Mariafönstret är allt bra fint, eller finast. Oj nu blev det svårt men man kanske inte måste bestämma sig så.

englundskan sa...

Så fantastiska fina fönster, Jag tror jag gillar Mogata kyrkas fönster bäst, men Mariafönstret är allt bra fint, eller finast. Oj nu blev det svårt men man kanske inte måste bestämma sig så.

Musikanta sa...

englundskan:
Det är lite strul med vårt nätverk, så det är kanske därför det är svårt att kommentera. Det tar låååång tid ibland så man får ha tålamod med kommentaren.

Jag tycker väldigt mycket om Mariafönstret - det är det mjukaste av alla fönstren. Jag gillar också Matteusfönstret. Men man behöver verkligen inte bestämma sig för vilket man tycker bäst om - det skrev jag heller inte i min uppsats :-)!
Ingrid

Suss sa...

Jag som bott i Småland en gång i tiden har inte alls varit i dessa kyrkor. Jag tror mest jag tittade på små kapell på den tiden. Numera går jag in i nästan varenda kyrka jag kommer till, oavsett var i världen jag är, jag tycker det är så fantastiskt att se och fundera över hur de tänkt, gjort när de byggdes, takmålningar osv osv. En stor kulturskatt är det utan tvekan. Kram!

Musikanta sa...

Hej Suss!
Tittade tillbaka på mina mest lästa bloggar idag och hittade en kommentar från dig som jag inte svarat på.
Håller med dig om att våra kyrkor är en fantastisk kulturskatt. Vi gör ofta "kyrkutflykter" och upptäcker nya kyrkor med nya skatter. Framför allt på sommaren - det är spännande.
Kram från Ingrid